Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

To ελληνικό οικοσύστημα Startups οφείλει να προχωρήσει γρήγορα και σωστά

Υπάρχουν πληροφορίες ότι σχεδιάζονται νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για χρηματοδότηση αρχικού σταδίου κάτι που έπρεπε να γίνει «χθες» και οφείλει να αποτελέσει την πρώτη προτεραιότητα της νέας ηγεσίας του Elevate Greece, καθώς επίσης θα πρέπει να δοθούν περισσότερα κίνητρα για Business Angels και σχετικά δίκτυα επενδυτών. 

Λόγω προσωπικού αλλά και επαγγελματικού ενδιαφέροντος παρακολουθώ στενά το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας και Startups πάνω από μία δεκαετία, όπως επίσης και τα ευρωπαϊκά αλλά και παγκόσμια τεκταινόμενα στον χώρο. Όλοι συνομολογούν ότι τα τελευταία 4-5 χρόνια έχουν γίνει άλματα απ’ όλα τα εμπλεκόμενα μέρη: κυβέρνηση, φορείς χρηματοδότησης, VCs, φορείς υποστήριξης και ανάπτυξης Startups, ερευνητικά κέντρα αλλά και τους ίδιους τους founders.

Η κυβέρνηση έχει πλέον το Elevate Greece, το κεντρικό σημείο αναφοράς για το οικοσύστημα, έχει δώσει φορολογικά κίνητρα για να επιστρέψουν οι Έλληνες του εξωτερικού ώστε να δημιουργήσουν εδώ νέες Startups, ξεκαθάρισε ακόμα και το θέμα των Stock Options, ενώ έλυσε σε μεγάλο βαθμό το «γόρδιο δεσμό» για τη δημιουργία Spinoffs από ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια. Επίσης, έχει βάλει στα σκαριά δύο μεγάλα κέντρα καινοτομίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου θα γίνουν θερμοκοιτίδες καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα πάντα.

Επίσης, στο θέμα των μεγάλων ξένων επενδύσεων, αν δεν κάνω λάθος, για πρώτη φορά παγκοσμίως οι τρεις μεγάλοι της τεχνολογίας και των δικτύων: Microsoft, Google, Amazon επένδυσαν την ίδια περίοδο σε μία χώρα. Μαζί τους έχουν επενδύσει μεγάλες συμβουλευτικές εταιρείες, ανοίγοντας κέντρα καινοτομίας αυτόνομα ή σε συνεργασία με μεγάλα ερευνητικά κέντρα, ενώ τα τελευταία χρόνια είδαμε εταιρείες επιπέδου της Intel και της Cisco να εξαγοράζουν ελληνικές Startups. 

Άρα, όλα καλά και ωραία; Όχι φυσικά! Όλοι έχουμε διαπιστώσει μια στασιμότητα στην παρουσίαση νέων αξιόλογων Startups εντός συνόρων, αφού σίγουρα έχουμε εξαιρετική ελληνική διασπορά σε ξένες Startups, και ειδικά στη χρηματοδότησή τους. Βέβαια, πλέον υπάρχουν πάνω από μία ντουζίνα VCs όλων των κατηγοριών, που βρίσκονται στη δεύτερη ή ακόμα και στη τρίτη φάση τους και ετοιμάζονται για νέες επενδύσεις, ευχόμαστε σε ελληνικές Startups, μια και έχουμε δει μια τάση επενδύσεων σε ξένες Startups τον τελευταίο καιρό.

Επίσης, το γεγονός ότι η Πολιτεία Καινοτομίας στη ΧΡΩΠΕΙ δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα, δεν είναι αποκλειστική υπαιτιότητα της κυβέρνησης, μια και οι εμπλεκόμενοι ιδιωτικοί φορείς στο συγκεκριμένο ΣΔΙΤ έπρεπε να είχαν ενεργήσει με μεγαλύτερη τόλμη και διάθεση.

Επίσης, οι 800 Startups του Elevate Greece είναι λίγες για να κάνει το Scaleup το ελληνικό οικοσύστημα. Θα πρέπει να φτάσουμε τις 2.000 τουλάχιστον. Για να γίνει αυτό, όμως, χρειαζόμαστε περισσότερους Incubators, έναν σε κάθε νομό ιδανικά και δεκάδες στα μεγάλα αστικά κέντρα και φυσικά χρηματοδότηση αρχικού σταδίου, Pre-Seed και Seed, (50.000-200.000 ευρώ) επειγόντως, οι οποίες θα δίνονται είτε από το Elevate Greece, είτε από τους Incubators σε Startups και Spinoffs.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι σχεδιάζονται νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για χρηματοδότηση αρχικού σταδίου κάτι που έπρεπε να γίνει «χθες» και οφείλει να αποτελέσει την πρώτη προτεραιότητα της νέας ηγεσίας του Elevate Greece, καθώς επίσης θα πρέπει να δοθούν περισσότερα κίνητρα για Business Angels και σχετικά δίκτυα επενδυτών. 

Και όπως θα διαβάσετε στο αφιέρωμά μας για τη νέα τεχνητή νοημοσύνη, το ChatGPT, έχουμε μπροστά μας άλλη μια τεράστια τεχνολογική επανάσταση όπου η Ελλάδα θα μπορεί να είναι μέρος της με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε υλοποίηση ολοκληρωμένων στρατηγικών απ’  όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. 

 

Η άποψη του Γιώργου Κουρκουτά* δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Startupper MAG #45

 

 

*Ο Γιώργος Κουρκουτάς έχει δουλέψει επί μακρόν σε μέσα όπως το Pixel και το RAM, περήφανο μέλος του ελληνικού οικοσυστήματος Startups και αρχισυντάκτης στο Startupper.gr και Startupper MAG.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις