Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Μαρία Μπουντρογιάννη: Ένας πολίτης του κόσμου με καταγωγή τα Χανιά της Κρήτης

Στην χώρα μας θα βρεθεί για μια ακόμη φορά – προσκεκλημένη της Eurobank – μια πολυσχιδής διεθνής προσωπικότητα η πρύτανης της G. Raymond Chang School of Continuing Education (Σχολή Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης) του Πανεπιστημίου Ryerson του Τορόντο και πρώην υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής του Οντάριο Δρ. Μαρία Μπουντρογιάννη, με καταγωγή τα Χανιά.

“Ο κόσμος αλλάζει και μαζί του αλλάζουν τα εκπαιδευτικά μοντέλα που προετοιμάζουν τους αυριανούς ‘παγκόσμιους’ πολίτες. Το ‘τρένο’ της ανάπτυξης έχει σταματήσει έξω από τη χώρα μας”, είχε αναφέρει μετά την τελευταία φορά που είχε έρθει στην χώρα μας πριν αρκετούς μήνες σε συνέντευξη της στο Βήμα και με ενδιαφέρον αναμένονται οι απόψεις της για τις νέες προοπτικές που διαμορφώνονται σήμερα λίγο πριν την ολοκλήρωση του οικονομικού προγράμματος στήριξης και την νέα σελίδα που ανοίγεται για την Ελλάδα.

Πως όπως η εκπαίδευση μπορεί να αποτελέσει το όχημα για την έξοδο μιας χώρας από την οικονομική κρίση και πώς μπορεί αυτό να συνδεθεί με την ανάπτυξη; Στην περίπτωση της Ελλάδας ποιο μοντέλο εκπαιδευτικής πολιτικής είναι κατάλληλο; Στο κρίσιμο αυτό ερώτημα η κα Μπουντρογιάννη είχε αναφέρει: “Η οικονομική ευημερία και η επαγγελματική ανάπτυξη είναι δυνατές μόνο όταν τα άτομα έχουν τα εργαλεία για να πετύχουν. Η αναβάθμιση των δεξιοτήτων με έμφαση στην εκπαίδευση και στην κατάρτιση θα απαιτηθεί για να ανταγωνιστεί η Ελλάδα στην παγκόσμια οικονομία και να αξιοποιήσει πλήρως τα οφέλη της μελλοντικής καινοτομίας. Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αναφέρει ότι τον Φεβρουάριο του 2017 το 48% των νέων στην Ελλάδα ήταν άνεργοι. Δυστυχώς, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα δύο χρόνια.  Τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος για να μπορέσουν οι νέοι να αναβαθμίσουν τις ικανότητές τους και να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι ένα εξαιρετικό μαθησιακό μοντέλο που βοηθά τους νέους να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους. Οι ευκαιρίες διευκόλυνσης (mentorship opportunities) είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για τους νέους να αποκτήσουν εμπειρία στον χώρο εργασίας και να βοηθήσουν τους εργοδότες να καλύψουν το κενό των ιδιαίτερων δεξιοτήτων τους”.

Η πρύτανης δίνει μεγάλη έμφαση σε κάθε αναφορά της στο  οικοσύστημα των νέων επιχειρηματιών. Σύμφωνα με την έκθεση του Global Monitoring Entrepreneurship (GEM) του 2016, η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρηματιών που εγκαταλείπουν τη χώρα λόγω έλλειψης μελλοντικής κερδοφορίας.

Επιπλέον, οι Έλληνες επιχειρηματίες αναφέρουν υψηλό φόβο αποτυχίας. Το 64,2% των Ελλήνων ανέφερε ότι ο φόβος της αποτυχίας τούς εμπόδισε να ξεκινήσουν μια επιχείρηση το 2015. Είναι κρίσιμο να λάβουμε μέτρα για να βοηθήσουμε τους επίδοξους καινοτόμους να αντιμετωπίσουν αυτό το άγχος. Η GEM αναφέρει ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα είναι η έλλειψη πλαισίου εθνικής πολιτικής γύρω από την επιχειρηματικότητα. Πιστεύω ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο παροχής φορολογικών κινήτρων σε οργανισμούς που υποστηρίζουν τη διαχείριση της σταδιοδρομίας. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να υποστηρίξουν τις ευκαιρίες διαχείρισης σταδιοδρομίας για τους υπαλλήλους τους. Η κρατική χρηματοδότηση θα διευκόλυνε σημαντικά τις επιχειρήσεις να προσφέρουν αυτές τις ευκαιρίες, επιτρέποντάς τους να φέρουν τις σχετικές και καινοτόμες δεξιότητες πίσω στον οργανισμό, είχε επισημάνει λίγο μετά την τελευταία της επίσκεψη.

Τι μεσολάβησε από τότε μέχρι σήμερα; Έγιναν βήματα προόδου; Προχωρήσαμε ένα βήμα προς τα εμπρός; Με ενδιαφέρον αναμένουμε την απάντηση από την Μαρία Μπουντρογιάννη.

Η πρύτανης μιλάει όμως και «πρακτικά» : Όπως και στον Καναδά, η οικονομία στην Ελλάδα καθοδηγείται από την καινοτομία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που αντιπροσωπεύει το 25,4% της οικονομίας, αναφέρει ότι οι μεγαλύτερες βιομηχανίες στην Ελλάδα είναι το χονδρικό και λιανικό εμπόριο, οι μεταφορές, η διαμονή και οι υπηρεσίες τροφίμων. Υπάρχει περιθώριο για ανάπτυξη και καινοτομία σε όλους αυτούς τους τομείς. Οι Έλληνες πολίτες έχουν ενθουσιώδες επιχειρηματικό πνεύμα. Η Ελλάδα έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεξάρτητων επαγγελματιών στον κόσμο (35%). Με τις αναθεωρήσεις της κυβερνητικής πολιτικής και την αύξηση των κεφαλαιακών επενδύσεων, πιστεύω ότι η οικονομία μπορεί να αρχίσει να ανθίζει.

Η εμπειρία της  Μαρίας Μπουντρογιάννη δεν πηγάζει μόνον από τα πανεπιστημιακά της καθήκοντα, ως Πρύτανης στη Σχολή Συνεχούς Εκπαίδευσης G. Raymond Chang του Πανεπιστημίου Ryerson στο Τορόντο του Καναδά. Έχει διατελέσει Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ROM Board of Governors, του Υπουργικού Συμβουλίου του Οντάριο, Επικεφαλής Ψυχολόγος στο Hamilton Board of Education και Επίκουρη Καθηγήτρια στο Wilfrid Laurier University.

Ως πρώην υπουργός του Οντάριο, η Δρ. Μπουντρογιάννη υπηρέτησε σε διάφορα χαρτοφυλάκια, συμπεριλαμβανομένων των Διακυβερνητικών Υποθέσεων, της Δημοκρατικής Ανανέωσης, των Υπηρεσιών για τα Παιδιά και τη Νεολαία και της Ιθαγένειας και Μετανάστευσης. Κατά την παραμονή της στην εξουσία, έπαιξε σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για μια σειρά ομοσπονδιακών-επαρχιακών συμφωνιών ορόσημο και στη συγγραφή του Accessibility for Ontarians with Disabilities Act (AODA), το οποίο έκανε το Οντάριο παγκόσμιο ηγέτη στην προσβασιμότητα. Το 2015, διορίστηκε από την κυβέρνηση του Οντάριο ως Πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής για το βραβείο David C. Onley Award for Leadership in Accessibility.

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, η παροχή πρόσβασης σε άτομα με σωματική αναπηρία θα μπορούσε να προσθέσει δισεκατομμύρια στην οικονομία κάθε χρόνο. Η Δρ. Μαρία Μπουντρογιάννη, η οποία θέλει να δει τους χώρους εργασίας στη Νέα Ζηλανδία να ξεπερνούν τον Καναδά στην πρόσβαση για ΑμΕΑ, ανέφερε την οικονομικά ελκυστική ιδέα σε ένα ακροατήριο επιχειρηματιών και πολιτικών στο Auckland University of Technology.

Πολυσχιδής όμως προσωπικότητα καθώς πριν ασχοληθεί με την πολιτική, η Δρ. Μπουντρογιάννη ήταν η επικεφαλής ψυχολόγος στο Hamilton Wentworth District School Board. Έχει συγγράψει επίσης την Partnering for Prosperity, την έκθεση που προέκυψε από εκτεταμένες συζητήσεις που διεξάγονται με εταίρους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για την υποαπασχόληση στον Καναδά.

Γεννήθηκε στο Χάμιλτον, από Έλληνες γονείς. Έλαβε πτυχίο Bachelor of Arts από το Πανεπιστήμιο του Waterloo το 1979 και είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στην Εφαρμοσμένη Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου των Northland Power Inc., Canada California Business Council και Skills Connect Inc. Είναι επίσης στα διοικητικά συμβούλια του Democracy Study Center στο Κίεβο, καθώς και του Greek America Foundation στη Νέα Υόρκη.

Το 2014, το CBC τη συμπεριέλαβε στους 10 πιο σημαίνοντες αποφοίτους του Πανεπιστημίου του Waterloo και το 2015 έλαβε ακόμα μία τιμή. Αναγνωρίστηκε από το Her Campus Waterloo ως μία από τις πέντε πιο σημαντικές γυναίκες που έχουν αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο του Waterloo. Το 2002, ονομάστηκε Γυναίκα της Χρονιάς στην Πολιτική από το Hamilton Status of Women Committee.

Το 1997, προσελήφθη από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αξιολόγηση προτάσεων για χρηματοδότηση μεταπτυχιακών σπουδών, ενώ από το 2007 έως το 2011 ήταν Πρόεδρος του Βασιλικού Μουσείου του Οντάριο.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις