Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

8 προτάσεις ενίσχυσης της καινοτομίας στην Ελλάδα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 2ο Φόρουμ Καινοτομίας στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Οκτώ προτάσεις για την τόνωση της παραγωγής ευρεσιτεχνιών στην Ελλάδα και την ανάπτυξη καινοτομιών από το στάδιο της βασικής έρευνας στην εφαρμοσμένη έρευνα μέχρι και τη διάθεση εμπορικού προϊόντος, αναδείχθηκαν στο πλαίσιο του 2ου Φόρουμ Καινοτομίας. 

Tο φόρουμ είχε τίτλο «Η Καινοτομία οδηγεί τις εξελίξεις», πραγματοποιήθηκε σε υβριδική μορφή, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» και συνδιοργανώθηκε από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και την Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα.

Ειδικότερα, τα μέλη της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, τοποθετούμενα στην παράλληλη εκδήλωση με τίτλο «Η σχέση Διανοητικής Ιδιοκτησίας και Καινοτομίας στην πράξη – Προτάσεις θεσμικών βελτιώσεων», εξήγησαν πώς θα μπορούσε να αυξηθεί στην Ελλάδα ο αριθμός των ευρεσιτεχνιών, ώστε να συνάδουν με τη δυναμική και τις προοπτικές που έχει η οικονομία της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, πρότειναν, μεταξύ άλλων:

  • Τη σύνδεση της παραγωγής ευρεσιτεχνιών με την ακαδημαϊκή ανέλιξη στα ΑΕΙ
  • Την ενίσχυση της εκπαίδευσης σχετικά με τη σημασία της Διανοητικής Ιδιοκτησίας
  • Την αλλαγή της επιχειρηματικής κουλτούρας με στόχο τη μεγαλύτερη εξοικείωση με την έννοια του ρίσκου
  • Την εξασφάλιση μεγαλύτερης διαφάνειας στις διαδικασίες χρηματοδότησης των ευρεσιτεχνιών
  • Τη θεσμοθέτηση του θεσμού των patent attorneys (δικηγόροι ευρεσιτεχνιών) ως συμβούλων
  • Την κάλυψη οργανωτικών και θεσμικών ελλείψεων, όπως και την άρση συγκεκριμένων πολιτισμικών αντικινήτρων
  • Την ενίσχυση των συνεργασιών μεταξύ ερευνητικών ιδρυμάτων και πανεπιστημίων καθώς και της βιομηχανίας
  • Τη διευκόλυνση των ιδιωτικών χρηματοδοτήσεων από την ελληνική βιομηχανία σε δημόσιους ακαδημαϊκούς φορείς, μέσω υποτροφιών και τεχνοβλαστών (spin-offs).

Το πάνελ συντόνισε ο Γρηγόρης Πελεκάνος, Δικηγόρος-Εταίρος της Δικηγορικής Εταιρείας «ΜΠΑΛΛΑΣ, ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ και Συνεργάτες ΑΕΔΕ» και Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου και συμμετείχαν ο Στέφανος Τσιμικάλης Δικηγόρος-Εταίρος της Δικηγορικής Εταιρείας «ΤΣΙΜΙΚΑΛΗΣ-ΚΑΛΟΝΑΡΟΥ», ο Μιχάλης Μπουτάρης, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του επενδυτικού οργανισμού «ATHROA INNOVATIONS» και ο Δρ. Δημήτρης Κουζέλης, European Patent Attorney, CEO της INTELLEX, Πρόεδρος της Επιτροπής Διανοητικής Ιδιοκτησίας του ICC Ελλάς, Σύμβουλος Επιχειρήσεων και πρώην Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ευρεσιτεχνιών.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις