Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το “pivot” της Apple!

Ένα χρόνο πριν είχαμε γράψει με αφορμή την παρουσίαση του iPhone 7 ότι ίσως είναι το καλύτερο Smartphone της εποχής αλλά πρέπει να περιμένουμε το iPhone 8, μια και στην επέτειο των δέκα χρόνων από τη κυκλοφορία του iPhone η Apple έπρεπε να κάνει κάτι για να κρατήσει ζωντανό το φως της καινοτομίας που έφερε μαζί του.

Όμως, με την εμφάνιση του iPhone X επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μου: είτε η Apple δεν έχει έναν ηγέτη επάξιο του Jobs, είτε έχει δει ότι η αγορά των Smartphones πολύ απλά “τελείωσε”.

Η αναγκαία παρένθεση

Στο email μου καταφτάνουν συνεχώς δελτία τύπου για την κυκλοφορία του iPhone 8 από τις μεγάλες αλυσίδες και τα δίκτυα, με τιμές που ξεκινάνε από τα 859 ευρώ για το iPhone 8 των 64GB, μια σχετικά καλή τιμή, μια και το iPhone 7 των 32GB ξεκινούσε από τα 819 ευρώ.

Θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι η Apple είχε να πάρει μια δύσκολη απόφαση αφού είχε την πίεση να βγάλει μια πραγματικά εντυπωσιακή συσκευή η οποία «θα δείχνει το δρόμο της εξέλιξης των Smartphones» τα επόμενα χρόνια. Κάπως έτσι γεννήθηκε το εντυπωσιακό iPhone X ή iPhone 10. Οι συνάδελφοι από το EMEAgr έχουν καλύψει τα τεχνικά χαρακτηριστικά του και όλοι συμφωνούν ότι είναι μια εξαιρετική συσκευή.

Τα δυνατά σημεία του iPhone X είναι φυσικά η οθόνη OLED της Samsung, χωρίς σχεδόν περιθώρια, αλλά και ο πολυ-επεξεργαστής A11 Bionic με τους έξι πυρήνες. H Apple εδώ και καιρό σχεδιάζει η ίδια τους επεξεργαστές της, κάτι που έχουν αρχίσει να κάνουν και άλλοι κατασκευαστές, (Samsung, Huawei και Xiaomi), μια και με αυτόν τον τρόπο υπάρχει σαφώς καλύτερη ολοκλήρωση με το software και σχετική ευελιξία ως προς τη στρατηγική που θέλει να ακολουθήσει κάθε κατασκευαστής.

Θα έχετε διαβάσει ήδη άρθρα για την ισχύ του A11, η οποία αγγίζει αυτή των επεξεργαστών για υπολογιστές, κάτι αναμενόμενο, μια και η Apple τον σχεδιάζει εδώ και τρία χρόνια και προβλέπει (ευχόμαστε) το μέλλον, με την ενοποίηση του MacOS με το iOS ή με την ανάπτυξη της AR και VR ή την αυτοματοποιημένη αυτοκίνηση.

Βέβαια είναι άδικο να συγκρίνουμε τους επεξεργαστές της Apple με τον Snapdragon της Qualcomm, και τους άλλους «γενικούς» επεξεργαστές, μια και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι Qualcomm και MediaTek θα πρέπει να παράγουν ένα μοντέλο για να καλύψει τις ανάγκες δεκάδων κατασκευαστών, κάνοντας κάποιους συμβιβασμούς.

Ο «βιονικός» επεξεργαστής

Το κρυφό όπλο του A11 είναι το Neural Engine, μια μονάδα που ειδικεύεται σε εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης οι οποίες για πρώτη φορά εκτελούνται σε Smartphone και όχι στο cloud ή σε κάποιον υπερ-υπολογιστή. Πρακτικές εφαρμογές είναι: η αναγνώριση προσώπου που προσφέρει το iPhone X, η βελτιωμένη Siri η οποία θα μπορεί να ψάχνει για ένα σκύλο π.χ. στις φωτογραφίες μας, αλλά και η δυναμική επεξεργασία φωτογραφιών και video, καθώς τα τραβάμε, ανάλογα με τις συνθήκες λήψης.

Φυσικά ο A11 έχει και την απαραίτητη ισχύ γραφικών 3D έτσι ώστε να χειριστεί τις εφαρμογές και παιχνίδια Augmented Reality που παρουσίασε η Apple και πολλοί συνεργάτες της. Αν και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η GPU του A11 για τις εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης, κάτι τέτοιο θα αύξανε σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας με ότι αυτό συνεπάγεται.

Βέβαια και ο Snapdragon 835 ενσωματώνει μονάδα AI αλλά και ο Kirin 970 της Huawei θα έχει ανάλογες μονάδες, κάτι που μας κάνει ανυπόμονους να δούμε τις εφαρμογές που θα εκμεταλλεύονται την νέα εποχή Τεχνητής Νοημοσύνης στα Smartphones.

iPhone 8: ο «φτωχός συγγενής»

Η επιλογή της σχεδόν ταυτόχρονης παρουσίασης του iPhone 8 με το iPhone X είναι άλλη μια αμφιλεγόμενη κίνηση… Μπορεί το X να είναι αρκετά πιο ακριβό και θα κυκλοφορήσει δυο μήνες σχεδόν μετά το 8, αλλά δεν μπορεί να συγκριθεί με το iPhone 8, το οποίο παρότι «φτωχός συγγενής» είναι ένα εξαιρετικό Smartphone, με σχετικά λογική τιμή στα 64GB, αλλά καταδικασμένο να ζει κάτω από την σκιά του μεγάλου αδελφού.

Το φράγμα των 999 ευρώ

Θα είμαι όσο πιο ξεκάθαρος γίνεται: όσο κορυφαία μπορεί να είναι η ποιότητα κατασκευής και τα υλικά των high-end Smartphones, η έλλειψη περιθωρίων στην οθόνη, ο βιονικός επεξεργαστής, η τέλεια ολοκλήρωση του hardware με το λειτουργικό, με κλασικό παράδειγμα το iOS, δεν δικαιολογούν το κόστος τους στην υψηλή κατηγορία. ΔΕΝ μπορεί η βασική έκδοση να κοστίζει σχεδόν όσο ένα gaming laptop, όσο και να είσαι fanboy της Apple ή της Samsung, δεν δικαιολογείται με τίποτα. Είναι μια στρέβλωση όπως πολλές σε αυτόν τον κόσμο που ζούμε…

Μια και αναφερθήκαμε στη Samsung, και αυτή έχει μοντέλα πάνω από 1.000 ευρώ αλλά και η Huawei, δυστυχώς. Πρέπει εμείς να σταματήσουμε να υποστηρίζουμε με τα χρήματά μας αυτές τις πολιτικές των εταιρειών και οι εταιρείες να μην υπερβάλλουν, το λιγότερο, γιατί η ύβρις φέρνει πάντα και την Νέμεσις…

Το “Pivot”

Όχι, δεν πρόκειται να πούμε ότι το iPhone X είναι ένα Samsung S6, γιατί δεν είναι… Είναι μια πανέμορφη και πανίσχυρη συσκευή, αλλά δεν είναι το καλύτερο Smartphone που έχει βγει ποτέ, ούτε δείχνει το μέλλον… Είναι το καλύτερο iPhone που έχει βγει και ένα από τα καλύτερα Smartphones του 2017.
Ο κόσμος του Android έχει ή θα έχει συσκευές (μέχρι το τέλος του 2017) όπως τα Samsung S8Note 8, Huawei P10Mate 10, LG V30, HTC U11, Google Pixel 2, με τη λίστα να φτάνει στην Xiaomi, Oppo ,Vivo και Meizu.

Είναι κοινό μυστικό ότι οι Κινέζοι έχουν εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό σε επίπεδο hardware στα Smartphones όπου αν καταφέρουν να περάσουν τα σύνορα της Κίνας, και δεν μπουν τεχνητά εμπόδια από πλευράς Ε.Ε. και Αμερικής, σε επίπεδο δασμών π.χ., το παιχνίδι τέλειωσε για όλους ακόμα και για την Apple και για τη Samsung. Οι τιμές των Smartphones θα πέσουν τόσο πολύ που δεν θα συμφέρει να ασχοληθούν οι μεγάλοι του χώρου. Βέβαια, βλέπουμε ότι Apple και Samsung επενδύουν σε υπηρεσίες, σε software και σε άσχετους, με το μέχρι τώρα core business τους, τομείς κάτι που δεν είναι τυχαίο.

Φυσικά και η Apple έχει και τα χρήματα και τους πόρους να καινοτομήσει, και προσωπικά εύχομαι να έχει δει το μέλλον, και να βλέπει ότι τα Smartphones θα γίνουν ένα τερματικό έξυπνων υπηρεσιών που απλά θα τις υποστηρίζει, με τους ψηφιακούς βοηθούς – Τεχνητές Νοημοσύνες να μας προσφέρουν προσωποποιημένη εξυπηρέτηση για τα πάντα μέσω φωνής, με τα γυαλιά AR να είναι το νέο Smartphone, με την αυτοματοποιημένη οδήγηση να μειώνει στο μισό τα δυστυχήματα…

Τα πάντα πλέον είναι software και υπηρεσίες, και όλοι θέλουμε ένα αντίπαλο δέος στη Google που ξέρει πιο πολλά πράγματα για εμάς, απ’ ότι εμείς για τον εαυτό μας…

Εύχομαι από καρδιάς η Apple να μας εντυπωσιάσει και να σταθεί αντάξια του ονόματος της και της ιστορίας της, γιατί αν το καλύτερο που μπορεί να κάνει είναι το iPhone X, τότε υπάρχει θέμα…

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις