Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Glovo, οι “ντελιβεράδες” και ο Γέρων Παΐσιος

H Glovo είναι από τις περιπτώσεις «δημιουργικής» αντιγραφής στον κόσμο των Startups: ιδρύθηκε το 2015 στη Βαρκελώνη και ασχολείται με τις παραδόσεις διαφόρων προϊόντων κατόπιν ζήτησης από τους κατοίκους της πόλης που δραστηριοποιείται και απ’ ότι φαίνεται τα πάει πολύ καλά, μια και μόλις έκλεισε μια μεγάλη χρηματοδότηση 25 εκατ. ευρώ από τον μεγάλο retailer Rakuten η οποία μεταξύ άλλων αποτελεί, εφέτος, βασικό χορηγό της ποδοσφαιρικής ομάδας της Μπαρτσελόνα.

Rakuten_001_702

Την Rakuten είναι προφανές ότι την ενδιαφέρουν Startups που μπορούν να βοηθήσουν στην μεταφορά των προϊόντων των συνεργαζόμενων εμπόρων της, μια και η ίδια εδώ και καιρό ακολουθεί το μοντέλο της Amazon και έχει γίνει ένα μεγάλο marketplace, εξαγοράζοντας μάλιστα και το γνωστό στους παλιότερους Play.com.

H Glovo αντέγραψε το επιχειρηματικό μοντέλο της Postmates στις ΗΠΑ και της Jinn στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου προσφέρουν μια ψηφιακή πλατφόρμα σε App με ενδιαφερόμενους «ντελιβεράδες» να παραδίδουν κυρίως φαγητά αλλά και προϊόντα σουπερμάρκετ, τσιγάρα κ.α. από ένα μέρος στο άλλο, με το δικό τους μεταφορικό μέσο αλλά κάτω από το brand της πλατφόρμας. Η Postmates μάλιστα προσφέρει και API για τις ενδιαφερόμενες εταιρείες που επιθυμούν να προσφέρουν υπηρεσίες Logistics.

Όπως αναφέρουν οι νεαροί ιδρυτές της Glovo η Startup είναι επικερδής από τη πρώτη μέρα μια και το επιχειρηματικό της μοντέλο βασίζεται σε «χρεώσεις με το χιλιόμετρο» και όχι σε ένα σταθερό ποσό, όπως κάνουν οι υπηρεσίες courier. Αν κοιτάξει κανείς στους όρους υπηρεσιών αυτών των Startups συνήθως αναφέρουν ότι είναι ψηφιακές υπηρεσίες – διαμεσολαβητές παραδόσεων ανεξάρτητων courier από τα συνεργαζόμενα καταστήματα ενώ στη περίπτωση της Glovo αναφέρεται ότι είναι πλατφόρμα αγορών ταχείας παράδοσης

Βέβαια η Glovo αναφέρει ότι μεταφέρει σχεδόν οτιδήποτε, οπουδήποτε, με ένα ομοιογενή στόλο δίτροχων και ανεξάρτητων εργαζομένων που κερδίζουν χρήματα με την ώρα. Η Postmates για παράδειγμα δίνει 25 δολ./την ώρα, ένα καλό μεροκάματο.

Σίγουρα η Glovo και οι παρόμοιες υπηρεσίες μπορεί να μας λύνουν τα χέρια και να τις χρειαζόμαστε αλλά δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, βασιζόμενοι σε νόμους και κανονισμούς που δεν προβλέπουν τις σημερινές εξελίξεις της τεχνολογίας και την ταχύτητα των Startups.

Όπως και να το δεις η Glovo είναι ουσιαστικά υπηρεσία courier, χωρίς να είναι νομικά ή κανονιστικά, σε App και η περίπτωση της, αλλά και όλων των παρόμοιων marketplaces, πρέπει να αντιμετωπιστεί, όπως αναφέραμε και στο σχετικό μας άρθρο για το TaxiBeat, προς όφελος των πολλών και ειδικά των τοπικών κοινωνιών, με συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων.

Ο κόσμος μας έχει ήδη γίνει “disrupt” και όλοι, και ειδικά όσοι βάζουν τους κανόνες και τα ρυθμιστικά πλαίσια, θα πρέπει να προσαρμόζονται ταχύτατα χωρίς ιδεοληψίες, προστασίες συντεχνιών και “αποφασίζομεν και διατάσσομεν”, πάντα με δημόσια διαβούλευση.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις