Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Flexport: Tο λειτουργικό σύστημα του παγκόσμιου εμπορίου

Οι δραστήριοι επιχειρηματίες, οι παρθένες αγορές και ειδικά το έξυπνο software μπορεί να δημιουργήσουν Startups με αλματώδη ανάπτυξη με τεράστιο αντίκτυπο στην εκάστοτε αγορά. Αυτό ακριβώς συμβαίνει στην αγορά των μεταφορών εμπορευμάτων, μια αρκετά δύσκολη, πολύπλοκη και κλειστή αγορά.

Ειδικά ο χώρος των μεταφορών ο οποίος λειτουργεί ακόμα με το τηλέφωνο, το fax, με excel και άντε με Email, δημιουργεί τεράστιες ευκαιρίες για Startups οι οποίες θα προσεγγίσουν σωστά και οργανωμένα το θέμα μια και ειδικά το διασυνοριακό εμπόριο έχει πολλές τελωνειακές και ρυθμιστικές απαιτήσεις.

Η Flexport είναι αυτή τη στιγμή το παράδειγμα ιδανικής υλοποίησης software στο web και υποδειγματικής ανάλυσης big data το οποίο δίνει στον ενδιαφερόμενο, για μια εισαγωγή και μεταφορά εμπορευμάτων από το σημείο Α στο σημείο Β, ασύλληπτες δυνατότητες για τα δεδομένα της συγκεκριμένης αγοράς και πάνω απ’ όλα διαφάνεια σε μια κλειστή και κατακερματισμένη αγορά.

Όπως αναφέρει η Flexport στο site της θέλει να τη βλέπουμε σαν τον παγκόσμιο πύργο ελέγχου Logistics στο cloud, με όμορφες οπτικοποιήσεις της όλης μεταφοράς, εύχρηστους πίνακες με κόστη, analytics, tracking κ.α. Η ανάλυση όλης της αγοράς παγκόσμιων μεταφορών, με την άμεση εμφάνιση τιμών και διαδρομών, προσφέρει στους πελάτες της τις καλύτερες τιμές οι οποίες βελτιώνονται μέσω ειδικών συμφωνιών και αύξηση της πελατειακής βάσης.

Flexport2
Πέρα από την ανάλυση δεδομένων των τιμών η πλατφόρμα της Flexport βρίσκει και τη βέλτιστη διαδρομή αλλά και το καλύτερο μέσο για κάθε σκέλος της, αυτοματοποιημένα, εκτός των περιπτώσεων όπου δεν υπάρχει κάποια μηχανοργάνωση. Σε αυτές τις περιπτώσεις την επικοινωνία με τα φορτηγά στη Μογγολία για παράδειγμα τα αναλαμβάνει η εταιρεία.

Η Flexport στην ουσία προσφέρει τη δική της υπηρεσία logistics ή καλύτερα Freight Forwarding, μέσω συνεργασιών που έχει με μεταφορείς σε όλο τον κόσμο και στην ουσία έχει μπει σφήνα ανάμεσα στα μεγαθήρια UPS και DHL. Παράλληλα με το εξαιρετικό software έχει μια μεγάλη ομάδα ειδικών στο παγκόσμιο εμπόριο οι οποίοι αναλαμβάνουν τις όποιες διαδικασίες με τα τελωνεία και τις εξαγωγές – εισαγωγές.

Όπως αναφέρουν οι ιδρυτές της, η Flexport ως Startup έχει την ευελιξία και την ταχύτητα στις κινήσεις και τις αποφάσεις της, κάτι που δεν υπάρχει στη DHL για παράδειγμα, η οποία σημειωτέον έχει προσπαθήσει να φτιάξει μια αντίστοιχη πλατφόρμα ανεπιτυχώς και έχει εξαγοράσει μερικές Startups Freight Forwarding.

Η Flexport ιδρύθηκε το 2013, είναι απόφοιτη του μεγάλου accelerator Υ Combinator μέχρι σήμερα έχει διακινήσει εμπορεύματα αξίας 1,5 δισ., σε 64 χώρες και έχει πάνω από 700 πελάτες. Το 2015 ολοκλήρωσε το πρώτο γύρο χρηματοδότησης μαζεύοντας 20 εκατ. δολ. απο επενδυτές όπως το Founders Fund, Google Ventures, Bloomberg Beta, First Round.

Αν και υπάρχουν αρκετές Startups που ασχολούνται με τον τομέα των μεταφορών, όπως και οι δικές μας VesselBot και JoinCargo, ωστόσο αυτές ειδικεύονται σε ένα συγκεκριμένο τομέα ή χώρα ή περιοχή, μέχρι στιγμής η Flexport έχει μόνο ένα σοβαρό ανταγωνιστή κάτι που δείχνει τα μεγάλα περιθώρια που υπάρχουν σε αγορές όπως το Freight Forwarding.

Flexport1a

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις