Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Από ρεκόρ σε ρεκόρ η μετοχή της Apple με «μπροστάρη» το νέο iPhone

Το νέο ρεκόρ για τις μετοχές της Apple, οι οποίες ξεπέρασαν τα επίπεδα των 165 δολαρίων, ήλθε ένα μήνα μετά την ανακοίνωση των αποτελέσματα του τελευταίου οικονομικού τριμήνου τα οποία διέψευσαν τις προσδοκίες των επενδυτών.

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο καταρρίπτουν οι μετοχές της Apple, η τιμή των οποίων «έσπασε» την προηγούμενη Δευτέρα το φράγμα των 165 δολαρίων για πρώτη φορά στην ιστορία της εταιρείας, ενισχυμένες κατά 3% σε σύγκριση με την τιμή κλεισίματος της Παρασκευής. Η νέα άνοδος που σημείωσαν οι μετοχές του τεχνολογικού κολοσσού, εν μέσω μάλιστα της γενικότερης ανησυχίας που επικρατεί στις διεθνείς αγορές ελέω του νέου κύματος της πανδημίας, επιβεβαιώνουν τη δυναμική της εταιρείας, η οποία παραμένει σταθερά ψηλά στις προτάσεις των αναλυτών. Το νέο ρεκόρ για τις μετοχές της Apple ήλθε ένα μήνα μετά την ανακοίνωση των αποτελέσματα του τελευταίου οικονομικού τριμήνου τα οποία διέψευσαν τις προσδοκίες των επενδυτών. Τα έσοδα της εταιρείας για το τρίμηνο που έκλεισε στις 25 Σεπτεμβρίου ήταν 83,4 δισ. δολάρια. ενώ τα καθαρά κέρδη ξεπέρασαν τα 20,5 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 62% σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Παράλληλα, οι μετοχές της Apple ανέβει όχι μόνο λόγω της συνολικής αισιοδοξίας της αγοράς, αλλά και λόγω των αναφορών για τη βελτίωση της κατάστασης της εφοδιαστικής αλυσίδας, η οποία είναι σημαντική για την επαρκή παραγωγή του πιο πρόσφατου iPhone, του iPhone 13. Η ζήτηση για αυτό είναι τεράστια και φαίνεται να είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα μοντέλα smartphone στην ιστορία της εταιρείας.

Για ολόκληρο το οικονομικό έτος, η Apple κέρδισε 365,8 δισ. δολάρια, μια τρίτη αύξηση από έτος σε έτος. Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 45,6% σε λιγότερο από 153 δισ. δολάρια. Η εταιρεία κέρδισε 1,25 δολάρια ανά μετοχή το τέταρτο τρίμηνο και 5,67 δολάρια για ολόκληρο το έτος. Και στις δύο περιπτώσεις, σημειώθηκε ετήσια αύξηση περίπου 70%.

Επιπλέον, η Apple κατάφερε να αυξήσει περισσότερο τις πωλήσεις της στην Κίνα, όπου σημείωσαν άνοδο 70%, ενώ σε άλλα μέρη του κόσμου ήταν σημαντικά λιγότερες. Όσον αφορά τις πωλήσεις μεμονωμένων προϊόντων, το iPhone σαφώς προηγείται, το οποίο παρέχει στην Apple πάνω από το 52% των πωλήσεων. Πέρυσι, ένα στα δύο δολάρια που εισέπραξε αφορούσαν το iPhone. Το δεύτερο πιο επιτυχημένο προϊόν είναι οι υπηρεσίες που παρέχει η Apple στους πελάτες της. Πρόκειται κυρίως για υπηρεσίες streaming όπως Apple TV, Apple Music ή υπηρεσίες αποθήκευσης δεδομένων, το γνωστό iCloud.

Ερωτήσεις για το μέλλον

Αν και η Apple κατάφερε να αντέξει τη συνεχιζόμενη πανδημία, μπορεί να υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι. Ο μεγαλύτερος είναι η απειλή διακοπής της παροχής σημαντικών εξαρτημάτων με τη μορφή τσιπ, η έλλειψη των οποίων μαστίζει κυρίως την αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά συχνά επηρεάζει και τον τομέα της τεχνολογίας.

Ένας από τους βασικούς προμηθευτές της Apple, η Foxconn, προμηνύει ήδη ορισμένα προβλήματα. Το αφεντικό της, Liu Young-way, προειδοποίησε ότι η έλλειψη τσιπ στην παγκόσμια αγορά θα μπορούσε να συνεχιστεί μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους και ότι οι πωλήσεις της Foxconn θα μπορούσαν να μειωθούν περισσότερο από 15%, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων από την πώληση εξαρτημάτων για smartphone.

Οι ειδικοί προτείνουν την αγορά

Παρόλο που σημειώθηκε ιστορικό ρεκόρ τιμής για τις μετοχές της Apple μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο νέος στόχος λέγεται ότι είναι ορατός. Αυτό πιστεύουν πολλοί αναλυτές, οι οποίοι σχολιάζουν τις μετοχές της Apple για διάφορες διαδικτυακές πύλες που παρακολουθούν τα γεγονότα στα χρηματιστήρια. Για παράδειγμα, το FXStreet.com δήλωσε ότι είναι πιθανό η τιμή της μετοχής της Apple να αυξηθεί στα 200 δολάρια στο άμεσο μέλλον.

Αυτό δεν απέχει πολύ από τις προσδοκίες των αναλυτών με τους οποίους επικοινώνησε το αμερικανικό CNN. Οι πιο γενναίοι στοιχηματίζουν σε τιμή στόχο 198 δολαρίων για τους επόμενους 12 μήνες, με μέση εκτίμηση τα 170 δολάρια. Οι μεγαλύτεροι απαισιόδοξοι ισχυρίζονται τότε ότι η Apple θα αποδυναμωθεί στα 128 δολάρια.

Από τους 40 ειδικούς που ερωτήθηκαν, οι 25 συνέστησαν την αγορά μετοχών της Apple, 6 είπαν ότι είναι λογικό να αυξηθεί το μερίδιο της Apple στο χαρτοφυλάκιο, οι 8 συνιστούσαν συμμετοχή και μόνο ένας θα μείωνε το μερίδιο της Apple στο χαρτοφυλάκιο. Κανένας από αυτούς δεν συνέστησε την πώληση.

Διαβάστε επίσης

Facebook, Twitter και YouTube έχασαν 10 δισ. δολάρια μετά την αλλαγή απορρήτου της Apple

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις