Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ρεκόρ επενδύσεων στις Γερμανικές Startups με την Βαυαρία να ανεβαίνει

Οι επενδύσεις επιχειρηματικών κεφαλαίων στις γερμανικές Startups ανέρχεται σε επίπεδα ρεκόρ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, σύμφωνα με το βαρόμετρο της EY, με το ποσό να έχει φτάσει τα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ, 3,5% περισσότερο από την ίδια περίοδο πέρυσι με 272 συμφωνίες (3% περισσότερες από το 2017).

Παρά το ρεκόρ η έρευνα δείχνει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των επενδύσεων μειώνεται μια και κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2016 ο αριθμός των συναλλαγών είχε αυξηθεί κατά 60%, το 2017 ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν 6% και επί του παρόντος είναι 3%.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των μικρών και μεσαίων γύρων χρηματοδότησης είναι στάσιμος, μια και εκεί το ρίσκο είναι σαφώς υψηλότερο, ενώ έχει αυξηθεί ο αριθμός των μεγάλων γύρων, άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ, από 36 σε 44.

Το Βερολίνο είναι για άλλη μια φορά η πόλη που προσέλκυσε το μεγαλύτερο ποσό: σε 123 γύρους χρηματοδότησης σηκώθηκαν συνολικά 1,6 δισ. Ευρώ από τις Startups που έχουν την έδρα τους εκεί.

Οι μεγαλύτερες επενδύσεις στην Γερμανία έγιναν τον Ιανουάριο στο μεγάλο marketplace αυτοκινήτων Auto1, με 460 εκατ., την Home24 με 172 εκατ., την N26 με 132 εκατ. την Envion με 86 εκατ. και την Frontier Car Group με 74 εκατ.

Σε εθνικό επίπεδο η Βαυαρία είναι στη δεύτερη θέση: 46 γύροι χρηματοδότησης και 355 εκατ. Ευρώ ενώ την ίδια περίοδο το 2017 είχαν συγκεντρωθεί 213 εκατ. Ευρώ. Σύμφωνα με την ΕΥ οι λόγοι για αυτή την αύξηση είναι το χτίσιμο του τοπικού οικοσυστήματος από την τοπική κυβέρνηση, τα πανεπιστήμια, τα ερευνητικά κέντρα και τις μεγάλες εταιρείες.
50 εκατ. δολ. προήλθαν μόνο από τον πρόσφατο γύρο της Celonis, η οποία έχει την έδρα της στο Μόναχο, και ασχολείται με τα ευφυή συστήματα big data τα οποία καταγράφουν και οπτικοποιούν κάθε εσωτερική εταιρική διαδικασία.

Για περαιτέρω ανάπτυξη η EY προτείνει να αυξηθεί η χρηματοδότηση των Startups αρχικού σταδίου αλλά και να χαλαρώσουν οι απαιτήσεις εργασίας για αλλοδαπούς έτσι ώστε να έρθουν στη χώρα νέα ταλέντα.

Μπορείτε να βρείτε όλη την έκθεση στα Γερμανικά εδώ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις