StartUpper

Διαγωνισμός Πρόβλεψης «M5» από Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Walmart και Kaggle

Μαζί με τις πολλές καινοτομίες, στον διαγωνισμό θα υπάρξουν σημαντικά χρηματικά έπαθλα, συνολικού ύψους 100 χιλιάδων δολαρίων

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ανακοίνωσε τη συνεργασία του με την Google, τη Walmart και την Kaggle, για τη διεξαγωγή δύο συμπληρωματικών προκλήσεων στο πλαίσιο της 5ης έκδοσης της σειράς M Competitions, του ακαδημαϊκού διαγωνισμού πρόβλεψης που ξεκίνησε από τον καθηγητή Σπύρο Μακριδάκη 38 χρόνια πριν.

 Ο επερχόμενος διαγωνισμός «M5» (ή «Μακριδάκης 5») θα προχωρήσει, πέρα από τους προηγούμενους, σε σημαντικές κατευθύνσεις, με την υποστήριξη των νέων παγκόσμιων εταίρων της πρωτοβουλίας αυτής.

Σε πρώτη φάση, η έκδοση αυτή θα διεξάγει δύο παράλληλους διαγωνισμούς, με εστίαση στην «Ακρίβεια στην Πρόβλεψη» και (για πρώτη φορά ρητά) στην «Αβεβαιότητα στην Πρόβλεψη», προσφέροντας στους συμμετέχοντες και στις συμμετέχουσες την ευκαιρία να συμμετέχουν στον έναν ή και στους δύο και να κριθούν στη βάση ξεχωριστών μετρήσεων αξιολόγησης.

Σε συνδυασμό με αυτό, ο M5 θα περιλαμβάνει επεξηγηματικές και εξωγενείς μεταβλητές για τη βελτίωση της ακρίβειας των προβλέψεων και της εκτίμησης της αβεβαιότητας, λαμβάνοντας υπόψη διαλείποντα δεδομένα, δηλαδή σποραδικά, απογραφές πωλήσεων, συμπεριλαμβανομένων των μηδενικών.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι οι διαγωνισμοί θα βασίζονται σε ιεραρχικά, ημερήσια, πραγματικά δεδομένα, τα οποία θα διαθέσει η πολυεθνική εταιρία λιανικής πώλησης Walmart, ενώ θα φιλοξενούνται στην Kaggle, τη μεγαλύτερη κοινωνική πλατφόρμα Επιστήμης Δεδομένων.

 Οι αιτήσεις για τον διαγωνισμό έχουν ξεκινήσει και θα συνεχιστούν έως τις 30 Ιουνίου 2020. Ο διαγωνισμό θα διεξαχθεί υπό την επιστημονική καθοδήγηση του νεοσύστατου Κέντρου Ανοικτών Προβλέψεων «Μακριδάκης» (Makridakis Open Forecasting Center – MOFC), στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, και με την υποστήριξη πολύτιμων ακαδημαϊκών συνδιοργανωτών, των κορυφαίων στον τομέα πανεπιστημίων: The Business School for the World – INSEAD και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών (ΕΜΠ).

 Ο καθηγητής Anil Gaba, Διευθυντής του Κέντρου Λήψης Αποφάσεων και Ανάλυσης Κινδύνων στο INSEAD, υπογράμμισε την ιστορία που μοιράζεται το INSEAD με τους διαγωνισμούς αυτούς και τον δημιουργό τους: «Είμαστε αλληλένδετοι με τους Διαγωνισμούς Πρόβλεψης Μακριδάκη, έχοντας φιλοξενήσει τους M1, M2 και M3 κατά τη διάρκεια της θητείας του καθηγητή Μακριδάκη στο INSEAD. Είμαστε υπερήφανοι που υποστηρίζουμε φέτος τον εξαιρετικά σημαντικό και διευρυνόμενο M5, συνεχίζοντας αυτή τη μακρά παράδοση». Από την πλευρά του, ο Διευθυντής της Μονάδας Πρόβλεψης & Στρατηγικής στο ΕΜΠ, καθηγητής Βασίλης Ασημακόπουλος, τόνισε την άριστη συνεργασία αλλά και τα αποτελέσματα της προηγούμενης έκδοσης του διαγωνισμού, του 2018: «Ο M4 αποκάλυψε καινοτόμες προσεγγίσεις πρόβλεψης, υποδεικνύοντας νέους, πολλά υποσχόμενους τομείς έρευνας και εφαρμογών. Προσβλέπουμε σε ακόμη μεγαλύτερα άλματα στον επερχόμενο M5, τον οποίο είμαστε ευτυχείς να συνδιοργανώνουμε για άλλη μια φορά, με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στο τιμόνι».

Μαζί με τις πολλές καινοτομίες, στον διαγωνισμό θα υπάρξουν σημαντικά χρηματικά έπαθλα, συνολικού ύψους 100 χιλιάδων δολαρίων, με τις εταιρείες – κολοσσούς GoogleWalmart και Uberκαθώς και το International Institute of Forecasters (IIF), να στηρίζουν οικονομικά τον φετινό διαγωνισμό.

 Ο Addison Howard, Διευθυντής Ανάπτυξης Εργασιών στην Kaggle, υπογράμμισε τον κεντρικό ρόλο της πλατφόρμας στον M5: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που φιλοξενούμε επίσημα τον φετινό Διαγωνισμό Μακριδάκη. Οι προγνωστικές προκλήσεις δεν είναι μόνο σημαντικές για την προώθηση της έρευνας της Επιστήμης Δεδομένων, αλλά δημιουργούν πάντοτε πολύ ενθουσιασμό και μεγάλη συμμετοχή. Αναμένουμε τεράστια προσέλευση από την κοινότητα της Kaggle!» Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του IIFGloria GonzalezRivera, τόνισε τη συνεχιζόμενη δέσμευση του Ινστιτούτου απέναντι σε πρωτοβουλίες όπως τα M Competitions: «Το IIF υποστηρίζει σθεναρά τέτοιες προσπάθειες από κορυφαίους ερευνητές σε διαγωνισμούς πρόβλεψης. Είμαστε πολύ περήφανοι που χρηματοδοτούμε τη νικητήρια φοιτητική συμμετοχή για τον M5. Ανυπομονούμε για τον διαγωνισμό και τις παρουσιάσεις που θα ακολουθήσουν στο διεθνές συμπόσιο ISF2020 στο Ρίο». Ο Slawek Smyl, Επιστήμονας Δεδομένων Προσωπικού της Uber, μίλησε με παρόμοιο τρόπο για την υποστήριξη της εταιρείας του: «Οι Διαγωνισμοί Μακριδάκη έχουν ασκήσει τεράστια επιρροή στον τομέα της Πρόβλεψης, καθοδηγώντας την ανάπτυξη νέων αλγορίθμων και βιβλιοθηκών πρόβλεψης. Η ακριβής πρόβλεψη είναι κρίσιμη για την επιχειρηματική δραστηριότητα της Uber και είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε αυτόν τον ουσιαστικό διαγωνισμό στον τομέα».

 Σχολιάζοντας την εξέλιξη των M Competitions, που φέρουν το όνομά του, ο καθηγητής Μακριδάκης επεσήμανε: «Ο M5 θα είναι ο μεγαλύτερος, πιο φιλόδοξος και σημαντικότερος όλων των διαγωνισμών πρόβλεψης της σειράς, ανοίγοντας νέους δρόμους για ακαδημαϊκή έρευνα και τον προσδιορισμό υψηλής ποιότητας μεθόδους, καθοδηγώντας περαιτέρω την πρακτική της Πρόβλεψης με τα ευρήματα και τα συμπεράσματά του». Ο Διευθυντής του MOFC στάθηκε ιδιαίτερα στο εκτόπισμα και στην επιρροή των φετινών διεθνών συνεργατών του Μ5: «Αυτά τα βήματα θα καταστούν δυνατά από τους εξαιρετικούς παγκόσμιους εταίρους μας, τους οποίους ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή τους. Οι διαγωνισμοί που ξεκίνησα πριν σχεδόν τέσσερις δεκαετίες θα έχουν φτάσει πραγματικά στο αποκορύφωμα της επιρροής και της χρησιμότητάς τους στον τομέα της Πρόβλεψης, με τηv έμπρακτη βοήθεια των GoogleWalmartKaggleUber και IIF».

 Όπως και στο παρελθόν, τα ευρήματα του φετινού M Competition θα παρουσιαστούν και αναλυθούν στο πλαίσιο ενός εξειδικευμένου συνέδριου (M Conference), το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη στις 7 και 8 Δεκεμβρίου 2020. Στο ίδιο πνεύμα και όπως και με τον Μ4, τα συλλογικά ευρήματα του Διαγωνισμού M5 και του Συνέδριου M5 θα δημοσιευθούν σε ειδική έκδοση του υψηλού κύρους International Journal of Forecasting. Σύμφωνα με τον Pierre Pinson, Αρχισυντάκτη του επιστημονικού περιοδικού: «Η Πρόβλεψη είναι υψίστης σημασίας για τις κοινωνίες μας και πρέπει να επενδύουμε συνεχώς στην ώθηση των ορίων της γνώσης. Οι διαγωνισμοί πρόβλεψης είναι ιδανικό πλαίσιο προβλέψεων, λόγω της αξιοποίησης της δυναμικής κοινότητας πρόβλεψης. Ο M5 συνεχίζει την παράδοση και τις επιτυχίες των Μ Competitions και ανυπομονώ να τον δω να πραγματοποιείται και να φιλοξενήσουμε αφιερωμένα άρθρα σε αυτόν σε μελλοντική ειδική έκδοση».

 Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Διαγωνισμό Πρόβλεψης M5, οι ενδιαφερόμενοι/ες  παρακαλούνται όπως επικοινωνήσουν με το Κέντρο Ανοικτών Προβλέψεων «Μακριδάκης» στο mofc@unic.ac.cy ή να επισκεφθούν την ιστοσελίδα: mofc.unic.ac.cy/m5-competition/.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις