Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

BioNTech – Pfizer: To “Ελληνο-τουρκικό ταπεραμέντo” πίσω από το εμβόλιο που σώζει ζωές

"Ξεχάστε το, δεν πρόκειται να λειτουργήσει", είχε πει σε πρώτο χρόνο η Pfizer στους Τουρκικής καταγωγής επιστήμονες της BioNTech

Τον Νοέμβριο αναμένεται να κυκλοφορήσει στα βιβλιοπωλεία το βιβλίο των δρ Ουγκούρ Σαχίν και δρ Εζλέμ Τουρετσί της BioNTech, μια εβδομάδα νωρίτερα από το βιβλίο του επικεφαλής της Pfizer, Αλβέρτου Μπουρλά. Μια ιδιότυπη συμμαχία Ελλάδας-Τουρκίας κρύβεται πίσω από το μεγάλο μυστικό της επιτυχίας που σώζει ζωές σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Δεν ήταν μια προσέγγιση ούτε “κεραυνοβόλα” ούτε ανέφελη ανάμεσα στις δύο εταιρείες. Αυτό αποκαλύπτουν οι δύο Τούρκοι επιστήμονες στο βιβλίο με την αυτοβιογραφία τους που ανέθεσαν στον ανταποκριτή στη Φρανκφούρτη των Financial Times, Joe Miller, ο οποίος κάλυψε σε πραγματικό χρόνο όλο το θέμα του κορωνοϊού, να γράψει, υπό τον τίτλο “The Vaccine – Inside the Race to Conquer the COVID-19 Pandemic”. Οι δύο Τούρκοι επιστήμονες, ιδρυτές της γερμανικής BioNTech, είναι σύντροφοι στη ζωή και συνεργάτες στην επιστημονική έρευνα για πολλές δεκαετίες, και έχουν ταυτίσει το όνομά τους με την έρευνα για τη δημιουργία εμβολίου κατά του καρκίνου.

Όπως αποκαλύπτεται στο βιβλίο τους, η Pfizer, σε πρώτο επίπεδο, απέρριψε την προοπτική συμφωνίας και σύμπραξης με την BioNTech. Ήταν ακόμη νωρίς, στο ξέσπασμα της πανδημίας και ο κίνδυνος που προέκυπτε για όλον τον πλανήτη, είχε υποτιμηθεί σαφέστατα. Επίσης, ο αμερικανικός κολοσσός δεν μπόρεσε να αντιληφθεί το πόσο πολύ είχε προχωρήσει την έρευνα, σε ποιο στάδιο είχε φτάσει η BioNtech σε ό,τι αφορά την mRNA τεχνολογία.

Τα πρώτα λόγια της Pfizer προς τους Τουρκικής καταγωγής επιστήμονες της δια στόματος του αντιπροέδρου της, δρ Φιλ Ντόρμιτζερ, ο οποίος είναι και επιστημονικός διευθύνων σύμβουλος στον τομέα των εμβολίων, ήταν του τύπου “Ξεχάστε το, δεν πρόκειται να λειτουργήσει”.

Χρειάστηκαν πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις και εξαντλητικές συζητήσεις για να καμφθεί η δυσπιστία της Pfizer, ωστόσο το ζεύγος Σαχίν και Τουρετσί είχε ήδη φτάσει μακριά την έρευνα για ένα εμβόλιο κατά του καρκίνου, αναπτύσσοντας την ίδια μεθοδολογία που τελικά υιοθετήθηκε στο σκεύασμα του εμβολίου για τον κορωνοϊό.

Τα δραματικά γεγονότα του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου του 2020, όταν όλος ο πλανήτης άρχισε να κινείται πλέον -ή καλύτερα να ακινητεί- στους ρυθμούς της πανδημίας, σκιαγραφούνται στο βιβλίο των επιστημόνων της BioNTech. Τελικά, η συμμαχία BioNTech – Pfizer απέδειξε την εξαιρετική αποτελεσματικότητα της τεχνολογίας mRNA.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις