Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Εμπόδιο για τις Startups η εξεταζόμενη μεταναστευτική πολιτική της Βρετανίας

Ένα από τα κεντρικά αιτήματα της καμπάνιας του Brexit είναι να πάρει πίσω το Ηνωμένο Βασίλειο τον έλεγχο των συνόρων της και η πρωθυπουργός Theresa May απέρριψε το σύστημα πόντων για τους μετανάστες ως ανεπαρκές, ένα σύστημα που προερχόταν από τους υποστηρικτές του Brexit και τον Boris Johnson.

Εν μέσω κριτικής ότι η νέα πρωθυπουργός κάνει πίσω στις δεσμεύσεις του δημοψηφίσματος, ήρθαν στη επιφάνεια πληροφορίες οι οποίες αναφέρουν μάλιστα ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνει ακόμα πιο αυστηρό το σύστημα και να επιτρέπεται η είσοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο μόνο σε όσους έχουν εξασφαλισμένη εργασία, αλλά και ότι ενδεχομένως να υπάρξει ειδικό καθεστώς εισόδου για τους πολίτες της Ε.Ε.

Το σύστημα πόντων βασιζόταν στα πρότυπα επιλογής μεταναστών της Αυστραλίας η οποία επιλέγει σε κεντρικό επίπεδο τους μετανάστες που χρειάζεται και παράλληλα ελέγχει την ροή προς την χώρα. Η «αυτοματοποίηση» εισόδου μεταναστών έστω και μετά από μοριοδότηση απορρίφθηκε από την κα. May.

Βέβαια αν όντως συμβεί η αυστηροποίηση της επιλογής μεταναστών είναι προφανές ότι αυτόματα μπαίνουν σημαντικά εμπόδια στις νέες επιχειρήσεις που θα θέλουν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο Λονδίνο.

Οι τρεις βασικοί μεταναστευτικοί δρόμοι στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι σπουδές με χιλιάδες φοιτητές, η επανασύνδεση των οικογενειών των ήδη μεταναστών και η αναζήτηση εργασίας. Όπως αναφέρει η Mail Online η κα. May έχει ήδη δώσει εντολή να γίνουν τα απαραίτητα πλάνα έτσι ώστε να μειωθεί ο αριθμός των μεταναστών εκτός Ε.Ε. 

Όπως και να το δει κανείς η νέα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και η κυβέρνησή της έχουν μια δύσκολη αποστολή μια και θα πρέπει να τηρήσουν την υπόσχεση του Brexit αλλά από την άλλη γνωρίζουν ότι η βιομηχανία της εκπαίδευσης αλλά και το οικοσύστημα Startups είναι δυο από τις μεγαλύτερες πηγές εσόδων και ταλέντων για τη χώρα και θα είναι μεγάλο πλήγμα αν τις περιορίσουν.

Ήδη έχουν αρχίσει οι «επιθέσεις» στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τις πιο πρόσφατες να προέρχονται από την Ιταλία και τον υπουργό οικονομικής ανάπτυξης Carlo Calenda, ο οποίος ανέφερε ότι εφόσον τεθούν περιορισμοί στην κίνηση πολιτών της Ε.Ε. θα υπάρξει ο αντίστοιχος εμπορικός περιορισμός πρόσβασης των βρετανικών επιχειρήσεων στην ενιαία αγορά της Ε.Ε.

Ο γραμματέας Brexit του Ηνωμένου Βασιλείου, David Davis, μετά τη συγκεκριμένη Ιταλική απειλή, σε ομιλία του στο Κοινοβούλιο ζήτησε από τη κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει αν προτίθεται να παραμείνει η χώρα μέλος μιας ενιαίας αγοράς, αλλά αν αυτό σημαίνει και μη έλεγχος των συνόρων της, το βλέπει απίθανο να συνεχίσει να γίνεται.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις