Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Νόμιμο δικαίωμα η ευρυζωνική πρόσβαση για τους πολίτες στην Ε.Ε.

Σε κόντρα με τις κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέρεται να μπαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει καθολική ευρωζωνική πρόσβαση.

Σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε και το δημοσίευσε το Euractiv.com, η Επιτροπή θέλει να προωθήσει αλλαγές στις νομοθεσίες, μέσω των οποίων οι κυβερνήσεις των εκάστοτε χωρών θα εξασφαλίζουν μέσω νόμου την ευρυζωνική πρόσβαση των κατοίκων της Ε.Ε. Κάτι τέτοιο αναμένεται να την φέρει σε ρήξη με τις κυβερνήσεις καθώς θα πρέπει να πληρώσουν αυτές για την ευρυζωνική πρόσβαση κι όχι οι ιδιωτικοί πάροχοι τηλεφωνίας.

Η Επιτροπή αναμένεται  να προωθήσει την αναθεώρηση τον Σεπτέμβριο ενώ σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα στοχεύει στις ταχύτητες 100Mbps μέχρι το 2025. Για την επίτευξη του στόχου υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν επιπλέον 155 δισ. ευρώ.

Επίσης, η Επιτροπή προωθεί την αναβάθμιση των δικτύων των παρόχων σε δίκτυα οπτικής ίνας έναντι χαλκού, κάτι που δεν θα βολέψει ιδιαίτερα τους παρόχους. Ωστόσο, η Επιτροπή προβλέπει ώστε σε περιπτώσεις που οι πάροχοι δεν συμμορφώνονται, οι εθνικοί τηλεπικοινωνιακοί ρυθμιστές κάθε χώρας να παρεμβαίνουν προκειμένου να επιτευχθεί η μετάβαση.

Επιπλέον, η Επιτροπή σκέφτεται να επεκτείνει τα συμβόλαια των παρόχων σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών που είναι σήμερα με το σκεπτικό ότι αν οι πάροχοι μπορούν να ευελπιστούν σε μακρύτερης διάρκειας συμβόλαια, θα επενδύσουν στην αναβάθμιση του δικτύου τους.

Εκτός όμως από τις κυβερνήσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται να είναι έτοιμη να έρθει σε κόντρα και με εταιρείες όπως το  Facebook, η Microsoft και η Google καθώς εξετάζει τον περιορισμό ορισμένων υπηρεσιών τηλεφωνίας και ανταλλαγής μηνυμάτων που οι παραπάνω προσφέρουν.

Υπηρεσίες όπως οι κλήσεις από το Skype σε τηλέφωνα θα περιοριστούν ενώ κλήσεις μεταξύ χρηστών του Skype ή ανταλλαγής μηνυμάτων όπως το WhatsApp ίσως να υποστούν κι αυτές πλήγμα ανάλογα με τη νομοθεσία.

Η συγκεκριμένη ενδεχόμενη αλλαγή στη νομοθεσία τίθεται υπό συζήτηση ύστερα από πίεση των παρόχων τηλεπικοινωνίας οι οποίοι βλέπουν τους χρήστες κινητής και SMS να μειώνονται με την επικράτηση των υπηρεσιών άμεσης ανταλλαγής μηνυμάτων και τηλεφωνίας μέσω διαδικτύου.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις