Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Blockchain: Η τεχνολογία που είναι έτοιμη να κατακτήσει τον κόσμο

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, μέχρι το 2025 το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ θα βασίζεται στην τεχνολογία του blockchain

Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων δεκαετιών του 21ου αιώνα έλαβαν χώρα σημαντικές τεχνολογικές επαναστάσεις οι οποίες άλλαξαν θεμελιωδώς τις ζωές των πολιτών παγκοσμίως. Η έλευση της επαυξημένης πραγματικότητας, η πρόοδος στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, τα νευρωνικά δίκτυα είναι μόνο λίγες από τις νέες καινοτομίες που μεταμορφώνουν καθημερινά τον κόσμο. Μία από τις τεχνολογίες που έχει αποκτήσει τεράστια δυναμική τα τελευταία χρόνια είναι και το blockchain.

Μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο σχετικά με τις πιο «ανατρεπτικές» ή «ανερχόμενες» τεχνολογίες των τελευταίων (ή των επόμενων) ετών, αρκεί για να «γνωρίσει» κανείς το blockchain. Πρόκειται για μια τεχνολογία επαναστατική, η οποία θεωρείται ότι θα αλλάξει τα δεδομένα σε πάρα πολλούς τομείς της νέας οικονομίας. Αν προσπαθήσουμε να το ορίσουμε, θα πούμε με πολύ απλά λόγια ότι το blockchain είναι αρχεία που συνδέονται μεταξύ τους χρησιμοποιώντας μηχανισμούς κρυπτογραφίας. Είναι σαν μια «αλυσίδα» δεδομένων, ανθεκτική σε αλλαγές και τροποποιήσεις, που για να εκτελέσει ή να επιβεβαιώσει τις «κινήσεις» των χρηστών της, χρειάζεται υπολογιστική ισχύ και πολλά ανεξάρτητα και αξιόπιστα μέλη τα οποία θα επιβεβαιώσουν τις συναλλαγές.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία χρησιμοποιείται πλέον καθημερινά σε δεκάδες βιομηχανίες για πολλούς και διαφορετικούς σκοπούς. Χρησιμοποιείται, για παράδειγμα, για να «προστατεύσει» διασυνοριακές συναλλαγές, να «παρακολουθεί» την εφοδιαστική αλυσίδα ή να διασφαλίσει το απόρρητο ιατρικών δεδομένων. Στην τεχνολογία αυτή βασίζεται επίσης το γνωστό σε όλους bitcoin και πολλά άλλα κρυπτονομίσματα. Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι είναι ένα εργαλείο πολυδιάστατο, το οποίο θεωρείται πρωτοποριακό λόγω της ασφάλειας που προσφέρει.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, μέχρι το 2025 το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ θα βασίζεται στην τεχνολογία του blockchain. Τα ανώτατα στελέχη των μεγάλων επιχειρήσεων προετοιμάζονται ήδη για αυτή την ριζική αλλαγή υποστηρίζοντας τις προοπτικές της νέας τεχνολογίας. Μάλιστα, ειδικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως ο αντίκτυπος του blockchain αναμένεται να φτάσει σε μέγεθος ακόμα και την έλευση του διαδικτύου.

Η διαφάνεια, η σταθερότητα και η ασφάλεια στις αλληλεπιδράσεις και τις συναλλαγές μέσω blockchain αποτελούν μεταξύ άλλων τους ακρογωνιαίους λίθους της πρωτοποριακής τεχνολογίας. Από το 2018, νέες πρωτοβουλίες με βάση το blockchain γεννιούνται σε καθημερινή βάση παγκοσμίως αλλάζοντας τα δεδομένα.

Παρά το γεγονός πώς παραμένει μια τεχνολογία υπό ανάπτυξη, το blockchain έχει ήδη αποκτήσει ισχυρά ερείσματα σε 10 βασικά πεδία.

Επιχειρήσεις

Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας ήταν οι πρώτες που στηρίχθηκαν στο blockchain για την ανάπτυξη νέων ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών. Η Microsoft δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες του Microsoft Azure Enterprise να αποκτήσουν πρόσβαση στο Ethereum Blockchain as a Service.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Google, η οποία αναπτύσσει ένα ιδιόκτητο μοντέλο blockchain για την υποστήριξη του τομέα cloud. Η μητρική εταιρεία Alphabet εργάζεται παράλληλα πάνω σε ένα ειδικά σχεδιασμένο κατανεμημένο λογιστικό κατάλογο (distributed ledger) το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τρίτους για την αποθήκευση δεδομένων.

Ψηφιακές Πληρωμές

Τα κρυπτονομίσματα είναι ο κατεξοχήν τομέας όπου χρησιμοποιούνται στο έπακρο οι δυνατότητες της τεχνολογίας του blockchain. Παρέχοντας τη δυνατότητα για ασφαλή και αποκεντρωμένο ψηφιακό χρήμα καθώς και απόλυτη ανωνυμία στις συναλλαγές, το blockchain έφερε στο προσκήνιο το τέλος των παραδοσιακών νομισμάτων και εγκαινίασε μια νέα εποχή για την παγκόσμια οικονομία.

Πολιτική

Παράλληλα, ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις σε όλη την υφήλιο έχουν εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για την τεχνολογία blockchain με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την αποθήκευση των δεδομένων των πολιτών σε ένα αποκεντρωμένο πλαίσιο. Η κυβέρνηση της Φινλανδίας, πρωτοπόρος σε θέματα τεχνολογίας χρησιμοποιεί ήδη το blockchain για την αποθήκευση των δημοσίων αρχείων των πολιτών, ελαχιστοποιώντας έτσι τη γραφειοκρατία. Η χώρα της Σκανδιναβίας αξιοποιεί τις δυνατότητες του blockchain στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας αλλά και στις εκλογές.

Τουρισμός

Το blockchain έχει αποδειχθεί πως μπορεί να ενισχύσει και την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία, δίνοντας τη δυνατότητα στους τουρίστες να πληρώνουν για αγαθά και υπηρεσίες μέσω bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων. Πολλές κυβερνήσεις στρέφονται πιλοτικά προς αυτό το μοντέλο με στόχο την προσέλκυση τουριστών κυρίως από την Ασία, οι οποίοι χρησιμοποιούν κατά κόρον τα κρυπτονομίσματα για τη διεκπεραίωση των συναλλαγών τους.

Δημόσια Διοίκηση

Η τεχνολογία του blockchain έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται και για την επίλυση ζητημάτων δημόσιας διοίκησης. Η Κίνα, ούσα μια από τις πιο τεχνολογικά ανεπτυγμένες χώρες στον κόσμο, αξιοποιεί την τεχνολογία του blockchain περισσότερο από κάθε άλλη χώρα, επενδύοντας τεράστια κεφάλαια στην ανάπτυξη της τεχνολογίας. Το κινεζικό κράτος τα τελευταία χρόνια έχει εισάγει το blockchain και στον δημόσιο τομέα. Σε συνεργασία με την Miaocai Network το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας χρησιμοποιεί εκτενώς την τεχνολογία του blockchain για την απλοποίηση των διαδικασιών σχετικών με τη φορολογία όπως η έκδοση φορολογικών εγγράφων.

Εφοδιαστικές Αλυσίδες

Επιπλέον οι εφοδιαστικές αλυσίδες χρησιμοποιούν τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο το blockchain. Η τεχνολογία έχει προσφέρει πολλαπλά οφέλη στον κλάδο καθώς οι δυνατότητες του blockchain εξυπηρετούν πλήρως τις ανάγκες των βιομηχανιών σε όλο το εύρος των logistics. Αμερικανικές εταιρείες κολοσσοί όπως η IBM και η Walmart έχουν ξεκινήσει ήδη τη συνεργασία τους με φόντο τη νέα τεχνολογία, ξεκινώντας από κοινού τη δράση Blockchain Food Safety Alliance στην Κίνα. Το πρότζεκτ το οποίο υλοποιείται με αρωγό την JD.com, έχει στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας ελέγχου ώστε να πιστοποιείται με μεγαλύτερη ευκολία η ασφάλεια των τροφίμων.

Στη χώρα της Ασίας λαμβάνουν χώρα ορισμένα από τα μεγαλύτερα πιλοτικά προγράμματα με επίκεντρο τη χρήση blockchain. Και πάλι στην Κίνα χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το blockchain για την ενίσχυση των πωλήσεων αγροτικών προϊόντων. Η Louis Dreyfus Co, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων, έχει δημιουργήσει ένα πρότζεκτ σε συνεργασία με ολλανδικές και γαλλικές τράπεζες για την πώληση γεωργικών προϊόντων στηριζόμενο αποκλειστικά στο blockchain. Σε πρώτη φάση το πείραμα στέφθηκε με επιτυχία, με τις συναλλαγές να διενεργούνται αρκετά γρηγορότερα σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους, χάρη στα οφέλη της νέας τεχνολογίας.

Εθνική Ασφάλεια

Το 2016, το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε ένα φιλόδοξο σχέδιο για την ασφαλή αποθήκευση και μετάδοση απόρρητων πληροφοριών και δεδομένων με βάση το blockchain. Χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας, τα δεδομένα που προέρχονται από συστήματα ασφαλείας κρυπτογραφούνται και αποθηκεύονται με τέτοιο τρόπο που περιορίζεται σημαντικά το ρίσκο παραβίασης.

Το blockchain μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη κοινωνικών ομάδων οι οποίες υφίστανται διακρίσεις, καθώς η τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα επικοινωνίας και οργάνωσης στο διαδίκτυο προστατεύοντας παράλληλα την ανωνυμία των χρηστών. Σε μια εποχή που τα εγκλήματα μίσους και ρατσισμού απέναντι σε κοινωνικές ομάδες όπως οι μετανάστες και τα μέλη της κοινότητας LGBT αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό, ιδιαίτερα σε χώρες με παράδοση στην παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων, το blockchain μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική δικλείδα ασφαλείας σώζοντας χιλιάδες ζωές.

Real Estate

Στην Ουκρανία πριν λίγο καιρό πραγματοποιήθηκε η πρώτη αγοραπωλησία ακινήτου παγκοσμίως μέσω blockchain. Ο διάσημος υπέρμαχος των κρυπτονομισμάτων και ιδρυτής του TechCrunch, Michael Arrington πούλησε ένα ακίνητο στην περιοχή του Κιέβου στηριζόμενος στο blockchain Ethereum σε συνεργασία με την Propy, την νεοφυή επιχείρηση που εξειδικεύεται στις αγοραπωλησίες ακινήτων μέσω blockchain

Ασφάλειες

Η εφαρμογή του blockchain στην ασφαλιστική αγορά αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες των μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών μέχρι το 2030, οι οποίες στοχεύσουν τόσο στη δημιουργία νέων καινοτόμων προϊόντων όσο και στην καλύτερη κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών των ασφαλισμένων.

Καθημερινά η νέα τεχνολογία βρίσκει ολοένα και περισσότερες εφαρμογές στον πραγματικό κόσμο, ενώ σταδιακά καθίσταται όλο και δυσκολότερο για έναν κλάδο να μην στηριχθεί έστω και εν μέρει στα οφέλη του blockchain, στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού και της αυξανόμενης ψηφιοποίησης που επιταχύνεται τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα δε θα ήταν υπερβολή να πούμε πως το blockchain αποτελεί το επόμενο modus operandi όχι μόνο για τις εταιρείες τεχνολογίας αλλά για ολόκληρη την υφήλιο.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις