Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ε. Φαρμάκης (Solidarity Now): “Έχουν περάσει οι εποχές που ο καθένας δρούσε ατομικά, πρέπει να αναπτύξουμε συλλογική συνείδηση”

Η θεματολογία του τρίτου κατά σειρά  GloVo.Con, που διοργανώνεται στις 20 με 22 Μαρτίου, κινείται γύρω από τον τίτλο “ACTion FACTory: The Art of Volunteerism”, γιατί  αυτό που κάνει τη διαφορά μεταξύ ενός απλού ονείρου και ενός ρεαλιστικού στόχου είναι οι πράξεις και τα γεγονότα.

Στόχος της GloVo μέσα από τις δράσεις και τις ομιλίες του συνεδρίου, είναι να διευρύνει τον ορισμό της τέχνης πέρα από  τη μουσική ή τη ζωγραφική, σε οτιδήποτε γίνεται με αγάπη και είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και να δώσει στους εθελοντές το έναυσμα εκείνο που χρειάζονται για να αξιοποιήσουν τις δικές τους δυνατότητες στο μέγιστο βαθμό.

Στο συνέδριο συμμετέχει και ο Επαμεινώνδας  Φαρμάκης, managing director του Solidarity Now. Ο Ε. Φαρμάκης θα παραδώσει μία ομιλία με τίτλο: Τι είναι η κοινωνική επιχειρηματικότητα και πώς επηρεάζει την καθημερινή μας ζωή; Πού εφαρμόζουμε “Orange Economy”. Επιπλέον είναι Program Director στο πρόγραμμα επιχορήγησης ελληνικών ΜΚΟ ύψους 7,34 εκατ. ευρώ We Are All Citizens που δημιούργησε ο Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος.

Πώς ξεκίνησε το Solidarity Now; Τι είναι ακριβώς;
Το Solidarity Now ιδρύθηκε από το δίκτυο Open Society Foundations και αποτελεί ένα αναπτυσσόμενο δίκτυο ατόμων και οργανισμών που εργάζεται από κοινού με στόχο την αντιμετώπιση και την επίλυση προβλημάτων ευπαθών ομάδων που έχουν πληγεί σήμερα από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα.

Το Solidarity Now έχει ήδη δημιουργήσει 2 Κέντρα Αλληλεγγύης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οποία προσφέρουν χώρο σε νέες και υφιστάμενες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα, διευκολύνοντας συνεργατικές λύσεις σε επίπεδο κοινοτήτων για επείγοντα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.

Τα Κέντρα Αλληλεγγύης εστιάζουν στις ιδιαίτερες ανάγκες της κοινότητας, στην οποία βρίσκονται και απευθύνονται σε όλους, ανεξαρτήτως εθνικότητας, προέλευσης και κοινωνικής κατάστασης. Οι βασικές υπηρεσίες που παρέχονται στα Κέντρα Αλληλεγγύης περιλαμβάνονται υπηρεσίες υγείας, νομική βοήθεια, βοήθεια στην αναζήτηση εργασίας και υποστήριξη ευπαθών ομάδων, όπως ηλικιωμένοι, ασθενείς, μετανάστες και αιτούντες άσυλο.

Ποιος  είναι ο πιο μεγάλος στόχος που θέλετε να πετύχετε μέσα από το δίκτυο του Solidarity Now;
Ο πιο μεγάλος στόχος, τόσο προσωπικός, όσο και του Solidarity Now είναι να μην χρειάζονται πλέον οι υπηρεσίες μας όπως τις παρέχουμε αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Να μπορέσει η χώρα και βασικά οι άνθρωποί της να βγουν από την συνεχιζόμενη οικονομική και κοινωνική κρίση, η οποία πλήττει καίρια τις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Αν και εφόσον συμβεί το ευκταίο, τότε θα μπορούμε να εστιάσουμε σε άλλου είδους ανάγκες της κοινωνίας και να θέσουμε εκ νέου προτεραιότητες, πέραν της κάλυψης των βασικών αναγκών κοινωνικής πρόνοιας που εστιάζουμε και παρέχουμε σήμερα.

Γιατί αποφασίσατε να μιλήσετε στο GloVo.Con “ACTion FACTory: The Art of Volunteerism”;
Παρακολουθώ τη GloVo από τη δημιουργία της μέχρι σήμερα με πολύ ενδιαφέρον. Πιστεύω ότι ο εθελοντισμός ή καλύτερα «η τέχνη του εθελοντισμού» πρέπει να καλλιεργούνται στον άνθρωπο από μικρή ηλικία, τόσο από την οικογένεια, όσο και από τα σχολεία.

Αυτό που έχει καταφέρει η GloVo, δηλαδή να αναπτύξει ένα τόσο μεγάλο δίκτυο εθελοντών από νεαρές ηλικίες και να τους εμφυσήσει τις αξίες της εθελοντικής προσφοράς και της κοινωνικής αλληλεγγύης είναι αξιοθαύμαστο. Όταν λοιπόν με προσέγγισαν να συμμετέχω κι εγώ ως ομιλητής στο επικείμενο συνέδριο δεν μπορούσα παρά να δεχτώ την πρόσκληση!

Πιστεύετε ότι τέτοιου είδους συνέδρια μπορούν να προσφέρουν πρακτικά στην κοινωνία μας αλλά και να επηρεάσουν και να εμπνεύσουν σε σημαντικό βαθμό τους νέους της εποχής μας;
Συμμετείχα ως παρατηρητής και στο προηγούμενο συνέδριο «Sparks by Glovo» που διοργάνωσε η GloVo τον περασμένο Δεκέμβριο με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Εθελοντισμού. Η χαρά και η όρεξη για προσφορά που είδα στα πρόσωπα των νέων ανθρώπων που συμμετείχαν ήταν συγκινητική. Είναι σημαντικό στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, να γίνονται τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και συνέδρια, που είναι ικανά να εμπνεύσουν ελπίδα και όραμα στους νέους που θα αναλάβουν αύριο τα ηνία αυτής της χώρας.

Ποιο μήνυμα θα θέλατε να περάσετε μέσα από την ομιλία σας;
Η ομιλία μου θα εστιάσει στον αναπτυσσόμενο τομέα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, ως μια νέα μορφή επιχειρηματικής δραστηριότητας που επιδιώκει το συλλογικό καλό και την εξυπηρέτηση γενικότερων κοινωνικών συμφερόντων. Η νέα αυτή τάση στην επιχειρηματικότητα στηρίζεται στην κοινωνική οικονομία και λαμβάνει υπόψη τις κοινωνικές ανάγκες και τη βιώσιμη ανάπτυξη του κάθε τόπου.

Αυτό που θέλω να κρατήσει κάποιος από την ομιλία μου είναι η ανάγκη να αναπτύξουμε συλλογική συνείδηση. Έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί οι εποχές που ο καθένας εργαζόταν και προόδευε με γνώμονα μόνο το προσωπικό του συμφέρον και το κέρδος και δίχως να αναλογίζεται τις επιπτώσεις των πράξεων του. Οι σύγχρονες επιχειρήσεις οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τις επόμενες γενεές, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τις κοινωνικές συλλογικές ανάγκες κάθε τόπου.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του Επαμεινώνδα Φαρμάκη στο GloVo.Con “ACTion FACTory: The Art of Volunteerism”. Κλείστε τα εισιτήριά σας εδώ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις