Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Πάνω από τις μισές RegTech Startups ασχολούνται με AML και KYC

Είχαμε γράψει πρόσφατα για την χρηματοδότηση της  ελληνικού ενδιαφέροντος RegTech Startup Norbloc από τη Marathon VC. Επανερχόμαστε στο θέμα μια και σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα πάνω από τις μισές RegTech Startups ασχολούνται με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος (AML) και την ταυτοποίηση πελατειακής βάσης (KYC).

Τα στοιχεία προέρχονται από το Fintech Global και δείχνουν ότι  από τις 341 εταιρείες που φαίνεται να δραστηριοποιούνται στο χώρο του RegTech (ανήκει στο FinTech) σε παγκόσμιο επίπεδο, πάνω από τις μισές ασχολούνται με τα δυο παραπάνω αντικείμενα.
Γεγονός αναμενόμενο, μια και τα κράτη και οι αντίστοιχες ρυθμιστικές αρχές έχουν κάνει την νομοθεσία εξαιρετικά πολύπλοκη με την αθέτησή της να επιφέρει τεράστια πρόστιμα στις χρηματοοικονομικές εταιρείες.

Οι RegTech Startups προσφέρουν σαν υπηρεσία στις μεγάλες εταιρείες και ειδικά στις τράπεζες την συμμόρφωση με διάφορους κανονισμούς, με σημαντικά μικρότερο κόστος σε σχέση με την εσωτερική υλοποίηση, αλλά και αυξημένες δυνατότητες διασύνδεσης και ανταλλαγής δεδομένων με άλλα ιδρύματα ακόμα και για σκοπούς προστιθέμενης αξίας.

Συγκεκριμένα 94 Startups ασχολούνται με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος (AML), 89 με την ταυτοποίηση εταιρικών πελατών (KYC) και ακολουθούν οι κανονισμοί MiFID II, Basel III, PSD2, Solvency II και AiFMD.
O τρίτος πιο διαδεδομένος κανονισμός, MiFID II, αφορά την διαφάνεια και την προστασία των επενδυτών χρηματιστηρίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τον PSD2 τον ακούμε συχνά πυκνά στις FinTech Startups μια και αφορά την υποχρέωση ανοίγματος και τεχνολογικού διαμοιρασμού των δεδομένων των πελατών των τραπεζών σε τρίτες ενδιαφερόμενες εταιρείες, και ειδικά Startups, για αύξηση του ανταγωνισμού αλλά και τη προσφορά νέων ολοκληρωμένων υπηρεσιών στον πελάτη.
Ο Basel III αφορά τη δομική λειτουργία των τραπεζών με απαιτήσεις κεφαλαίων, Stress Tests κλπ.
O Solvency II αφορά τη λειτουργία των ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών εταιρειών ενώ ο AiFMD αφορά την λειτουργία των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων και όχι μόνο.

Συνολικά 3,8 δισ. δολ. έχουν επενδυθεί από το 2012 σε αυτές τις εταιρίες με το μεγαλύτερο μερίδιο να πηγαίνει όπως είναι αναμενόμενο στις Startups KYC. Βέβαια δέκα εταιρείες έχουν συγκεντρώσει 1,2 δισ. δολ. χρηματοδότηση μέχρι σήμερα.
Από αυτές οι τρεις πρώτες ασχολούνται με άλλα αντικείμενα από αυτά που αναφέραμε όπως για παράδειγμα συμμόρφωση λογιστική, φορολογική και διοικητική σε επιχειρήσεις.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις