Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Εκδήλωση για το οικοσύστημα Startups της Σουηδίας από τη Σουηδική Πρεσβεία στην Αθήνα

Η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση «How we make it happen – Startups in Sweden» πραγματοποιήθηκε εχθές, μια πρωτοβουλία της Σουηδικής Πρεσβείας της Αθήνας και της Πρέσβειρας κας Charlotte Wrangberg, με προσκεκλημένους εκπροσώπους της σουηδικής κυβέρνησης, της δραστήριας επιχειρηματικά περιοχής του Skane, αλλά και τέσσερις εκπροσώπους Startups οι οποίες έχουν ξεχωρίσει.

Έχουμε αναφερθεί στην Στοκχόλμη και την επιχειρηματική σκηνή της Σουηδίας, εδώ και εδώπρόκειται για μια πόλη η οποία έχει θέσει υποψηφιότητα για το τίτλο της Startup πρωτεύουσας της Ευρώπης και έχει τους περισσότερους μονόκερους σε αναλογία με τον πληθυσμό της: Klarna, King, Mojang, SkypeSpotify είναι μερικοί από αυτούς. Ενώ εφαρμογές και υπηρεσίες όπως οι  Trucaller, Toca BocaFishbrainLifesum, iZettle, Ruzzle, Flightradar24 έχουν τεράστια δυναμική και έχουν πάρει μεγάλες χρηματοδοτήσεις.

Την εκδήλωση άνοιξε ο κος. Erik Astedt από την διεύθυνση Startup του υπουργείου επιχειρηματικότητας και καινοτομίας της Σουηδίας ο οποίος μας ανέπτυξε την πολιτική προώθησης της επιχειρηματικότητας της χώρας.
Οι βασικοί άξονες είναι:

H βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος της Σουηδίας, ειδικά στον τομέα του IT μια και πρέπει να υπάρχει φυτώριο ταλέντων στην ανάπτυξη λογισμικού Όπως αναφέρθηκε υπάρχουν προβλήματα στο εκπαιδευτικό σύστημα τα οποία θα πρέπει να διορθωθούν άμεσα.

H φορολογία στη Σουηδία είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη και ένα πολύ ευαίσθητο θέμα για όλη την κοινωνία, η οποία συντηρεί αξιοζήλευτες κοινωνικές παροχές, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να θεωρείται η υπερβολική φορολογία στις μετοχές που δίνονται στους υπαλλήλους από τις Startups σαν παροχή.

Επίσης τα θέματα με την επιχειρηματική Visa αλλά και το υψηλό κόστος των κατοικιών στην Στοκχόλμη είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης όπως επίσης και η ακόμα μεγαλύτερη διασύνδεση των πανεπιστημίων με την επιχειρηματικότητα.

Πηγή: Πρεσβεία της Σουηδίας
Πηγή: Πρεσβεία της Σουηδίας

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι και τα τρία αυτά ζητήματα αναφέρθηκαν στην ανοικτή επιστολή που έγραψαν οι ιδρυτές του Spotify στην Σουηδική κυβέρνηση.

Βέβαια όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε το να πλουτίζουν μερικοί founders από τα Exit δεν είναι αυτό θα έδινε προτεραιότητα η κυβέρνηση (αν και ένα μέρος από αυτά τα χρήματα επιστρέφουν στην επιχειρηματική σκηνή μέσω επενδύσεων των founders) με τον στόχο να είναι στη δημιουργία καινοτόμων Startups με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης στο εξωτερικό.

Άλλες τρεις σημαντικές στρατηγικές επιλογές για την νέα και καινοτόμα επιχειρηματικότητα είναι:

H έμφαση σε μεγάλα θέματα όπως το περιβάλλον, οι υποδομές της πόλης αλλά και το δημογραφικό ζήτημα,
H αύξηση της καινοτομίας στον δημόσιο τομέα ο οποίος μπορεί να γίνει ο πρώτος πελάτης των Startups (Σ.Σ. πόσο αδιανόητο είναι να συμβεί αυτό στην Ελλάδα),
Αλλά και κίνητρα συνεργασιών των μεγάλων εταιρειών με Startups όπως κάνει πετυχημένα η Ericsson.

Τέλος, η Σουηδία υποστηρίζει με διάφορους τρόπους και ιδίως χρηματικά τις Startups, σε διάφορα στάδια, συνήθως μέσω χορηγήσεων, Incubators και Accelerators που λειτουργούν στα πανεπιστήμια αλλά και εκτός, όπως για παράδειγμα οι DrivHuset και ALMI, αλλά και η Φοιτητική Ένωση ή το Stockholm Innovation Scholarship.

MinDoktor

Min Doktor

Η CEO της Min Doktor, Charlotta Tonsgard, μας περιέγραψε πως ξεκίνησε η ιδέα, πρόκειται για ένα online πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας, αφού οι μισές σχεδόν επισκέψεις στα νοσοκομεία ή στη πρωτοβάθμια περίθαλψη μπορεί να αντιμετωπιστεί εξ΄ αποστάσεως και μέσω App μάλιστα, γλιτώνοντας με αυτό το τρόπο χρόνο και χρήμα τόσο στους ασθενείς όσο και στο σύστημα υγείας. Η πλατφόρμα συνεργάζεται με γιατρούς οι οποίοι κάνουν μια βασισμένη σε ερωτήσεις διάγνωση και αν χρειαστεί η πλατφόρμα δέχεται φωτογραφίες από τους ασθενείς. Στη συνέχεια είτε γράφεται κάποια ηλεκτρονική συνταγή είτε γίνεται παραπομπή για εξετάσεις. Υπάρχει κόστος για την κάθε online επίσκεψη 15-25 ευρώ ενώ είναι δωρεάν για παιδιά. Η υπηρεσία έχει εξυπηρετήσει πάνω από 30.000 άτομα μέχρι σήμερα.

trilo-spelling-front-page

Trilo Apps

Πρόκειται για εφαρμογή εκμάθησης της αγγλικής και σουηδικής γλώσσας για μαθητές των πρώτων τάξεων του Δημοτικού για Smartphones και tablets η οποία βασίζεται σε χαρακτήρες αλλά και στα επίσημα εκπαιδευτικά προγράμματα μια και συνεργάζεται με Δασκάλους. O CEO Linus Lundberg, μας περιέγραψε την γέννηση της ιδέας η οποία προήλθε από την δασκάλα μητέρα του η οποία δεν έβρισκε μια εκπαιδευτική εφαρμογή – παιχνίδι για τους μαθητές της η οποία να ακολουθεί το επίσημο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Ο Linus πέρασε μέσα από το όλο σύστημα υποστήριξης Startups της Σουηδίας λαμβάνοντας χρηματοδότηση αλλά και γνωρίζοντας τον συνεργάτη του ο οποίος ανέλαβε να αναπτύξει την αγορά της Αμερικής. Να σημειώσουμε ότι ο μισθός του συνεργάτη του επιδοτείται από το κράτος μια και χρησιμοποιείται για ανάπτυξη στο εξωτερικό, αλλά από την άλλη δεν έχει λυθεί το θέμα της βιζα μια και ο συνεργάτης είναι με τρίμηνη τουριστική βίζα στη Σουηδία.

BetterShelter

Better Shelter

Πρόκειται για μια κοινωνική επιχείρηση η οποία ιδρύθηκε το 2010 και σχεδιάζει ποιοτικά και αξιοπρεπή  καταλύματα για πρόσφυγες με ηλιακά πάνελ για παραγωγή ρεύματος για φωτισμό και φόρτιση κινητών και ατσάλινο σκελετό, με πόρτα και παράθυρα. Κάθε κατάλυμα έχει έκταση 17,5 τετραγωνικά, μπορεί να επεκταθεί με άλλα ενώ μεταφέρεται σε δυο συσκευασίες τύπου ΙΚΕΑ βάρους 80 κιλών και συναρμολογείται εύκολα σχετικά μια και χρειάζονται 4 άτομα και 4-8 ώρες για να στηθεί. Μέχρι το 2015 έχουν διατεθεί σε όλες τις προσφυγικές ζώνες του κόσμου 10.000 μονάδες, κυρίως μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες, ενώ όπως μας αποκάλυψε ο CTO της Better Shelter, o Ολλανδός Tim de Haas, 150 έχουν εγκατασταθεί στη Λέσβο. Η όλη προσπάθεια υποστηρίζεται από το IKEA Foundation αλλά και από τις μεγάλες βιομηχανίες της Σουηδίας σε επίπεδο υλικών, εξαρτημάτων και τεχνογνωσίας.

simris

Simris

H υπεύθυνη Marketing της Simris Alg, Daphne Jaesche, μας εξέπληξε ευχάριστα μια και είναι Eλληνο-Σουηδή μιλώντας άπταιστα ελληνικά. H εταιρεία παράγει υψηλής ποιότητας έλαια Ω3 αλλά και Σπιρουλίνα, και Χλωρέλλα, από φυτοπλαγκτόν, το οποίο είναι αυτό που προμηθεύει τα ψάρια που το τρώνε με τα πολύτιμα έλαια. Το φυτοπλαγκτόν καλλιεργείται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, στο ηλιόλουστο (!) Osterlen μέσω υδροπονικής κάτι που σημαίνει ότι είναι απαλλαγμένο από βαρέα μέταλλα και άλλες τοξικές ουσίες που δυστυχώς υπάρχουν στα ψάρια του ωκεανού. Πρόκειται για μια καινοτομία στη συγκεκριμένη αγορά η οποία πάει πολύ καλά και στο εξωτερικό, αλλά έχει βρει μπροστά της πολλά εμπόδια σε επίπεδο χρηματοδότησης, λόγω «διαφορετικού» από τις τεχνολογικές Startup αντικειμένου, αλλά και λόγω του γενικού κανονιστικού πλαισίου.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις