Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ολοκληρώθηκε το 1ο Blockchain & Bitcoin Hackathon στην Ελλάδα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Blockchain & Bitcoin Hackathon στην Ελλάδα το οποίο πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, 17 Οκτωβρίου, στο φιλόξενο χώρο του Orange Grove.

Στο Orange Grove, παρακολούθησε μέρος της διαδικασίας και μίλησε τόσο με μέλη από την Ελληνική κοινότητα Bitcoin & Blockchain όσο και με συμμετέχοντες στο Hackathon.

Το θέμα που επέλεξαν για να προχωρήσουν κατά τη διάρκεια της ημέρας ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον και ταυτόχρονα επίκαιρο. Η ιδέα ήταν η δημιουργία μιας πλατφόρμας όπου μπορούν να συνδεθούν πρόσφυγες οι οποίοι βρίσκονται σε οικονομική δυσκολία και άνθρωποι οι οποίοι ενδιαφέρονται να κάνουν απ’ ευθείας μια δωρεά σε αυτούς.

Το σκεπτικό ήταν ότι πρόσφυγες όπως για παράδειγμα οι Σύριοι οι οποίοι στο ταξίδι τους από τη Συρία προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη περνούν σε σχετικά σύντομο διάστημα πολλές χώρες. Είναι σύνηθες λοιπόν να μην υπάρχει δυνατότητα να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό σε πρώτη φάση, ενώ από την άλλη πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να βοηθήσουν αλλά δεν μπορούν να βρεθούν στα σύνορα για να το κάνουν. Ταυτόχρονα με την απ’ ευθείας δωρεά εξασφαλίζει κανείς ότι ολόκληρο το ποσό που θα δωρίσει πηγαίνει σε όποιον το έχει ανάγκη, ενώ δεν υπάρχει περιορισμός στο ελάχιστο ύψος, ούτε κάποια προμήθεια όπως για παράδειγμα η προμήθεια για τραπεζικό έμβασμα.

Με τη δωρεά σε bitcoin μπορούν οι πρόσφυγες με το smartphone τους να απευθυνθούν σε ένα ανταλλακτήριο και να μετατρέψουν τα bitcoins σε τοπικό νόμισμα. Δεν χρειάζεται να ρισκάρουν τη μεταφορά μετρητών στο επικίνδυνο ταξίδι τους, δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τη δυνατότητα δημιουργίας τραπεζικού λογαριασμού σε κάθε χώρα σταθμό του ταξιδιού τους.

Αν σας φαίνεται «επιστημονική φαντασία» αυτό, δεν θα πρέπει να έχετε υπόψη σας τη χώρα μας, μιας και στις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης υπάρχουν σαφώς πολύ περισσότερα ανταλλακτήρια τα οποία υποστηρίζουν συναλλαγές με bitcoin.

Σημαντικό πρόβλημα που η πολυπληθής ομάδα συμμετεχόντων αντιμετώπισε είχε να κάνει με την ταυτοποίηση των προσφύγων έτσι ώστε να μην υπάρξουν δωρεές που θα πέσουν σε λάθος χέρια. Παρά το περιορισμένο χρόνο, μιας και στόχος ήταν να υπάρχει μια πρώτη λειτουργική beta έκδοση μέχρι αργά το βράδυ όπου και θα ολοκληρωνόταν το 1ο Blockchain & Bitcoin Hackathon, υπήρξε θετικό αποτέλεσμα.

Με αυτή την εφαρμογή το Chainthon κατάφερε το στόχο του, να αναδείξει την δυνατότητα μεταφοράς αξίας κατά τη διάρκεια κρίσεων μέσω της τεχνολογίας blockchain. Επιπλέον χάρη στην εκδήλωση ήρθαν κοντά άνθρωποι του χώρου και γνωρίστηκαν, κάτι που είναι πιθανόν να φέρει συνεργασίες στο μέλλον.

Σημειώνεται ότι βασικός χορηγός της εκδήλωσης ήταν το blockpoint.io, ενώ υποστηρικτής το

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις