Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

CleanTech: Στο Άμστερνταμ ο Ευρωπαϊκός Τελικός

Στο Άμστερνταμ θα φιλοξενηθεί ο Ευρωπαϊκός Τελικός του μεγαλύτερου επιχειρηματικού διαγωνισμού CleanTech στην Ευρώπη, με κύριο στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Το ClimateLaunchpad είναι ένα πρόγραμμα του Climate-KIC το οποίο είναι η κύρια Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία σε θέματα καινοτομίας για την κλιματική αλλαγή.

Είναι ο μεγαλύτερος δημόσιος και ιδιωτικός καινοτόμος συνεταιρισμός της Ευρώπης που επικεντρώνεται στον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Φέτος, πάνω από 700 νεοσύστατες επιχειρήσεις από 28 χώρες υπέβαλαν τις επιχειρηματικές τους ιδέες. Στη συνέχεια κάθε χώρα επέλεξε τις 10 πιο υποσχόμενες καινοτόμες ιδέες για να μπουν στον διαγωνισμό του ClimateLaunchpad. Οι δέκα αυτές συμμετοχές της κάθε χώρας πέρασαν από ένα διήμερο «bootcamp» και μια σειρά από εκπαιδευτικές συνεδρίες (coaching) όπου επικεντρώθηκαν στο να προετοιμαστούν για τους τελικούς της κάθε χώρας. Εκεί παρουσίασαν την ιδέα το επιχειρηματικό τους σχέδιο μπροστά από την κριτική επιτροπή που απαρτιζόταν από επαγγελματίες του κλάδου και έμπειρους επιχειρηματίες και οι τρεις καλύτερες ομάδες πέρασαν στον Ευρωπαϊκό Τελικό.

Τη χώρα μας, στο Άμστερνταμαντιπροσωπεύουν οι ομάδες: Sensoraide, Recyworks και The SARM Project.

Την ερχόμενη εβδομάδα, στις 4 του Σεπτέμβρη, όλα τα startups των 28 χωρών θα παρουσιάσουν το επιχειρηματικό τους πλάνο μπροστά από κριτική επιτροπή που θα απαρτίζεται από εμπειρογνώμονες και επιχειρηματίες διεθνούς φήμης. Η κριτική αυτή επιτροπή θα βαθμολογήσει τους φιναλίστ με συγκεκριμένα κριτήρια συμπεριλαμβανομένων της εφαρμοσιμότητας, της προοπτικής διεθνούς επέκτασης καθώς και δημιουργίας θέσεων εργασίας και του αντίκτυπου στην κλιματική αλλαγή και τέλος της ποιότητα της παρουσίασής τους.

Έτσι το ClimateLaunchpad θα επιλέξει τις δέκα καλύτερες ομάδες για να ενταχθούν στο αναγνωρισμένο πρόγραμμα επιτάχυνσης του Climate-KIC. Οι τρεις πρώτοι νικητές θα λάβουν επίσης χρηματικά έπαθλα.

To «Cleantech» είναι η μοναδική και μεγαλύτερη επιχειρηματική ευκαιρία του 21ου αιώνα. Πολιτικοί, επιστήμονες, επιχειρηματίες, τραπεζίτες, δημοσιογράφοι και άλλοι συζητούν την κλιματική αλλαγή για δεκαετίες. Η αλλαγή αυτή συνήθως προβάλλεται μόνο μετά από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ο Frans Nauta, αναπληρωτής Διευθυντής Επιχειρηματικότητας του Climate-KIC και αρχικός εμπνευστής του διαγωνισμού δήλωσε:

«Αντίθετα με το τι μπορεί να πιστεύουν οι περισσότεροι, η κλιματική αλλαγή είναι ένα επιλύσιμο πρόβλημα. Μέσα στα επόμενα 20 χρόνια μπορούμε να έχουμε ένα πλανήτη με άφθονη, φθηνή και καθαρή ενέργεια, νοουμένου ότι υποστηρίζουμε και προωθούμε νεοφυείς επιχειρήσεις οι οποίες αναπτύσσουν καινοτόμες, πράσινες τεχνολογίες. Αυτό ακριβώς κάνει το ClimateLaunchpad. To ‘Cleantech’ είναι η μοναδική και μεγαλύτερη επιχειρηματική ευκαιρία του 21ου αιώνα».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις