Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Σύστημα ΑΙ της Google ερμηνεύει ακτινογραφίες τόσο καλά όσο ένας γιατρός

Η Google Health, θυγατρική της Google που ασχολείται με τον τομέα της “έξυπνης” υγείας, δημιούργησε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης το οποίο μπορεί να μελετήσει και να ερμηνεύσει ακτινογραφίες πνευμόνων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ακτινογραφίες των πνευμόνων είναι από τις πιο συχνές εξετάσεις παγκοσμίως, ωστόσο έχει κάποιους περιορισμούς. Για παράδειγμα, στην ερμηνεία της ακτινογραφίας υπεισέρχεται σε μεγάλο βαθμό ο υποκειμενικός παράγοντας κάτι που περιορίζει την αποτελεσματικότητά της.

Για να λύσουν αυτό το πρόβλημα, δημιούργησαν το συγκεκριμένο σύστημα το οποίο μπορεί να αποτελέσει ζωτικής σημασίας εργαλείο για τους γιατρούς στο μέλλον. Η νέα τεχνολογία βασίζεται στο deep learning και “εκπαιδεύτηκε” με περισσότερες από 860.000 ακτινογραφίες.

«Η ερμηνεία των ακτινογραφιών των πνευμόνων συχνά γίνεται με υποκειμενικό τρόπο, κάτι προβληματικό από την οπτική γωνία της βαθιάς μάθησης. Καταφέραμε να παράγουμε ένα σύστημα που κάνει πιο αξιόπιστη αξιολόγηση», δήλωσε σχετικά ο ερευνητής της Google Health, Ντάνιελ Τσε.

Το πιο σημαντικό από όλα τα παραπάνω βέβαια είναι το εξής: Οι δοκιμές του συστήματος από επιτροπή ακτινολόγων έδειξαν ότι τα καταφέρνει τουλάχιστον εξίσου καλά με τους γιατρούς στην ανίχνευση διαφόρων προβλημάτων (διάγνωση καταγμάτων, οζιδίων, όγκων, πνευμοθώρακα κ.ά.)!

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις