Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Τα …κακώς κείμενα: Τράβηξαν “χειρόφρενο” οι Startups! 

Το hype” που υπήρχε μέχρι πριν από μερικά χρόνια για το χώρο των Startups δείχνει να έχει περάσει, τουλάχιστον όσον αφορά τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, ορισμένα από τα οποία στο όχι πολύ μακρινό παρελθόν είχαν ειδικές ενότητες για να παρουσιάζουν καινοτόμες και νεοφυείς επιχειρήσεις.

Ήταν μία εποχή που πολλοί νόμιζαν ότι στην Ελλάδα υπήρχε ένας “οργασμός” Startup επιχειρηματικότητας σε μία χώρα όπου οι επιδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ ήταν για χρόνια -και ακόμη είναι- βασικός παράγοντας για τη δημιουργία επιχειρήσεων. Και χρειάζονταν να παρουσιάζονται μελέτες που να δείχνουν ότι στην Ελλάδα ο βασικός όγκος των νέων επιχειρήσεων ήταν καφέ και εστιατόρια καθώς και καταστήματα ένδυσης – σε μία περίοδο που οι κλάδοι αυτοί παρουσίαζαν πτώση – και ότι ο αριθμός των Startups ήταν σχετικά μικρός για μία χώρα που είναι σε οικονομική ύφεση και προσπαθεί να δώσει ώθηση στην απασχόληση των νέων ανθρώπων. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα Startups είναι η απάντηση στην καταπολέμηση της ανεργίας.

Τις τελευταίες ημέρες, το ερώτημα που με απασχολεί έχει να κάνει με τον αριθμό των ελληνικών Startups και το μέγεθος του “περίφημου” οικοσυστήματος. Μετά από περίπου 6-7 χρόνια που ο όρος Startup άρχισε να κάνει την εμφάνιση του δημιουργώντας ενθουσιασμό σε πολύ κόσμο, αναρωτιέμαι αν μπορεί να πει κανείς ότι ο αριθμός των νέων startups είναι τέτοιος που να δικαιολογεί την άποψη ότι έχουμε κάνει πρόοδο σε σχέση με πριν από 2 χρόνια. Σίγουρα, υπάρχουν αρκετές νέες προσπάθειες, πολλές από τις οποίες δεν τις ξέρω κιόλας, αλλά ο αριθμός τους δεν είναι τέτοιος που να με πείσει ότι υπάρχει κάποια σημαντική εξέλιξη. Ενδεχομένως το μόνο ενθαρρυντικό σημάδι να είναι η δημιουργία Startups στην ελληνική περιφέρεια, καθώς μαθαίνω για αρκετά νέα εγχειρήματα σε περιοχές όπως είναι η Πάτρα και η Κρήτη. Αλλά και πάλι δεν αισθάνομαι ότι μπορώ να αρχίσω να πιστεύω ότι το startup οικοσύστημα στην Ελλάδα αναπτύσσεται με ρυθμούς …Startup.

Μπορεί να μου πει κάποιος ότι έχουν υπάρξει σημαντικές κινήσεις σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων και εξαγορών. Για ένα οικοσύστημα που έχει πλέον ηλικία 7-8 ετών θα έλεγα ότι οι κινήσεις είναι λίγες. Τουλάχιστον αυτές που ξέρουμε και έχουμε μάθει. Σαφώς και υπάρχουν 10-12 συμφωνίες την τελευταία διετία αλλά είναι αυτές αρκετές για να πούμε ότι το οικοσύστημα έχει αρχίσει να φέρνει αποτελέσματα και να επηρεάζει – έστω και σε μικρό βαθμό – την ελληνική οικονομία. Αρχίζεις να αναρωτιέσαι για το πόσες νέες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια από τα ελληνικά startups και ειλικρινά θα ήθελα να δω μία σχετική μελέτη από κάποιον φορέα. Αρχίζεις να αναρωτιέσαι σε τι κατάσταση βρίσκονται οι εταιρείες που χρηματοδοτήθηκαν από τα Jeremie funds. Σημειωτέον πως ακόμη ψάχνω να βρω πόσα είναι ακριβώς τα κεφάλαια που δόθηκαν και σε ποιες εταιρείες. Μέχρι τώρα δεν έχω βρει κάποιο επίσημο αρχείο επ’ αυτού του θέματος.

Ίσως ακούγομαι λίγο απαισιόδοξος, ίσως τα πράγματα να είναι αρκετά διαφορετικά. Και μακάρι να είναι. Αλλά ειλικρινά περιμένω να δω πολύ περισσότερα πράγματα απ’ όσους εμπλέκονται σε αυτό το περίφημο Startup οικοσύστημα. Και το κυριότερο θέλω να δω το οικοσύστημα να κινείται με ταχύτητες Startup.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις