Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Βρέθηκε ο πρώτος ελληνικός «μονόκερος»!

Η ελληνική Startup PeopleCert με αποτίμηση 1,1 δισ. ευρώ αποτελεί και επίσημα τον πρώτο ελληνικό μονόκερο!

Περαιτέρω ενδυνάμωση της θέσης της διεθνώς ανάμεσα στις ηγετικές εταιρείες του κλάδου της σχεδιάζει η διοίκηση της Startup εταιρείας πιστοποίησης επαγγελματικών και γλωσσικών δεξιοτήτων PeopleCert, μέσω νέας εξόδου στις αγορές, μετά την επιτυχημένη κατά τέσσερις φορές υπερκάλυψη έκδοσης ομολόγου 300 εκατ. ευρώ τον περασμένο Ιούλιο, καθώς και μέσω νέων εξαγορών.

Τα σχέδια της ελληνικής πολυεθνικής Startup εταιρείας παρουσίασε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος, Βύρων Νικολαΐδης, αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας, σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους.

Η PeopleCert, έχοντας ολοκληρώσει την εξαγορά του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της βρετανικής εταιρείας AXELOS Limited, έναντι 450 εκατ. Ευρώ, με αποτίμηση περί τα 1,1 δισ. ευρώ είναι πλέον έτοιμη να διεκδικήσει με αξιώσεις μεγάλα έργα δημοσίου και ιδιωτικού τομέα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ήδη συνεργάζεται με 800 κρατικούς φορείς και 50.000 εταιρίες σε όλο τον κόσμο.

Ο Βύρων Νικολαϊδης αναφέρθηκε στη σημασία της επιτυχημένης ολοκλήρωσης της εξαγοράς της AXELOS , τονίζοντας ότι είναι μια εταιρεία joint venture που δημιουργήθηκε το 2013 από το υπουργικό συμβούλιο (Cabinet Office) εκ μέρους της κυβέρνησης (HMG) στο Ηνωμένο Βασίλειο και της Capita plc (CPI.L), για την ανάπτυξη και προώθηση παγκόσμιων μεθοδολογιών για τη διαχείριση έργων και των ψηφιακών υπηρεσιών.

Εξαγορά ορόσημο

Πρόκειται για μια εξαγορά ορόσημο τόσο για την PeopleCert, η οποία εδραιώνει τη θέση της ως παγκόσμιος ηγέτης στην πιστοποίηση διαχείρισης έργων και ψηφιακών υπηρεσιών, όσο και για την Ελλάδα στην οποία δημιουργείται ένα ακόμα τεχνολογικό hub, τόνισε ο Βύρων Νικαλαϊδης.

Διεθνοποιείται περαιτέρω αλλά η έδρα παραμένει στην Ελλάδα

Έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι εκτός από την αύξηση των θέσεων εργασίας, η Ελλάδα θα επωφεληθεί και σε επίπεδο τεχνογνωσίας σε μια κομβική στιγμή κατά την οποία επιχειρείται ο ψηφιακός μετασχηματισμός της.

Ο κ. Νικολαϊδης τόνισε ότι η εταιρεία διεθνοποιείται, διατηρεί όμως στην Ελλάδα την έδρα και τον βασικό παραγωγικό της πυρήνα δίνοντας ευκαιρίες απασχόλησης στο υψηλής κατάρτισης επιστημονικό δυναμικό της χώρας.

Αναφερόμενος στη χρηματοδότηση του τιμήματος ο κ. Νικολαΐδης είπε ότι η PeopleCert κατέβαλε 380 εκατ. στερλίνες στον πωλητή και προχώρησε στην έκδοση ομολόγου 250 εκατ. λιρών, με τη συνδρομή της Morgan Stanley. Το υπόλοιπο ποσό καλύφθηκε από ίδια κεφάλαια της PeopleCert καθώς επίσης και της FTV Capital, με έδρα τις ΗΠΑ, η οποία απέκτησε μερίδιο μειοψηφίας (20%) στην PeopleCert. Η FTV Capital είναι μια εταιρία επενδύσεων μετοχικού κεφαλαίου που συνεργάζεται με καινοτόμες εταιρείες στο χώρο της τεχνολογίας με στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης τους από το 1998.

Οικονομικά μεγέθη

Μιλώντας για τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας, μετά την εξαγορά, ο ιδρυτής της και διευθύνων σύμβουλος εκτίμησε πολύ σημαντική αύξηση μεγεθών στο EBITDΑ της PeopleCert. Εκτίμησε ότι σε ενοποιημένο επίπεδο το 2022 θα κυμανθεί στα 80 εκατ. ευρώ ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια η εταιρία αναπτύσσεται με ρυθμό 40% ετησίως, σε επίπεδο EBITDA αλλά και σε επίπεδο revenue.

Προσδοκούμε να έχουμε ανάπτυξη ετησίως 40% και τα επόμενα χρόνια σε EBITDA, πιθανώς και σε έσοδα, το οποίο θα έρθει κατά 30% από οργανική ανάπτυξη και 10% από εξαγορές και προς αυτήν τη κατεύθυνση δουλεύουμε» υπογράμμισε ο κ. Νικολαϊδης.

Ο κ. Νικολαιδης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της εισόδου στο Χρηματιστήριο αναφέροντας ότι η PeopleCert είναι έτοιμη να προχωρήσει εφόσον ληφθεί η απόφαση. Διευκρίνισε όμως πως δεν σχεδιάζεται κάτι άμεσα προς αυτήν τη κατεύθυνση.

Μεγάλη αύξηση αριθμού εργαζομένων

Ειδική αναφορά έγινε στους εργαζόμενους της εταιρείας ο αριθμός των οπίων παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη.

Στις αρχές του 2020 η PeopleCert απασχολούσε 300 άτομα περίπου, στις αρχές του 2021 περισσότερος από 500 και σήμερα πάνω από 700 με στόχο την περαιτέρω αύξηση τους.

Το 80% με 85% του προσωπικού PeopleCert απασχολείται στην Ελλάδα, ενώ απόφαση της διοίκησης είναι να περάσει η εταιρεία εξ ολοκλήρου στο teleworking. Ποσοστό 98% περίπου του στελεχιακού δυναμικού της PeopleCert είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου και περίπου οι μισοί από αυτούς διαθέτουν μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών και διδακτορικά.

Το 2020, η PeopleCert ολοκλήρωσε την εξαγορά της International Association of Six Sigma Certification (IASSC), της παγκόσμιας επαγγελματικής Ένωσης για την ανάπτυξη και ενίσχυση των προτύπων Lean Six Sigma.

Στον χώρο των πιστοποιήσεων πληροφορικής παγκοσμίως είναι ανάμεσα στους δύο με τρεις μεγάλους παίκτες του χώρου, ενώ στο σύνολο των πιστοποιήσεων βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα διεθνώς.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις