Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Daimler “κάνει πίσω” για τα αυτόνομα ταξί!

Ένα βήμα πίσω κάνει η Daimler σχετικά με τα “αυτόνομα ταξί” που σχεδιάζει να κυκλοφορήσει, αναγνωρίζοντας ότι το ζήτημα της ασφάλειας αποδεικνύεται πολύ πιο δύσκολο από ότι φαινόταν αρχικά.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος, Ola Kaellenius, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι η Daimler θα “αναδιαμορφώσει” το επίπεδο των δαπανών για τα ρομποτικά ταξί της και ότι η τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης είναι πιο πιθανό να εφαρμοστεί σε οχήματα εμπορευματικών μεταφορών και για μεγάλες αποστάσεις.

Η αλήθεια είναι ότι, από το 2012 που η Google παρουσίασε ένα πρωτότυπο αυτόνομου αυτοκινήτου, οι αυτοκινητοβιομηχανίες βρίσκονται σε έναν άτυπο “αγώνα δρόμου” για το ποια θα προλάβει να δημιουργήσει αυτόνομα οχήματα. Παράλληλα, η ραγδαία ανάπτυξη υπηρεσιών όπως η Uber έκανε πολλές εταιρείες – μεταξύ των οποίων και η Daimler – να θέλουν να μπουν στον “καυτό” χώρο των αστικών μικρο-μεταφορών. Ωστόσο, αυτό δεν ήταν τελικά τόσο απλό

“Προσγειωθήκαμε στην πραγματικότητα”

Εκτός από το ζήτημα της ασφάλειας, τόσο το κόστος όσο και οι ρυθμιστικές δυσκολίες έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και οδηγούν, όπως φαίνεται τις εταιρείες σε μια “επαναξιολόγηση” των δυνατοτήτων και των στόχων τους. “Προσγειωθήκαμε στην πραγματικότητα”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Kaellenius και πρόσθεσε:

“Το να διασφαλίσει κανείς ότι τα αυτόνομα αυτοκίνητα είναι 100% ασφαλή σε πολυσύχναστες αστικές περιοχές αποδεικνύεται μεγαλύτερη πρόκληση από αυτή που εκτιμούσαν οι μηχανικοί λίγα χρόνια πριν. Ακόμα κι αν η Daimler καταφέρει να δημιουργήσει ασφαλή ρομποτικά ταξί, τα οφέλη του να μπει στην αγορά των κοινόχρηστων οχημάτων με αυτά, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα”.

Ο Kaellenius εξήγησε στη συνέχεια ότι η ανάπτυξη τέτοιων στόλων ταξί συνεπάγεται με μεγάλα κεφάλαια, ενώ ακόμη υπάρχει αβεβαιότητα γύρω από τις δυνατότητες κερδοφορίας. Υπενθυμίζεται ότι η Daimler έχει ήδη δημιουργήσει μια συμμαχία με την BMW  για την ανάπτυξη ημι-αυτόνομης τεχνολογίας και “τρέχει” ακόμη ένα project με τον προμηθευτή Robert Bosch για να τελειοποιήσει την τεχνολογία που προορίζεται για πλήρως αυτόνομα αυτοκίνητα.

Με πληροφορίες από VentureBeat

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις