Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Holvi: Μία ακόμη διεθνής startup λανσάρεται στην Ελλάδα

Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά τον Αύγουστο στο εβδομαδιαίο newsletter του Startupper.gr. Αν θέλετε να μένετε πάντοτε ενημερωμένοι σχετικά με τις εξελίξεις της ελληνικής και διεθνούς startup κοινότητας, εγγραφείτε στο newsletter του Startupper.gr για να λαμβάνετε αποκλειστικές ειδήσεις και ενημερώσεις κάθε εβδομάδα!

Διαθέσιμες για χρήστες και στην Ελλάδα θα γίνουν μέσα στους επόμενους μήνες οι υπηρεσίες της Holvi, μίας startup από την Φινλανδία στον χώρο της τραπεζικής, στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκού “ανοίγματος” εταιρείας σε 19 συνολικά ευρωπαϊκές χώρες. Πρόκειται για μία ακόμη περίπτωση λανσαρίσματος στην Ελλάδα μίας startup διεθνούς εμβέλειας, μετά την κυκλοφορία της ελληνικής έκδοσης του Moovit, της εφαρμογής πληροφόρησης σε τρέχοντα χρόνο σχετικά με τα δρομολόγια και την κατάσταση των δημόσιων μεταφορών [Διαβάστε περισσότερα στο “Moovit: Λανσαρίστηκε στην Αθήνα και σε ένα μήνα 50.000 χρήστες «αλλάζουν» τις δημόσιες συγκοινωνίες της πόλης“].

Η Holvi δημιουργήθηκε το 2011 στην Φινλανδία και αποτελεί μία ενοποιημένη λύση διαδικτυακής “εναλλακτικής τραπεζικής”, καθώς επιτρέπει στους χρήστες της τόσο να συλλέγουν και να πραγματοποιούν πληρωμές όσο και να διαχειρίζονται τα έσοδα και να καταγράφουν τα έξοδά τους. Οι χρήστες δεν απαιτείται να έχουν ξεχωριστό τραπεζικό λογαριασμό συνδεδεμένο με την πλατφόρμα της Holvi, καθώς η εταιρεία λειτουργεί ως Πιστοποιημένος Οργανισμός Πληρωμών με άδεια λειτουργίας στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ – Ευρωπαϊκή Ένωση και Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν), υπό την εποπτεία των χρηματοπιστωτικών αρχών της Φινλανδίας και επί τη βάση της Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Υπηρεσίες Πληρωμών που θεσπίστηκε το 2007.

Όπως εξηγεί στο Startupper.gr η Ελίνα Ραασάανεν, διευθύντρια εισόδου της εταιρείας σε νέες αγορές, οι υπηρεσίες της Holvi απευθύνονται κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες (τους δημιουργούς και τους δρώντες, όπως τους χαρακτηρίζει η εταιρεία), στους οποίους θέλει να δώσει γρήγορα και εύχρηστα εργαλεία για τη διαχείριση των οικονομικών τους. Όπως αναφέρει η Ε. Ραασάανεν, οι παραδοσιακοί τραπεζικοί οργανισμοί δεν έχουν ενεργήσει κατάλληλα ώστε να προσφέρουν ευέλικτες και γρήγορες υπηρεσίες, εξειδικευμένες στις ανάγκες ελεύθερων επαγγελματιών, μονοπρόσωπων εμπορικών εταιρειών, μικρών εργολάβων και άλλου είδους μικρο-επιχειρηματιών, παρότι είναι ένας τομέας που αντιπροσωπεύει το 99,2% των 20 εκατ. μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Ευρώπης. Αυτό το πεδίο επιχειρεί να καλύψει η Holvi, φιλοδοξώντας να δημιουργήσει μία “επανάσταση” στο χώρο των τραπεζικών υπηρεσιών.

Πρακτικώς, η πλατφόρμα συνδυάζει τόσο τη δημιουργία ενός “κλασσικού” τρεχούμενου λογαριασμού όσο και την παροχή εργαλείων διαχείρισης των οικονομικών μίας μικρής εταιρείας (δημιουργία ηλεκτρονικών τιμολογίων, βιβλία εσόδων-εξόδων κλπα.). Επιπλέον, η πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας ενός ηλεκτρονικού καταστήματος, μέσα από το οποίο ο δημιουργός ή ο μικρο-επιχειρηματίας μπορεί να διαθέτει τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα του και να συλλέγει αυτομάτως τις πληρωμές του. Το άνοιγμα λογαριασμού στη Holvi είναι δωρεάν, ενώ οι χρεώσεις της αφορούν στις εισερχόμενες και εξερχόμενες πληρωμές (0,90 ευρώ έκαστη, και ένα επιπλέον 3% για πληρωμές μέσω πιστωτικών καρτών).

Οι υπηρεσίες της Holvi είναι διαθέσιμες στην Φινλανδία από όπου προέρχεται η ιδρυτική της ομάδα ως δοκιμαστική αγορά (μετά και την υποστήριξη από επενδυτικά σχήματα όπως το SpeedInvest, το Seedcamp και την υπηρεσία ανάπτυξης και έρευνας της Φινλανδίας Tekes) εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, μετρούν κάποιες χιλιάδες χρηστών, ενώ στα μέσα Αυγούστου ανακοινώθηκε το σταδιακό “άνοιγμα” της υπηρεσίες σε 19 επιπλέον ευρωπαϊκές χώρες: Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο, και Ελλάδα. Το άνοιγμα αφορά κατ’ αρχάς στην πρόσκληση προς ενδιαφερόμενους χρήστες από τις παραπάνω χώρες να εγγραφούν στην υπηρεσία προκειμένου να δίνεται σταδιακά πρόσβαση.

Όπως αναφέρει η Ελίνα Ραασάανεν στο Startupper.gr, “στο κοντινό μέλλον θα ‘ανοίξουμε’ την υπηρεσία για επιλεγμένους χρήστες από την Ελλάδα, καθώς έχουμε λάβει αρκετό ενδιαφέρον από τη χώρα, καθώς και αιτήματα για προ-εγγραφές. Βρεθήκαμε την άνοιξη στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της περιοδείας μας ‘Build a bank’ και συναντηθήκαμε με την τοπική startup κοινότητα προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα τις τοπικές ανάγκες για ένα χρηματοοικονομικό εργαλείο που απευθύνεται σε μικρές επιχειρήσεις“. Όσοι ενδιαφέρονται να αιτηθούν μία εγγραφή τους στην υπηρεσία, πριν αυτή διατεθεί ευρύτερα, μπορούν να επισκέπτονται τη διεύθυνση: https://holvi.com/en/signuptoholvi.

Η Holvi έχει ήδη ξεκινήσει να δέχεται “κανονικά” πελάτες από Ιρλανδία, Αυστρία, Ισπανία, Δανία, Ιταλία, Βέλγιο, Λιθουανία και Ηνωμένο Βασίλειο (στις τρεις πρώτες έχουν προσληφθεί και οι πρώτοι υπεύθυνοι χώρας για τη λειτουργία της), χώρες στις οποίες εκδηλώθηκε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ενώ μέσα στους επόμενους μήνες η εταιρεία θα δέχεται πελάτες και από τις υπόλοιπες χώρες στις οποίες λανσάρεται.

Ο τομέας των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που συνδυάζουν την τεχνολογία και το Διαδίκτυο αποτελεί μία από τις κυρίαρχες τάσεις όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη, όπου οι επενδύσεις στον συγκεκριμένο χώρο υπερδιπλασιάστηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2014 (346 εκατ. δολ. από 145 εκατ. δολ. στο αντίστοιχο εξάμηνο το 2013). Τις “διασπαστικές” προοπτικές των αποκαλούμενων FinTech startups έχουν αντιληφθεί εκτός από τα παραδοσιακά venture capital funds και οι ίδιες οι τράπεζες, οι οποίες ως μεγάλοι και “αργοί” οργανισμοί αδυνατούν να προλάβουν τις εξελίξεις και δημιουργούν εταιρικά κεφάλαια που επενδύουν σε αντίστοιχες εταιρείες. Υπολογίζεται ότι τα υπό διαχείριση κεφάλαια ξεπερνούν το 2014 το 1 δισ. δολ. και προέρχονται από κολοσσούς όπως οι αμερικανικές Citibank, American Express, Visa, η ισπανική BBVA και η ρωσική Sberbank, οι οποίες ενεργοποιούνται στους τομείς των διαδικτυακών συναλλαγών, ανέπαφων πληρωμών και άλλων καινοτομιών που εισάγουν οι startups στον χώρο.

Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά τον Αύγουστο στο εβδομαδιαίο newsletter του Startupper.gr. Αν θέλετε να μένετε πάντοτε ενημερωμένοι σχετικά με τις εξελίξεις της ελληνικής και διεθνούς startup κοινότητας, εγγραφείτε στο newsletter του Startupper.gr για να λαμβάνετε αποκλειστικές ειδήσεις και ενημερώσεις κάθε εβδομάδα!

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις