Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Εκτοξεύονται οι επενδύσεις VC σε υπηρεσίες γονιμότητας

Όλο και περισσότερες χρηματοδοτήσεις συγκεντρώνουν Startups που ασχολούνται με την γονιμότητα και την αναπαραγωγή.

Η Lux Capital, η οποία ειδικεύεται στις επενδύσεις στην επιστήμη και την τεχνολογία, έχει ηγηθεί σε πολλούς γύρους χρηματοδότησης για μια σειρά από Startups τα τελευταία χρόνια. Οι υπηρεσίες γονιμότητας, τα έξοδα των οποίων ακόμα καλύπτονται ατομικά, αρχίζει να γίνεται ένα mainstream κομμάτι των πακέτων προσφοράς των εταιρειών.  

Πολλά από τα προνόμια που προσφέρονται μέσα από συνεργασίες με νεοσύστατες επιχειρήσεις, οι οποίες στοχεύουν σε μια ευρύτερη πρόσβαση στην υγεία του αναπαραγωγικού συστήματος, ή και στην αύξηση της πιθανότητας επιτυχίας μεταξύ όσων προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί.  

Πρόκειται για μια τεράστια αγορά, η οποία αυξάνεται αν δει κανείς τα δημογραφικά δεδομένα, τη μείωση των ποσοστών σπέρματος, τα νούμερα παγκοσμίως καθώς και τις νέες τάσεις που έρχονται να προκαλέσουν τις καταστάσεις. Οι εταιρείες που ασχολούνται με την υποβοήθηση της γονιμότητας, προσπαθούν επίσης να προσφέρουν λύσεις στις ανισότητες, τις ανεπάρκειες και το κόστος των υπηρεσιών.  

Πιο ειδικά, οι επενδύσεις στην γονιμότητα αυξήθηκαν μεταξύ 2017 και 2020. Αλλά με βάση τα στοιχεία του Crunchbase, οι νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο της (γυναικείας) αναπαραγωγής έχουν συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον, με τις χρηματοδοτήσεις να έχουν ενισχυθεί έως και 89%, από 93 εκατ. το 2020 μέχρι 176 εκατ. δολάρια στα μέσα Οκτωβρίου του 2021.  

Ωστόσο, η πτώση στο ρυθμό γεννήσεων ειδικά στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της πανδημίας ενδέχεται να είναι προσωρινή αν γίνουν και περισσότερες επενδύσεις. Πολλοί εκτιμούν ότι οι νέοι θα αρχίσουν να δημιουργούν ξανά οικογένειες, με το 15% κατά προσέγγιση των ζευγαριών να δυσκολεύονται να κάνουν την αρχή, αναζητώντας βοήθεια σε καινοτόμες ενέργειες των Startups. 

Η βιομηχανία της γονιμότητας είναι ένα σχετικά νέο concept, αφότου το Facebook και η Apple προσέφεραν στις γυναίκες υπαλλήλους τους την επιλογή να παγώσουν τα ωάρια τους. Το αν αυτή η ενθάρρυνση στη δημιουργία οικογένειας αντικαθιστά τις γονικές άδειες που επίσης θα έπρεπε να χορηγούν, ωθώντας τις γυναίκες να παραμείνουν στα γραφεία τους. 

Οι υπηρεσίες γονιμότητας δεν είναι μόνο καλές για τους εργαζόμενους αλλά και για τις επιχειρήσεις καθ’ αυτές, αφού τα προνόμια μπορούν να έρθουν από μια σειρά κεφαλαίων που χορηγούνται στις εταιρείες.  

Η κλινική καθοδήγηση και η φροντίδα σε αυτά τα θέματα για τα άτομα είναι πιο ακριβά από το να επενδύσουν συνολικά οι ίδιες οι εταιρείες σε αυτόν τον τομέα. Μια εγκυμοσύνη για παράδειγμα μπορεί να γίνει πιο βιώσιμα διαχειρίσιμη αν οι εταιρείες προσφέρουν στους απασχολούμενους τα απαραίτητα, μειώνοντας και τον χρόνο προσαρμογής στην πορεία.  

Η γονιμότητα δεν αφορά φυσικά μόνο τις γυναίκες αλλά και τους άνδρες. Η εξισορρόπηση γύρω από τις οικογενειακές υποχρεώσεις ανά φύλο έχει μπει επίσης στο επίκεντρο, αποσπώντας το εταιρικό ενδιαφέρον στο family planning 

Η άδεια πατρότητας λ.χ. έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς πατεράδες να μείνουν σπίτι και να μην επιστρέφουν αμέσως στο γραφείο, χάνοντας σημαντικές στιγμές από την ανατροφή των παιδιών τους, επιδιώκοντας μια ισότητα στην ανάληψη ευθυνών.  

Μάλιστα, η Kate Ryder, CEO της unicorn Maven Clinic, μιας διευρυμένης ψηφιακή κλινική που εστιάζει στην υγεία των γυναικών και της οικογένειας, μιλά για υψηλή ζήτηση στο χώρο.  

Για την ακρίβεια, η ζήτηση σε οικογενειακές δομές, κυοφορία και υπηρεσίες σε γονείς, έχει τετραπλασιαστεί από την έναρξη της πανδημίας όταν τα άτομα άρχιζαν να προσαρμόζονται σε μια νέα υγειονομική κατάσταση. Εδώ είναι που έρχονται οι Startups! 

Μία από αυτές τις νεοσύστατες επιχειρήσεις είναι η Alife Health με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, η οποία στοχεύει στη μείωση του συνολικού κόστους της εξωσωματικής γονιμοποίησης αναπτύσσοντας ένα πρόγραμμα που θα συγκεντρώνει δεδομένα για τη θεραπεία γονιμότητας και θα χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να αναλύει τις πληροφορίες για τους κλινικούς γιατρούς. 

Μόλις τεθεί σε λειτουργία, η πλατφόρμα θα βοηθά τους γιατρούς να αποφασίζουν ποιες θεραπείες θα χρησιμοποιήσουν για να βελτιώσουν τις πιθανότητες μιας ασθενούς να μείνει πιο άμεσα έγκυος, αναλύοντας τι έχει -ή δεν έχει- λειτουργήσει σε παρόμοιους ασθενείς σε όλο τον κόσμο.  

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις