Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ηρακλής Πατσόπουλος από το Arthro Athens:«Όσο περνάει ο καιρός δε μπορείς να μην έχεις τεχνολογία»

Στο πλατό του τηλεοπτικού Μονόκερου με τον Γιάννη Διονάτο, βρέθηκε, ο Ηρακλής Πατσόπουλος, από το Arthro Athens.

Στο πλατό του τηλεοπτικού Μονόκερου με τον Γιάννη Διονάτο, βρέθηκε, ο Ηρακλής Πατσόπουλος, από το Arthro Athens. Ωστόσο, «Τι κάνει ένας γιατρός στον Μονόκερο;» Ο κ.Πατσόπουλος, εξηγεί: «Για να έρθει ένας γιατρός στον Μονόκερο, πρέπει να έχει σχέση με την τεχνολογία. Όσο παράξενο και αν ακούγεται, οι γιατροί πρέπει να καινοτομούν. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε στο Arthro Athens, είναι να φέρουμε την καινοτομία. Κάθε μέρα και κάτι καλύτερο, κάθε μέρα και κάτι καινούριο».

Πώς όμως εξελίσσεται η ιατρική ανά πενταετία ή ανά δεκαετία; Ο κ.Πατσόπουλος αναφέρει: «Είναι γεγονός ότι αν δεν παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην ιατρική, μέσα σε μια πενταετία θα έχουμε μείνει πίσω από τις εξελίξεις. Σε μια δεκαετία, ένας γιατρός βγαίνει εκτός του ιατρικού γίγνεσθαι και κυρίως του χειρουργικού γίγνεσθαι».

Αναφορικά με το κατά πόσο εφαρμόζονται αυτές οι καινοτομίες σήμερα, ο κ.Πατσόπουλος αναφέρει ότι η καινοτομία στην ορθοπεδική, αφορά την είσοδο του ρομπότ και τις δυνατότητες που δίνει στις επεμβάσεις. Επιπλέον αναφέρει ότι στο μέλλον το ρομπότ και το navigation θα βοηθήσουν στο να δώσουμε μια καλύτερη στερεοταξία και μια καλύτερη στόχευση στα υλικά που χρησιμοποιούνται. Όσον αφορά την Αrthro Athens, από το 2000 χρησιμοποιεί δικές της τεχνικές, τις οποίες κατοχυρώνει μέσω διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, έπειτα από βιομηχανικές μελέτες. Στην ιατρική, η τεκμηρίωση είναι ένα πολύ σημαντικό στάδιο καθώς σε κάθε άλλη περίπτωση, οι τεχνικές δεν είναι ιατρικά αποδεκτές.

«Πώς νιώθει ένας γιατρός όταν κατοχυρώνει μια πατέντα»; Ο κ.Πατσόπουλος απαντά: «Η  πρώτη εμπειρία ήταν πραγματικά δύσκολη και πρωτόγνωρη. Δε μπορούσα να φανταστώ ότι θα έπρεπε να ακολουθηθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία μέσω του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας. Ήταν μεγάλη η προσπάθεια που έπρεπε να κάνεις για να κατοχυρώσεις αυτή την ιδιοκτησία και με δικηγόρους αλλά και με άλλους ειδικούς. Αυτό που πατεντάρεται ουσιαστικά δεν είναι η τεχνική ή η ιδέα, αλλά τα υλικά που χρησιμοποιούνται. Τώρα, τα πράγματα έχουν γίνει πολύ πιο απλά για μας ενώ παράλληλα έχει εξελιχθεί το σύστημα».

Πόσο βοήθησε, ωστόσο, στην επαγγελματική εξέλιξη η κατοχύρωση μιας πατέντας; Ο κ. Πατσόπουλος εξηγεί: «Στη ιατρική κοινότητα, το πατεντάρισμα μιας τεχνικής, είναι το μόνο που σου δίνει το δικαίωμα να διαπραγματευτείς με εταιρείες μεγάλου βελινεκούς. Στο καθαρά ιατρικό κομμάτι, η τεκμηρίωση έρχεται μέσω των κλινικών μελετών. Για μένα είναι μια πάρα πολύ καλή αρχή και πολύ σημαντική για να μπορέσεις να προχωρήσεις».Ο Ηρακλής Πατσόπουλος, είναι ο εμπνευστής και δημιουργός του «Irakine», ενός προγράμματος αποκατάστασης θλάσεων και ενίσχυσης της επούλωσης των χόνδρινων βλαβών. 

Σχετικά με αυτό, ο ίδιος λέει: «Ασχολούμαστε κυρίως με αθλητές. Οι αθλητές υποφέρουν από θλάσεις ή τραυματισμούς και σε πολλές περιπτώσεις, η αποκατάστασή τους μετά το χειρουργείο, καθυστερεί. Στην Κολωνία είχαμε ξεκινήσει μια μελέτη στην Media Park Clinic με μια άλλη εταιρεία η οποία τότε ανέπτυσσε το πρωτότυπο PRP (Planet Rich Plasma). Αυτή η τεχνική μπορεί να δώσει  μια καλύτερη απόδοση σε ανθρώπους οι οποίοι παθαίνουν τραυματισμούς. Σήμερα είναι πολύ διαδεδομένο, ενώ τότε ήταν αρκετά πρωτοποριακό. Τώρα  στο Irakine, κάνουμε ένα PRP με αυξημένη θερμική επίδραση πάνω στα προϊόντα και έχουμε τριπλάσια και τετραπλάσια απόδοση».

Πού μπορούμε να βρούμε την Arthro Athens; «Βρισκόμαστε στο Κολωνάκι απέναντι από την Πύλη του ΝΙΜΤΣ. Σε αυτό το κέντρο αξιολογούμε τους αθλητές μας, δεν κάνουμε θεραπείες.Προσπαθούμε να έχουμε μια ασφάλεια στο πώς θα εντάξουμε έναν αθλητή στο να ξαναγυρίσει χωρίς νέο τραυματισμό ή υποτροπή. Αυτο χρειάζεται πάρα πολύ εξοπλισμό και εξειδικευμένο κόσμο. Το Arthro Athens είναι εξοπλισμένο με εργαλεία και μηχανήματα που πολύ λίγα από αυτά υπάρχουν στην Ελλάδα έτσι ώστε να γνωρίζουμε πότε ο αθλητής/ασθενής μπορεί να επιστρέψει σε πλήρη αθλητική δραστηριότητα. Υπάρχει δηλαδή, ολιστική προσέγγιση ενός προβλήματος, από τη διάγνωση, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που ακολουθούνται μέχρι την επί τόπου αξιολόγηση των αποτελεσμάτων».

Ποιά είναι όμως η προσωπική ιστορία του Ηρακλή; Ο ίδιος είπε στον Γιάννη Διονάτο: «Ήμουν στο μπασκετικό γίγνεσθαι από παιδί και αυτό με έκανε να θέλω να γίνω γιατρός των αθλητών. Κάποια στιγμή, μόλις δόθηκε η ευκαιρία, το 1988, πήγα στον Πανελλήνιο στην ομάδα του Κυριακού όπου εκεί συναναστράφηκα με όλο το φάσμα του αθλητισμού. Εκεί μείναμε πολλά χρόνια, φτιάξαμε μια πολύ καλή ομάδα, πήγαμε πάρα πολύ καλά. Όταν πια ο Πανελλήνιος δεν μπορούσε να υποστηρίξει αυτό το project, φύγαμε και κυκλοφορήσαμε σε κάποιες ομάδες. Τελευταία παρουσία ήταν η ΑΕΚ 2015-2019, όπου κατορθώσαμε  να φέρουμε ένα κύπελλο Ελλάδας, ένα Champions League και ένα Intercontinental Cup».

Σύμφωνα με τα παραπάνω, προκύπτει η ερώτηση: «Πόσο σημαντική είναι μια ιατρική ομάδα και η τεχνολογία που χρησιμοποιεί;» Ο κ.Πατσόπουλος εξηγεί: «Όσο περνάει ο καιρός δε μπορείς να μην έχεις τεχνολογία. Μόνο το γεγονός ότι θα πρέπει να δώσεις μια απάντηση η οποία έχει σφιχτά χρονικά όρια,ουσιαστικά σε αναγκάζει να είσαι ακριβής. Έτσι λοιπόν ένας αθλητής που τραυματίστηκε σήμερα, έχει ένα συγκεκριμένο μέσο το TMG, για να μας δείξει πώς λειτουργούν οι μύες του τη στιγμή που τραυματίστηκε, χωρίς να κινδυνεύει να πάθει κάτι. Αυτό θα το αξιολογήσουμε και τη στιγμή που είναι έτοιμος να «μπει». Δε μπορείς να πεις όπως πριν από είκοσι χρόνια «Τον βλέπω μια χαρά, μπορεί να αγωνιστεί».

Κλείνοντας, αναφορικά με τις ρομποτικές επεμβάσεις, ο κ. Πατσόπουλος αναφέρει: «Έγινε μια προσπάθεια να χειρουργήσουν τα ρομπότ. Απέτυχε. Έτσι τώρα κάνουμε μια τη συνεργατική ορθοπεδική. Εμείς αποφασίζουμε πώς θα γίνει και κατευθύνουμε το ρομπότ για να κάνει μια συγκεκριμένη δουλειά που εμείς του ζητάμε. Αυτή τη δουλειά την κάνει με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια από το ανθρώπινο χέρι. Επομένως το ρομπότ δε χειρουργεί, χειρουργεί ο γιατρός και το ρομπότ είναι εργαλείο και δε μπορεί να πει κάποιος ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται. Έχει ωστόσο συγκεκριμένες ενδείξεις, δεν είναι για όλο τον κόσμο και βέβαια το μέλλον είναι πάλι στο ρομπότ γιατί έχει τη δυνατότητα να βλέπει στις τρεις διαστάσεις πολύ καλύτερα από το ανθρώπινο μάτι».

Δείτε όλη τη συνέντευξη του κ.Πατσόπουλου παρακάτω:

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις