Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

SMPnet: Seed χρηματοδότηση ύψους 1,4 εκατ. δολαρίων για την Startup με ελληνικό DNA

Στον συγκεκριμένο γύρο χρηματοδότησης ηγήθηκε η Marathon Venture Capital μαζί με άλλους angel investors

Seed χρηματοδότηση ύψους 1,4 εκατ. δολαρίων από την Marathon Venture Capital, αλλά και άλλους angel investors κατάφερε να εξασφαλίσει η Startup, SMPnet. Όπως γνωρίζουμε η εταιρεία ιδρύθηκε από δύο Έλληνες ερευνητές με προϋπηρεσία στον τομέα της ενέργειας και αναπτύσσει λογισμικό για τον έλεγχο των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Τα νέα κεφάλαια αναμένεται να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη της εταιρείας, την ενίσχυση της ομάδας της και την επέκταση των λειτουργιών του προϊόντος της. Στόχος της SMPnet είναι να εγκαταστήσει την τεχνολογία της σε όλο και περισσότερα δίκτυα παγκοσμίως.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση σε μια εποχή που η παραγωγή και οι ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια αλλάζουν ριζικά, τα ηλεκτρικά δίκτυα αντιμετωπίζουν ολοένα περισσότερες προκλήσεις. Η διάδοση των ανανεώσιμων πηγών και της αποθήκευσης ενέργειας δίνουν τη δυνατότητα σε καταναλωτές και εταιρείες παραγωγής και προμήθειας ενέργειας να παράγουν και να αποθηκεύουν ενέργεια σε μικρούς σταθμούς, κάτι που στο παρελθόν γινόταν αποκλειστικά από μεγάλες μονάδες παραγωγής. Συνεπώς, τα επίπεδα παροχής ενέργειας συχνά δεν μπορούν να προβλεφθούν, δημιουργώντας προκλήσεις για τη διαχείριση των δικτύων, επίσης καθιστώντας το κόστος λειτουργίας τους υψηλό. Παράλληλα, αυξάνεται ο αριθμός των ηλεκτρικών οχημάτων και αντλιών θερμότητας, καθιστώντας επιτακτική την αποτελεσματικότερη χρήση της διαθέσιμης ηλεκτρικής ενέργειας.

Ποια είναι η SMPnet

Η SMPnet ιδρύθηκε από δύο Έλληνες ερευνητές με προϋπηρεσία στον τομέα της ενέργειας, τον Αναστάσιο Ρούση (PhD, Imperial) και τον Δημήτριο Τζελέπη (PhD, Strathclyde), με σκοπό να εκσυγχρονίσει τα ηλεκτρικά δίκτυα. Η τεχνολογία της επιτρέπει τον έλεγχο σε πραγματικό χρόνο μέσω της χρήσης αλγορίθμων βελτιστοποίησης και τεχνητής νοημοσύνης.

Έτσι, οι διαχειριστές των δικτύων μπορούν να προσαρμόζουν διαρκώς τη ροή της ισχύος, σε αντίθεση με τις εν πολλοίς στατικές ρυθμίσεις που αποτελούν τον κανόνα σήμερα, συμβάλλοντας στην αποδοτικότερη χρήση των πόρων και την ασφάλεια του δικτύου. Η εταιρεία παρέχει ήδη την πλατφόρμα της σε έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, την Iberdrola, και έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον από αρκετούς οργανισμούς ενέργειας ανά τον κόσμο.

«Η τεχνολογία μας εκσυγχρονίζει τα ηλεκτρικά δίκτυα τα οποία ήταν σχεδιασμένα για μια εποχή που η παραγωγή ενέργειας γινόταν κεντρικά από μεγάλες μονάδες με σταθερό ρυθμό, ενώ η ζήτηση ήταν πολύ χαμηλότερη. Δημιουργήσαμε την SMPnet για να υποστηρίξουμε τους οργανισμούς που τα διαχειρίζονται, και να συμβάλλουμε στην αποδοτικότερη διαχείριση των διαθέσιμων ενεργειακών πόρων και τον έλεγχο των υποδομών σε πραγματικό χρόνο. Είμαστε ενθουσιασμένοι από το ενδιαφέρον της αγοράς για την τεχνολογία μας και η χρηματοδότηση από τη Marathon Venture Capital θα μας βοηθήσει να εισάγουμε τη λύση μας σε ολοένα περισσότερα δίκτυα ανά τον κόσμο», δήλωσε ο Αναστάσιος Ρούσης, συνιδρυτής και CEO της SMPnet.

«Μέσω τεχνητής νοημοσύνης και λογισμικού, η SMPnet συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη χρήση των ενεργειακών πόρων σε κάθε ηλεκτρικό δίκτυο, προσαρμόζοντας τη ροή της ενέργειας σε πραγματικό χρόνο με τρόπο ασφαλή. Οι ιδρυτές της SMPnet φέρνουν σημαντική εμπειρία από το χώρο της ενέργειας και πιστεύουμε ότι η συμβολή τους στον εκσυγχρονισμό των δικτύων θα είναι σημαντική», συμπλήρωσε ο Πάνος Παπαδόπουλος, εταίρος της Marathon Venture Capital.

Η Startup διαθέτει γραφεία σε Λονδίνο, Γλασκώβη και Αθήνα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις