Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Στην αιχμή του δόρατος των κυρώσεων κατά της Ρωσίας η Silicon Valley

Τη πλάτη στη Ρωσία γυρίζει σύσσωμη η Silicon Valley. Οι εταιρείες με έδρα την παγκόσμια πρωτεύουσα τεχνολογίας και καινοτομίας έχουν περιορίσει κατά πολύ την πρόσβαση των Ρώσων πολιτών σε μερικές από τις πιο δημοφιλείς υπηρεσίες και εφαρμογές, τη στιγμή που ο πόλεμος που ξεκίνησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Πολλές από τις πρωτοβουλίες των εταιρειών τεχνολογίας της Silicon Valley βρίσκονται σε απόλυτη συμφωνία με τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας. Την προηγούμενη Τρίτη η Apple ανακοίνωσε ότι σταματά στο εξής τις πωλήσεις όλων των προιόντων της (iPhone, iPad, MacBook, Mac κ.α.) στη Ρωσία

Ο τεχνολογικός κολοσσός με έδρα το Κουπερτίνο ανακοίνωσε επίσης πως αφαιρεί στο εξής τις εφαρμογές των ρωσικών κρατικών μέσων ενημέρωσης (RT, Sputnik News) από το App Store για τους χρήστες σε όλο τον κόσμο εκτός από τη Ρωσία. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η Google η οποία έχει επίσης αφαιρέσει και τα δύο ειδησεογραφικά πρακτορεία από το Play Store στην Ευρώπη.

Η απόφαση της Google ήρθε λίγο μετά την ανακοίνωση της ρωσικής υπηρεσίας παρακολούθησης του διαδικτύου Roskomnadzor, η οποία κατηγόρησε το YouTube, (τμήμα της Google), ότι διεξήγαγε μεγάλες διαφημιστικές καμπάνιες για να παραπληροφορήσει τους Ρώσους σχετικά με την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία.

«Υπό το φως των πρόσφατων συνθηκών, διακόπτουμε τις διαφημίσεις Google στη Ρωσία», δήλωσε εκπρόσωπος της Google.

Εν τω μεταξύ, η πλατφόρμα Airbnb, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει όλες τις δραστηριότητές της στη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Ο Brian Chesky, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της εταιρείας, ανακοίνωσε την απόφαση της εταιρείας στο Twitter, τρεις ημέρες αφότου η Airbnb γνωστοποίησε την πρόθεσή της να προσφέρει δωρεάν, προσωρινή στέγαση για έως και 100.000 πρόσφυγες που εγκαταλείπουν την Ουκρανία.

Εκτός από την Apple και τη Google και η Microsoft ανακοίνωσε πως αποσύρει επίσης τις υπηρεσίες της από τη Ρωσία.

Ο Πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, δήλωσε σε πρόσφατη ανάρτηση ότι η εταιρεία «θα αναστείλει όλες τις νέες πωλήσεις προϊόντων και υπηρεσιών της Microsoft στη Ρωσία» και θα σταματήσει «πολλές εργασίες της επιχείρησης σε συμμόρφωση με τις κυβερνητικές αποφάσεις περί κυρώσεων». Η Microsoft δεν διευκρίνισε πώς και αν σκοπεύει να συνεχίσει να υποστηρίζει υπάρχοντες πελάτες στη Ρωσία.

Το ερώτημα τώρα είναι πόσο παραπέρα θα πάνε οι τεχνολογικοί γίγαντες;

Νωρίτερα την προηγούμενη εβδομάδα, ο Mykhailo Fedorov, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας, κάλεσε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Apple, Tim Cook, να εντείνει την πίεση προς τη Μόσχα, αποκλείοντας την πρόσβαση των Ρώσων στο App Store.

Προέτρεψε επίσης τη Microsoft και τη Sony να σταματήσουν να υποστηρίζουν τις ρωσικές αγορές, όσον αφορά το Xbox και το PlayStation αντίστοιχα, και να αποκλείσουν προσωρινά όλους τους λογαριασμούς της Ρωσίας και της Λευκορωσίας».

Από την πλευρά της, η Meta δήλωσε πως ελπίζει οι πλατφόρμες της να παραμείνουν online στη Ρωσία, με στόχο να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση της προπαγάνδας που μοιράζεται στην πλατφόρμα της.

«Πιστεύουμε ότι η απενεργοποίηση των υπηρεσιών μας θα αποσιωπήσει τις εξελίξεις και την ελευθερία της έκφρασης σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή», έγραψε στο Twitter ο Nick Clegg, ο οποίος διορίστηκε πρόσφατα αντιπρόεδρος της εταιρείας για τις παγκόσμιες υποθέσεις.

Οι κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας, αντιθέτως κράτησαν μια ιδιαίτερα μετριοπαθή στάση. Εταιρείες όπως η Huawei, η Xiaomi και η Alibaba αρνήθηκαν να σχολιάσουν όταν επικοινωνήθηκε από το CNBC σχετικά με την πιθανότητα να διακόψουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία.

Το TikTok, το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης της ByteDance με έδρα το Πεκίνο, είναι μία από τις μοναδικές κινεζικές εταιρείες που έχουν λάβει κάποια μέτρα. Όπως αναφέρουν οι μέχρι τώρα πληροφορίες, το κορυφαίο social media πρόκειται να περιορίσει την πρόσβαση στο RT και το Sputnik εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις