Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Luxottica και Essilor συγχωνεύονται με ένα deal που φτάνει τα 46 δισ. ευρώ

Η Ιταλική Luxottica έχει πολλά γνωστά brands γυαλιών στο portoflio της συμπεριλαμβανομένων των RayBan και Oakley ενώ η γαλλική Essilor είναι ένας μεγάλος κατασκευαστής φακών και ενώ είχε μπει η μια εταιρεία στα λημέρια της άλλης και είχε γίνει ένας αποτυχημένος αρραβώνας μερικά χρόνια πριν, αποφασίστηκε  η μεγάλη συγχώνευση των 46 δισ. ευρώ.

Η συμφωνία αφορά μόνο μετοχές με τον ιδιόρρυθμο 81χρονο CEO και ιδιοκτήτη της Luxottica, Leonardo Del Vecchio, να διατηρεί το 31% στο νέο σχήμα και τον πρώτο λόγο. Η νέα εταιρεία θα διοικείται από τη διαρχία Del Vecchiο – Hubert Sagnieres, CEO της Essilor κάτι που προβληματίζει τους αναλυτές μια και ο Del Vecchio έχει χάσει τρεις CEO από το 2013 λόγω έντονων διαφωνιών.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο Del Vecchio είναι ο δεύτερος πλουσιότερος στην Ιταλία και μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο.

Η παγκόσμια αγορά οπτικών αγγίζει τα 95 δισ. ευρώ και οι δυο εταιρείες παρουσίασαν μειωμένη αύξηση πωλήσεων το τελευταίο καιρό ειδικά στην Β. Αμερική όπου υπάρχει έντονος ανταγωνισμός από φθηνότερες μάρκες με αποκλειστικά online μοντέλο πωλήσεων. Αυτό το μοντέλο επεκτείνεται και στην Ευρώπη από μικρούς και μεγάλους κατασκευαστές, ακόμα και στη χώρα μας.

Η συγχώνευση θα φέρει οφέλη 600 εκατ. ευρώ μεσοπρόθεσμα ενώ 140.000 άτομα στελεχώνουν τις δυο εταιρείες. Θα δοθεί έμφαση στα online κανάλια πωλήσεων, στις αγορές της Ασίας και στα γυαλιά ηλίου και οράσεως με τις πωλήσεις online της Luxottica να παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση το 2016.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις