Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι ευρωπαικοί μονόκεροι προτιμάνε το χρηματιστήριο

Μπορεί σε γενικές γραμμές Startups και χρηματιστήριο να μην συμβαδίζουν, προς το παρόν τουλάχιστον, αλλά καθώς το ευρωπαϊκό οικοσύστημα τεχνολογίας ωριμάζει, οι μεγάλες Startups φαίνεται να επιλέγουν το χρηματιστήριο για να αντλήσουν κεφάλαια ανάπτυξης.

Το Euronext το οποίο δραστηριοποιείται στο Άμστερνταμ, στις Βρυξέλλες, στο Δουβλίνο, στη Λισαβόνα και στο Παρίσι έχει καταφέρει να προσελκύσει επενδυτές τεχνολογίας αλλά και Scaleups. Συγκεκριμένα, περισσότερες από 350 ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας είναι εισηγμένες στις αγορές του, ενώ έχει περισσότερους από 850 ενεργούς επενδυτές σε αυτόν τον χώρο.

Παράλληλα, το μέσο μέγεθος συναλλαγών στις IPO για τις τεχνολογικές ΜΜΕ πολλαπλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια, από 13,4 εκατ. ευρώ το 2013 σε 73,8 εκατ. ευρώ το 2017.

Το 2016 και το 2017 είχε δυο μεγάλες IPO, η Takeaway.com συγκέντρωσε 378 εκατομμύρια ευρώ το 2016 και η X-Fab 426 εκατομμύρια ευρώ το 2017. Και οι δύο εταιρείες αποτιμήθηκαν περίπου στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Φέτος, το Euronext προσέλκυσε δυο IPO’s, μετά τη δημόσια εγγραφή της Fintech Adyen τον Ιούνιο, η γαλλική εταιρεία CleanTech Neoen, ένας ανεξάρτητος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ανάρτησε τις μετοχές της τον περασμένο μήνα με αποτίμηση 1,4 δισ. ευρώ.

Η IPO της Adyen είχε αρκετές διακυμάνσεις και μεγάλο ενδιαφέρον για το κοινό. Προσφέρθηκε μόνο ένα μικρό ποσοστό των μετοχών (12%) με την τιμή της μετοχής να φτάνει τα 240 ευρώ, με αύξηση της αρχικής τιμής κατά 89% την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης στις 13 Ιουνίου. Κατά τη διάρκεια των μηνών μετά την εισαγωγή, η κεφαλαιοποίηση της Adyen αυξήθηκε από 7 δισ. Ευρώ σε 20 δισ. Ευρώ!

Η Adyen σήμερα συνεχίζει να αναπτύσσεται, επεκτάθηκε στον Καναδά με πελάτες όπως οι Dollar Shave Club, Adidas, Busbud και Canada Goose. Νωρίτερα αυτό το έτος προσέλκυσε επίσης την Gap Inc. και το eBay στην πλατφόρμα της. Ως πάροχος υπηρεσιών πληρωμών όλα-σε-ένα η Adyen επιτρέπει στους πελάτες της να δέχονται χρήματα από πελάτες σε όλο τον κόσμο μέσω των πιο δημοφιλών μεθόδων πληρωμής. Προσφέρει επιπλέον λειτουργίες όπως βελτιστοποίηση πληρωμών και μείωση του αριθμού των συναλλαγών που απορρίφθηκαν χάρη στην τεχνολογία ενημέρωσης λογαριασμού σε πραγματικό χρόνο.

Η Neoen με τα 628 εκατ. ευρώ είναι η μεγαλύτερη είσοδος στο χρηματιστήριο στο χώρο του Cleantech στην Ευρώπη για το 2018. Η Neoen ιδρύθηκε το 2008 και αναπτύσσει, διαθέτει και εκμεταλλεύεται χερσαία ηλιακά και αιολικά πάρκα. Είναι ενεργός παίκτης στη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η εταιρεία επεκτάθηκε ραγδαία στη Γαλλία και στις διεθνείς αγορές της Ευρώπης, της Αυστραλίας, της Βόρειας και Νότιας Αμερικής και της Αφρικής.

Μεταξύ άλλων, η Neoen είναι η εταιρεία που δημιούργησε το Cestas Solar Park, το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό αγρόκτημα της Ευρώπης και το αιολικό πάρκο Hornsdale στην Νότια Αυστραλία. Οι πελάτες της περιλαμβάνουν δημόσιες αρχές, μεγάλες εταιρείες, ακόμη και κράτη.

Η Neoen, που παρέχει πράσινη ενέργεια στην Google μεταξύ άλλων πελατών, εντάσσεται σε μια κοινότητα 46 εταιρειών cleantech που είναι εισηγμένες στο Euronext.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις