Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

COBOL: Ο κόσμος εξαρτάται από έναν κώδικα 60 ετών που σχεδόν κανείς δεν ξέρει πια

Κάθε μέρα, συναλλαγές αξίας 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων διεκπεραιώνονται από μια γλώσσα προγραμματισμού που σχεδόν κανείς δεν γνωρίζει πια.

Ένα ανησυχητικά μεγάλο μέρος των παγκόσμιων επιχειρηματικών και χρηματοοικονομικών συστημάτων λειτουργούν με COBOL, μία από τις κορυφαίες γλώσσες προγραμματισμού mainframe, και μόνο μια μικρή κοινότητα προγραμματιστών το γνωρίζει. Η IBM πιστεύει ότι το Watson μπορεί να βοηθήσει, αλλά δεν είναι απόλυτα εγγυημένο ότι θα λειτουργήσει.

Κάθε μέρα, συναλλαγές αξίας 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων διεκπεραιώνονται από μια γλώσσα προγραμματισμού που σχεδόν κανείς δεν γνωρίζει πια.

Ονομάζεται COBOL (Common Business Oriented Language) και παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα σχολεία και πανεπιστήμια σταμάτησαν να τη διδάσκουν πριν από δεκαετίες, παραμένει μία από τις κορυφαίες γλώσσες προγραμματισμού mainframe που χρησιμοποιούνται σήμερα, ειδικά σε βιομηχανίες όπως η τραπεζική, η αυτοκινητοβιομηχανία, η ασφάλιση, η υγειονομική περίθαλψη και η χρηματοδότηση. Σύμφωνα με το International Journal of Advanced Research in Science, Communication and Technology (IJARSCT), το 43% όλων των τραπεζικών συστημάτων εξακολουθούν να χρησιμοποιούν την COBOL, το οποίο χειρίζεται αυτές τις καθημερινές συναλλαγές ύψους 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου του 95% του συνόλου της δραστηριότητας ATM στις ΗΠΑ και του 80% όλων των προσωπικών συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες.

Το πρόβλημα είναι ότι πολύ λίγοι άνθρωποι ενδιαφέρονται να μάθουν COBOL πλέον. Η κωδικοποίηση είναι αργή, η μορφή κωδικοποίησης είναι σχολαστική και άκαμπτη. Και δεδομένου ότι κανείς δεν την μαθαίνει πια, οι προγραμματιστές που μπορούν να εργαστούν και να διατηρήσουν όλο αυτόν τον κώδικα είναι όλο και πιο δύσκολο να βρεθούν.

Αυτό προκαλεί δυσκολίες, αφού πρέπει να διατηρηθεί και να εκσυγχρονιστεί ο κώδικας που στηρίζει τόσο μεγάλο μέρος του επιχειρηματικού και οικονομικού κόσμου, αλλά δεν υπάρχουν αρκετοί ειδικευμένοι εργαζόμενοι για να πραγματοποιήσουν αυτές τις ενημερώσεις.

Η προσέγγιση της IBM είναι αρκετά απλή. Αντί να βασίζεται αποκλειστικά σε μια περιορισμένη ομάδα προγραμματιστών για την επίλυση του προβλήματος, δημιούργησε έναν παραγωγικό βοηθό κώδικα με τεχνητή νοημοσύνη (watsonx) που βοηθά στη μετατροπή όλου αυτού του σκονισμένου παλιού κώδικα COBOL σε μια πιο σύγχρονη γλώσσα, εξοικονομώντας έτσι αμέτρητες ώρες επαναπρογραμματισμού. Με εξαιρετικά απλοποιημένους όρους, η διαδικασία είναι παρόμοια με την τροφοδοσία ενός δοκιμίου γραμμένου στα αγγλικά στο ChatGPT και ζητώντας του να μεταφράσει ορισμένες παραγράφους στην Εσπεράντο. Επιτρέπει στους προγραμματιστές να πάρουν ένα κομμάτι του COBOL και με το watsonx να το μετατρέψουν σε Java. Αλλά δεν είναι τόσο απλό στην πράξη.

Εάν αποδειχθεί επιτυχής, ο βοηθός κώδικα watsonx θα μπορούσε να προσφέρει μεγάλη βοήθεια στο μέλλον. Πολλοί που θυμούνται το προηγούμενο πείραμα τεχνητής νοημοσύνης της IBM, Watson Health, διστάζουν να εμπιστευτούν ένα άλλο μεγάλο έργο τεχνητής νοημοσύνης από την εταιρεία, επειδή το προηγούμενο απέτυχε τόσο παταγωδώς και δεν εκπλήρωσε τις υψηλές υποσχέσεις του.

Ακόμη και η IBM παραδέχεται ότι η τεχνολογία είναι νέα, αλλά παραμένει αισιόδοξη για το μέλλον της.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις