Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Brite Solar: Χτίζει το ενεργειακά αυτόνομο θερμοκήπιο του μέλλοντος σήμερα!

Η Brite Solar κινείται μεταξύ Πάτρας, Θεσσαλονίκης (όπου είναι και η έδρα της), Silicon Valley και Ολλανδίας και πρωτοπορεί στον τομέα των νανοϋλικών για  την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υαλοπίνακες με βασική υλοποίηση στα θερμοκήπια.

O Γιώργος Τσελεπίδης και ο Νίκος Κανόπουλος (κεντρική φωτογραφία) ίδρυσαν την Brite Solar το 2009 η οποία αναπτύσσει ημιδιάφανα ηλιακά φωτοβολταϊκά γυαλιά της πρωτοποριακής τεχνολογίας Dye Sensitized Solar Cells (DSSC) για την ανάπτυξη ενεργειακά αυτόνομων θερμοκηπίων και κτηρίων. Η ομάδα αποτελείται από Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς, Φυσικούς και Ηλεκτρονικούς οι  περισσότεροι από τους οποίους είναι διδάκτορες με πολυετή εμπειρία στον τομέα της έρευνας και τεχνολογίας. H Startup χρηματοδοτήθηκε αρχικά από ίδια κεφάλαια, από ιδιώτες επενδυτές αλλά και το ΕΣΠΑ μέσω Corallia, καθώς και μέσω EASME της ΕΕ.

Η τεχνολογία είναι μοναδική στον κόσμο αναφορικά με την καταλληλότητά της για εφαρμογές θερμοκηπίων όσον αφορά την διαφάνεια, την οπτική φασματική επιλεκτικότητα και την απόδοση. Tα ενεργειακά αυτόνομα θερμοκήπια είναι μια καινοτόμος ιδέα που προτείνεται για πρώτη φορά στον κόσμο και είναι μια σοβαρή προσπάθεια να βρεθεί λύση στην πρόκληση της παραγωγής τροφίμων που θα αντιμετωπίσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι το 2050“, μας είχε αναφέρει ο Νίκος Κανόπουλος με αφορμή την διάκριση της εταιρείας στον 8ο διαγωνισμό Καινοτομίας και Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας.

Έχοντας περάσει από τα στάδια της έρευνας και ανάπτυξης τεχνολογίας, διασφάλισης πνευματικής ιδιοκτησίας, παραγωγής πρωτοτύπων και έλεγχο απόδοσης βρισκόμαστε στο στάδιο της ανάπτυξης γραμμής παραγωγής.
Τα επόμενα βήματα είναι η λειτουργία της γραμμής παραγωγής, η ανάπτυξη μεριδίου αγοράς και η διαρκής εξέλιξη της τεχνολογίας πετυχαίνοντας υψηλότερους βαθμούς απόδοσης με μικρότερο κόστος“, συνεχίζει.

Τα δυο πρώτα θερμοκήπια μαζικής παραγωγής τροφίμων θα είναι σύντομα έτοιμα στην μεγαλύτερη παραγωγό χώρα, στην Ολλανδία, με συνολική επιφάνεια 1.200m2, αλλά και στην Ελλάδα. Το ειδικό γυαλί της Brite Solar θα αφήνει το 75% του φωτός που είναι αναγκαίο για την φωτοσύνθεση να περνάει ενώ τα μικροσκοπικά ηλιακά πάνελ που είναι ενσωματωμένα στο γυαλί θα παράγουν την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται το θερμοκήπιο για να λειτουργήσει αυτόνομα!

“Η εγκατάσταση που θα υλοποιηθεί στην Ολλανδία είναι το πρώτο μεγάλο βήμα προς την μαζική παραγωγή και την διείσδυση σε νέες αγορές όπως αυτή του Dubai όπου υπάρχει ζήτηση γα το αυτόνομο ενεργειακά θερμοκήπιο” ανέφερε ο Νίκος Κανόπουλος ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η βελτίωση του πάχους του γυαλιού -από τα 6mm στα 4mm- τα οποία είναι και το πρότυπο στα θερμοκήπια, εξαλείφοντας και τις τελευταίες επιφυλάξεις των γεωργών για την ποσότητα της ηλιακής ενέργειας που περνάει από το ειδικό γυαλί της Brite Solar.

Βέβαια, ο μεγάλος στόχος είναι η αγορά της Κίνας η οποία και επενδύει στην εξοικονόμηση ενέργειας, και στην καθαρή ενέργεια ενώ έχει μια τεράστια επιφάνεια εγκατεστημένων θερμοκηπίων.

Τέλος, εκτός από τα θερμοκήπια η τεχνολογία μπορεί να υλοποιηθεί και σε κτίρια γραφείων μια και λόγω της τεχνολογίας η παραγωγή ενέργειας μπορεί να γίνει και με διάχυτο εσωτερικό φωτισμό!

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις