Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Toyota “ρίχνει” 400 εκατ. ευρώ στην Startup Pony.ai

Άλλο ένα βήμα της Toyota προς τον τελικό στόχο που δεν είναι άλλος από την κυκλοφορία αυτόνομων αυτοκινήτων

Η Toyota επενδύει 400 εκατ. δολάρια στην Startup αυτόνομης οδήγησης Pony.ai, με την οποία συνεργάζεται από το 2019 σε πιλοτικά προγράμματα, για τη δοκιμή αυτόνομων αυτοκινήτων.

Με τη νέα χρηματοδότηση, οι σχέσεις μεταξύ των δύο εταιρειών ενισχύονται – μαζί ξεκινούν νέες δοκιμές σε δημόσιους δρόμους του Πεκίνου και της Σανγκάης, ενώ αρχίζουν να δημιουργούν “προϊόντα και υπηρεσίες” γύρω από τις μεταφορές.

Η Pony.ai δοκιμάζει τα αυτόνομα ταξί της στο Πεκίνο και την Guangzhou από τα τέλη του 2018, καθώς και στο Fremont και το Irvine της Καλιφόρνια. Η Startup ισχυρίζεται ότι είναι η πρώτη εταιρεία που ξεκίνησε να προσφέρει διαδρομές με κοινόχρηστα αυτόνομα οχήματα στο ευρύ κοινό της Κίνας.

Η Toyota, από την πλευρά της, δεν έχει παρουσιάσει δημοσίως το πρόγραμμά και τους στόχους της όσον αφορά την αυτόνομη οδήγηση. Έχει μεν δημοσιεύσει κάποιες πληροφορίες σχετικά με τα δοκιμαστικά της οχήματα και τους τύπους αισθητήρων που χρησιμοποιεί, αλλά πολύ λίγα πράγματα πέραν αυτών. Παρόλα αυτά είναι γνωστό ότι η αυτοκινητοβιομηχανία θα προσφέρει πιλοτικά διαδρομές με κοινόχρηστα οχήματα στο κέντρο του Τόκιο κατά τους θερινούς Ολυμπιακούς του 2020.

Είναι επίσης γνωστό ότι το Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης της Toyota, δοκιμάζει αυτόνομα οχήματα και αναπαράγει τα σενάρια οδήγησης που είναι πολύ επικίνδυνα για τη διεξαγωγή σε δημόσιους δρόμους, σε ειδικές εγκαταστάσεις στη λίμνη Οττάβα του Μίσιγκαν, καθώς και ότι η εταιρεία πριν από λίγους μήνες είχε επενδύσει 500 εκατ. δολάρια στην Uber για να αναπτύξουν από κοινού τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης.

Η τελευταία της επένδυση στην Pony.ai, φαίνεται πως είναι άλλο ένα βήμα της Toyota προς τον τελικό στόχο που δεν είναι άλλος από την κυκλοφορία αυτόνομων αυτοκινήτων, φυσικά στο κατάλληλο timing, για να προλάβει τον ανταγωνισμό.

Αυτοκινητοβιομηχανίες και Startups στη μάχη των αυτόνομων οχημάτων

Μιλώντας για ανταγωνισμό, η General Motors  ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι πρόκειται να επενδύσει 2,2 δις δολάρια στο εργοστάσιο που διαθέτει στο Ντιτρόιτ προκειμένου να παράγει, μεταξύ άλλων ένα αυτόνομο μοντέλο που πρόκειται να κυκλοφορήσει από την θυγατρική της, Cruise.

Λίγους μήνες πριν, η Hyundai είχε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την πόλη της Σεούλ  προκείμενου να ξεκινήσει να δοκιμάζει αυτόνομα οχήματα στους δρόμους της περιοχής Gangnam, ενώ την ίδια περίοδο, η Wayve, βρετανική startup που ασχολείται με την αυτόνομη οδήγηση, εξασφάλισε χρηματοδότηση Α’ Γύρου, ύψους 20 εκατ. δολαρίων, με στόχο να “τρέξει” δοκιμαστικά έναν στόλο αυτόνομων οχημάτων στο Λονδίνο.

Τέλος, η Renault, από την πλευρά της, ξεκίνησε τον Οκτώβριο τη δημόσια δοκιμή της on-demand υπηρεσίας αυτόνομων “ταξί” της, θέτοντας σε λειτουργία δύο αυτόνομα οχήματα κοινής χρήσης (Renault Zoe Cab) στο campus Paris-Saclay στη Γαλλία.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις