Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Στα άδυτα του νέου «πράσινου» και υπερσύγχρονου μεγάρου του ΟΤΕ που κόστισε 50 εκατ. ευρώ

Ο όμιλος ΟΤΕ ανακατασκευάζει πλήρως το εμβληματικό κτίριο του Διοικητικού Μεγάρου ΟΤΕ στο Μαρούσι, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη μιας νέας εποχής τόσο για τον άνθρωπο όσο και το περιβάλλον

Για να είναι μια επιχείρηση υγιής και αποδοτική πρέπει πρωτίστως να είναι χαρούμενοι και υγιείς οι άνθρωποι που εργάζονται για αυτήν. Το γεγονός αυτό ενστερνίζεται και ο όμιλος ΟΤΕ, ο οποίος ανακατασκευάζει πλήρως το εμβληματικό κτίριο του Διοικητικού Μεγάρου στο Μαρούσι, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη μιας νέας εποχής τόσο για τους ανθρώπους του όσο και για το περιβάλλον. Θέτοντας τις ανάγκες των εργαζομένων στο επίκεντρο, ο Όμιλος έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα υπερσύγχρονο και οικολογικό περιβάλλον εργασίας που σφύζει από υγεία και ευεξία.

Ήδη το 80% του κτιρίου έχει ανακατασκευαστεί πλήρως, με βάση τα διεθνή πρότυπα WELL και LEED, και με νέα φιλοσοφία που εστιάζει στη βιώσιμη ανάπτυξη. Το μεγάλο και σύνθετο έργο υλοποιεί η θυγατρική εταιρεία του Ομίλου ΟΤΕ, ΟΤΕestate, και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου OΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, δήλωσε σχετικά: «Το Διοικητικό Μέγαρο του OΤΕ είναι ένα εμβληματικό κτίριο, που αποτελεί τοπόσημο για την πόλη της Αθήνας. Προχωρήσαμε σε μια σημαντική επένδυση για να το ξαναφτιάξουμε από την αρχή με τρεις στόχους: να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο περιβάλλον εργασίας, να υπηρετήσουμε τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, και να ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητά μας. Τους πετύχαμε χάρη στην εξαιρετική δουλειά όλων όσοι εργάζονται για το έργο. Βλέπουμε ήδη τη βελτίωση της εμπειρίας των εργαζομένων μας και τη σημαντική μείωση στο λειτουργικό κόστος και το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Το νέο Διοικητικό Μέγαρο θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του Ομίλου OΤΕ για τις επόμενες δεκαετίες, με σεβασμό τόσο στον άνθρωπο, όσο και στο περιβάλλον».

Το νέο Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ σε αριθμούς

Το κόστος του νέου κτιρίου ανήλθε στα 50 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 45 εκατ. ευρώ πήγαν σε κατασκευαστικά υλικά, ενώ το ετήσιο όφελος ξεπερνάει τα 13 εκατ. ευρώ.

Το έργο της ανακαίνισης του Διοικητικού Μεγάρου OΤΕ ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020 και περιλαμβάνει συνολικά 36 πτέρυγες, συνολικής επιφάνειας 45.600 τ.μ., από τις οποίες έχουν ήδη ανακαινιστεί οι 30. Με την ολοκλήρωσή του, το κτίριο θα στεγάζει 4.200 εργαζόμενους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από το 50% του κόστους κατασκευής κατατέθηκε σε ελληνική υποστηριζόμενη αξία, ενώ για όλες τις διαδικασίες ανέγερσης έχουν γίνει διαγωνισμοί.

Η κατασκευή του κτιρίου αντιμετώπισε πολλά προβλήματα, κυρίως λόγω της μικρής εμπειρίας στην ανέγερση οικοδομημάτων με τέτοια χαρακτηριστικά, ενώ ο covid έθεσε πρωτοφανείς προκλήσεις.

Παρόλα αυτά ο όμιλος κατάφερε να μείνει στο μπάτζετ και να ξεπεράσει τις πιέσεις της τριετίας, χάρη στο σωστό σχεδιασμό και τη σωστή εξέλιξη των έργων.

Σε γενικές γραμμές η ανέγερση τoυ Διοικητικού Μεγάρου ΟΤΕ συνέβαλε, σε πολλούς τομείς, στην εξέλιξη της κατασκευής στην Ελλάδα. Η άριστη γενική κατάσταση διατήρησης του κτιρίου μετά από 30 χρόνια λειτουργίας, αποδεικνύει τη συνέπεια και ορθότητα των αρχιτεκτονικών και κατασκευαστικών λύσεων που επιλέχθηκαν.

Η ιστορία ενός εμβληματικού κτιρίου σήμα κατατεθέν για το Μαρούσι

Το Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ στο Μαρούσι πάντα τραβάει τα βλέμματα όσων περνούν από τη Λεωφόρο Κηφισίας, άλλωστε αποτελεί ένα κτίριο-σήμα κατατεθέν για την περιοχή. Πρόκειται για ένα συγκρότημα κτιρίων 14 ορόφων με δώμα και δύο υπόγεια, συνολικού εμβαδού περίπου 85.500 τμ.

Ανάθεση έργου

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1974 και μάλιστα τότε ήταν το μεγαλύτερο σε όγκο κτίριο των Βαλκανίων. Ωστόσο, οι διεργασίες για τη δημιουργία του είχαν ξεκινήσει από το 1970, όταν προκηρύχθηκε ο πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανέγερση κτιρίου διοίκησης, εμβαδού 38.000 τμ., με πρόβλεψη για 2.800 εργαζόμενους. Η επιτροπή κρίσης του διαγωνισμού δεν απονέμει πρώτο βραβείο, παρά μόνο δεύτερο, τρίτo και τέταρτo. Μία ανάθεση στο πρώτο βραβείο θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να εφαρμοστεί η λύση επακριβώς, καθώς υπήρχε σχετική νομοθετική πρόβλεψη. Αυτό δεν ίσχυε για το β’ βραβείο. Το έργο ανατέθηκε τελικά στην ομάδα πoυ έλαβε τo β’ βραβείο, η οποία απαρτιζόταν από τους αρχιτέκτονες μηχανικούς Πλάτωνα Μασσέλo, Γρηγόρη Μαυρoμμάτη και Δημήτρη Νάκo, τον πολιτικό μηχανικό Αλέξανδρo Καρανικόλα και τoυς μηχανoλόγoυς-ηλεκτρoλόγoυς Θ. Αλεξόπουλο και Γ. Σφέτσo. Κατά τη διάρκεια της εκπόνησης της μελέτης εφαρμογής, έπρεπε να ενσωματωθεί μια επέκταση, όχι όμως με τον τρόπο πoυ είχε προταθεί αρχικά στον διαγωνισμό. Τελικά, αποφασίστηκε να μεγεθύνουν τη γενική διάταξη του κτιρίου με τον κεντρικό πυρήνα και τις τρεις πτέρυγες σε σχήμα σταυρού. Έτσι λοιπόν προέκυψε ένα από τα μεγαλύτερα κτίρια στην Ελλάδα.

Η βιωσιμότητα στο επίκεντρο

Ο σχεδιασμός του νέου Μεγάρου έγινε με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, αποσκοπώντας στην καλύτερη δυνατή προστασία του πλανήτη μας. Όπως τόνισε η διοίκηση του ΟΤΕ, το ESG είναι ενσωματωμένο σε κάθε επιχειρησιακή ενέργεια του Ομίλου. Γι’αυτό με το που ολοκληρωθεί η ανακατασκευή του Διοικητικού Μεγάρου, αυτό θα λάβει τις διεθνώς αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις LEED και WELL Building Standard.

Τι είναι η πιστοποίηση LEED 

Για όσους δεν γνωρίζουν το LEED είναι ένα πρόγραμμα πιστοποίησης πράσινων κτιρίων. Επικεντρώνεται αφενός στις βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές κατασκευής και τα δομικά υλικά, και αφετέρου στη λειτουργία ενός κτιρίου που συνεισφέρει στη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης και των εκπομπών CO2, με την προώθηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και με την ανακύκλωση.

Σύμφωνα με υπολογισμούς περίπου το 50% των αερίων του θερμοκηπίου που διοχετεύεται στην ατμόσφαιρα προέρχεται από τις κτιριακές υποδομές. Για τον λόγο αυτό, με την ανακαίνιση του Μεγάρου υπολογίζεται ότι θα επιτευχθεί σε ετήσια βάση μείωση ενέργειας 3GWh, καθώς και 1.122 τόνων CO2. Για να καταλάβουμε το μέγεθος της εξοικονόμησης, αξίζει να αναφέρουμε ότι οι 3GWh ισοδυναμούν με την κατανάλωση 700 νοικοκυριών! Με τον τρόπο αυτό ο Όμιλος ΟΤΕ έρχεται πιο κοντά στον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας από τη λειτουργία του έως το 2025, για τον οποίο έχει δεσμευτεί στο πλαίσιο του Ομίλου της Deutsche Telekom.

Ακόμα, πρέπει να αναφέρουμε ότι χρησιμοποιούνται Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) για την κάλυψη κατά 100% της κατανάλωσης ηλεκτρισμού από Εγγυήσεις Προέλευσης σε όλο το εύρος λειτουργίας του Ομίλου. Σε ό,τι αφορά στο εξωτερικό του κτιρίου, όλο το κέλυφος ανακατασκευάζεται με την τοποθέτηση νέων ενεργειακών κουφωμάτων.

Φυσικά, δεν θα μπορούσε να μην δοθεί έμφαση στην κυκλική οικονομία με τον Όμιλο του ΟΤΕ να «τρέχει» ένα ειδικό πρόγραμμα ανακύκλωσης, στο πλαίσιο του οποίου γίνεται ειδική διαλογή 9 ρευμάτων ανακυκλώσιμων υλικών: χαρτί, Αλουμίνιο, Γυαλί, Πλαστικό ΡΕΤ, Λοιπές Συσκευασίες, Μελανοδοχεία, Μπαταρίες, Συσκευές Τηλεφωνίας και αξεσουάρ & Μικρές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, Λαμπτήρες.

Για αυτόν τον σκοπό στα νέα γραφεία έχουν τοποθετηθεί ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης σχεδόν παντού. Όταν ολοκληρωθεί το έργο, εκτιμάται ότι θα έχουν τοποθετηθεί περίπου 800 κάδοι ανακύκλωσης, που θα έχουν ως αποτέλεσμα την ανακύκλωση 30 τόνων υλικών σε ετήσια βάση. Επίσης, όλα τα δομικά υλικά και τα έπιπλα που χρησιμοποιούνται είναι μη τοξικά και ανακυκλώσιμα.

Ακόμα, το κτίριο συμμετέχει στο πρόγραμμα του Δήμου Αμαρουσίου, συλλέγοντας βιοαπόβλητα προς κομποστοποίηση. Στο πλαίσιο αυτό έχουν τοποθετηθεί στις κουζίνες κάθε πτέρυγας και στο εστιατόριο των εργαζομένων, ειδικοί κάδοι κομποστοποίησης.

Η βιώσιμη προσέγγιση που έχει υιοθετήσει ο ΟΤΕ θα έχει θετικό αντίκτυπο και στα οικονομικά του Ομίλου. Ειδικότερα, η εξοικονόμηση αναμένεται να ξεπεράσει το 1 εκατ. ευρώ ετησίως, χάρη στη μείωση κατανάλωσης ενέργειας και νερού, καθώς και τη συνολική μείωση εξόδων λειτουργίας και συντήρησης.

Βέβαια, οι «πράσινες» πρωτοβουλίες δεν τελειώνουν εδώ. Το Διοικητικό Μέγαρο διαθέτει τον μεγαλύτερο ιδιωτικό σταθμό φόρτισης αυτοκινήτων, ο οποίος πλησιάζει τους 251 φορτιστές για τα περισσότερα από 300 εταιρικά οχήματα με μοντέλα τεχνολογίας Plug-in Hybrid Electric Vehicle τα και 33 αμιγώς ηλεκτρικά.

Σε γενικές γραμμές τα νέα γραφεία έχουν σχεδιαστεί για να δίνουν την αίσθηση στους εργαζομένους ότι βρίσκονται στη φύση. Στο εσωτερικό των γραφείων κυριαρχούν τα γήινα χρώματα και μοτίβα. Συγχρόνως, τα φυτά εσωτερικού χώρου δίνουν μια «ανάσα» πρασίνου στην ατμόσφαιρα, ενώ οι ταπετσαρίες που απεικονίζουν τοπία βοηθούν τους εργαζομένους να κάνουν μια βόλτα στη φύση, έστω και νοητά.

Ένα μοντέρνο περιβάλλον εργασίας με έμφαση στις ανάγκες των εργαζομένων

Τα νέα γραφεία του ΟΤΕ θέτουν τις ανάγκες των εργαζομένων σε πρώτο πλάνο. Βασικός στόχος του Ομίλου είναι να προωθήσει την υγεία και την ευεξία των υπαλλήλων του, προσφέροντας τους ένα άνετο και πρόσχαρο περιβάλλον, το οποίο θα λειτουργεί σαν το δεύτερο «σπίτι» τους.

Τι είναι η πιστοποίηση WELL Building Standard

Όπως είπαμε παραπάνω το ανακαινισμένο κτίριο θα λάβει την πιστοποίηση WELL Building Standard, η οποία μετράει και παρακολουθεί τους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία και την ευεξία των εργαζομένων σε ένα κτίριο. Ευχάριστοι φωτεινοί χώροι, χώροι συναντήσεων που ενισχύουν τη συνεργασία και την ομαδικότητα, βέλτιστες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, βέλτιστη ποιότητα αέρα, προώθηση υγιεινής διατροφής και άθλησης, είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που μετράει και πιστοποιεί το WELL.

Η πιστοποίηση WELL θέτει απαιτήσεις επιδόσεων σε 10 κατηγορίες, που αποτελούν και τους πυλώνες της φιλοσοφίας που το διέπουν. Αυτές είναι: Αέρας, Νερό, Διατροφή, Φωτισμός, Φυσική Κατάσταση και Κίνηση, Θερμική Άνεση, Ήχος, Υλικά, Νους, Κοινότητα.

Μπαίνοντας κανείς στα γραφεία θα αντικρίσει μεγάλες ψηφιακές οθόνες με μηνύματα για τους εργαζομένους. Τα μηνύματα αυτά πολλές φορές περιέχουν πληροφορίες για την ποιότητα του αέρα. Οι πληροφορίες προέρχονται από τους αισθητήρες που έχουν τοποθετηθεί σε όλους τους χώρους, οι οποίοι στέλνουν σε πραγματικό χρόνο τις σχετικές μετρήσεις στο Κέντρο Ελέγχου του κτιρίου.

Την ίδια ώρα, θέλοντας να δώσει έμφαση στην υγεία των εργαζομένων ο όμιλος δημιούργησε σύγχρονες, πλήρως εξοπλισμένες κουζίνες, έτσι ώστε να ενθαρρύνει την κατανάλωση σπιτικού φαγητού. Επίσης, υπάρχουν κυλικεία και εστιατόρια που σερβίρουν υγιεινές επιλογές. Επίσης, προωθείται η κίνηση των εργαζομένων στον χώρο και η σωματική δραστηριότητα, καθώς υπάρχουν ειδικές αίθουσες για γιόγκα και πιλάτες, ενώ σύντομα θα φτιαχτεί και γυμναστήριο.

Επιπροσθέτως, πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος, στον οποίο παρέχονται υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης, ενώ υπάρχει και πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο με παρουσία τόσο Ιατρών Εργασίας όσο και νοσηλευτριών.

Smart δομές και agile φιλοσοφία

Το νέο Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ διαθέτει σύγχρονους γραφειακούς χώρους υψηλής αισθητικής, με νέες ψηφιακές και τεχνολογικές δυνατότητες που δημιουργούν ένα ευέλικτο περιβάλλον εργασίας.

Η ενίσχυση της ομαδικότητας και της συνεργασίας αποτελεί βασική αρχή του σχεδιασμού, με ανοιχτή διάταξη των θέσεων εργασίας, εφαρμογή πολιτικής desk sharing και έμφαση στη δημιουργία ποικίλων χώρων συνεργασίας, όπως Lounge Meeting Rooms, Meeting Booths, Informal Collaboration Areas κ.ά. Ο σχεδιασμός αυτός, ευνοεί τη νέα agile οργανωτική δομή που εφαρμόζει ο Όμιλος ΟΤΕ, καθώς και το υβριδικό μοντέλο εργασίας, μέσω του οποίου έχει καθιερωθεί η τηλεργασία ανάλογα με τις επιχειρησιακές ανάγκες της κάθε μονάδας.

Η agile φιλοσοφία συνεπάγεται ότι άνθρωποι από διαφορετικές ειδικότητες και με διαφορετικό backround, θα μπορούν να κάθονται στο ίδιο τραπέζι, λειτουργώντας ως ομάδα.

Έτσι λοιπόν, η καθημερινή εργασία γίνεται «smart», με Wi-Fi υψηλής ταχύτητας σε όλους τους χώρους, video-conference tools στους χώρους συνεργασίας και σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η αντικατάσταση των σταθερών υπολογιστών με laptop τελευταίας τεχνολογίας για τους εργαζομένους που στεγάζονται στο Διοικητικό Μέγαρο. Έτσι, διαθέτουν όλοι σύγχρονο εξοπλισμό και πρόσβαση σε ψηφιακές εφαρμογές, που τους επιτρέπουν να εργάζονται από όποιο σημείο επιθυμούν, εντός κι εκτός εταιρείας, να πραγματοποιούν εύκολα ψηφιακές συναντήσεις, ενώ χάρη στη VoIP τηλεφωνία, οι σταθερές τηλεφωνικές γραμμές έχουν μεταφερθεί στους φορητούς υπολογιστές τους. Με τον τρόπο αυτό, ενισχύεται η ευελιξία και η αποτελεσματικότητα των εργαζόμενων, ενώ η συνεργασία μεταξύ ομάδων γίνεται πιο εύκολη από ποτέ.

Συγχρόνως, δημιουργούνται νέοι κοινόχρηστοι χώροι, που στόχο έχουν την αποσυμφόρηση από την καθημερινότητα. Σε κάθε όροφο υπάρχουν restorative rooms, που είναι χώροι με χαλαρή επίπλωση, για πιο ανεπίσημες συναντήσεις με τους συναδέλφους και σε πολλούς ορόφους Quiet Rooms ατομικής χρήσης, για περισυλλογή και χαλάρωση.

Ένα πολύ σημαντικό γεγονός είναι το ότι με γνώμονα τις αρχές της ισότητας, διαφορετικότητας και συμπερίληψης, δημιουργήθηκαν τα lactation rooms, δίνοντας χώρο και άνεση σε όλες τις νέες μητέρες, για να ανταποκριθούν στις ανάγκες της καθημερινότητας, ενώ όλοι οι χώροι του κτιρίου είναι προσβάσιμοι σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.

Τα νέα γραφεία είναι απόρροια της δουλείας και της αφοσίωσης των ίδιων των εργαζομένων του ΟΤΕ. Όπως τονίζουν οι ίδιοι, η μεγαλύτερη επιβράβευση για αυτούς ήταν τα χαμόγελα των συναδέλφων τους μόλις αντίκρισαν τους ανακαινισμένους χώρους.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις