Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι νικητές του διαγωνισμού καινοτομίας ESMARTCITY Datathon

Ολοκληρώθηκε στις 15 Ιουλίου 2019 ο διαγωνισμός καινοτομίας ESMARTCITY Datathon που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων κατά το διάστημα 28 Ιουνίου – 15 Ιουλίου 2019.

Ο διαγωνισμός είχε ως στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων Ελληνικών επιχειρήσεων όσον αφορά στον τομέα των Έξυπνων Πόλεων. Ανοίγοντας υποσύνολα δεδομένων προερχόμενα από πιλοτικές εγκαταστάσεις στην περιοχή της Πάτρας και ευρύτερα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος ζητήθηκαν από τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις καινοτόμες ιδέες για εφαρμογές / υπηρεσίες που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών. Στόχος η συνδημιουργία βασισμένη σε ανοικτά δεδομένα και η ενίσχυση του οικοσυστήματος καινοτομίας.

Στο διαγωνισμό δήλωσαν συμμετοχή επτά διαγωνιζόμενοι. Το πρώτο βραβείο έλαβε η εταιρεία InSyBio με την υπηρεσία inMyPlace που συνδυάζοντας δεδομένα από μετρητές ενεργειακής κατανάλωσης, καιρικά δεδομένα και συναισθήματα κατοίκων και επισκεπτών της πόλης επιτρέπει την αξιολόγηση περιοχών στα γεωγραφικά όρια της πόλης. Το δεύτερο βραβείο έλαβε η εταιρεία Meazon με τον αλγόριθμο πρόβλεψης κατανάλωσης ενέργειας που βασίζεται σε προγενέστερα δεδομένα ενεργειακής κατανάλωσης. Το Κέντρο Εφαρμογών και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας του Iνστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας έλαβε βραβείο υψηλού αντίκτυπου για την προτεινόμενη υπηρεσία Smart Sense που συνδυάζοντας δεδομένα εσωτερικών συνθηκών θερμοκρασίας και υγρασίας σε κτήρια, καιρικά δεδομένα και ανοικτά δημόσια δεδομένα ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο τον πολίτη για επικείμενες αλλαγές στις συνθήκες περιβάλλοντος που ενδέχεται να επηρεάσουν την προσωπική του υγεία.

Το πρώτο βραβείο συνοδεύτηκε από έπαθλο αξίας 1.000 ευρώ και το δεύτερο από έπαθλο αξίας 500 ευρώ.  Χορηγοί του διαγωνισμού είναι οι εταιρείες Καραμούζης Οπτικά, Dynacomp ΑΒΕΕ, Μύλοι Κεπενού, ΧΙΩΝ ΑΒΕΕ, CBL Patras. Υποστηρικτές του διαγωνισμού είναι ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, το Επιμελητήριο Αχαΐας, το Δίκτυο Πράξη, η Endeavor Greece, το Orange Grove Patras, το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, το Smart Cities Innovation Hub, και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Τα υποσύνολα ανοικτών δεδομένων προήλθαν από τις πιλοτικές εγκαταστάσεις του έργου ESMARTCITY στο Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων και σε 14 δημόσια κτήρια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, από τις πιλοτικές εγκαταστάσεις του έργου GAIA σε 3 σχολεία των Πατρών και από την πρωτοβουλία sense.city του Πανεπιστημίου Πατρών.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν εκ των χορηγών οι κ. Τσούμπελης ως εκπρόσωπος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος και του Επιμελητηρίου Αχαΐας, και κ. Καραμούζης ως εκπρόσωπος της Καραμούζης Οπτικά. Τοποθέτηση επί του ζητήματος των Έξυπνων Πόλεων και των Ανοικτών Δεδομένων έκανε ο βουλευτής Αχαΐας και πρώην Πρωθυπουργός κ. Γεώργιος Παπανδρέου.

Στην εκδήλωση μίλησαν οι κ. Δημήτριος Σερπάνος, Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων, κ. Αθανάσιος Καλογεράς, Ερευνητής Α του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων, κ. Σάκης Τριανταφυλλάκης, Entrepreneur Selection and Growth Manager της Endeavor Greece, κ. Βασίλειος Αναστασόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών, κ. Πάττυ Παναγοπούλου, Σύμβουλος Μεταφοράς Τεχνογνωσίας του Δικτύου Πράξη, κ. Αλεξάνδρα Σαρμά, General Manager του Orange Grove Patras, κ. Θεόδωρος Τσούμπελης, Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου Αχαΐας, κ. Μαρία Μακρή, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, κ. Πέτρος Γανός, Προϊστάμενος Τμήματος Σχεδιασμού και Μελετών του Δήμου Πατρέων, κ. Κωστής Τράντζας, πρωτοβουλία sense.city, και κ. Γεώργιος Μυλωνάς, έργου GAIA του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις