Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

6 στους 10 CEO δεν πιστεύουν πως η Ελλάδα είναι ελκυστικός επενδυτικός προορισμός

Νέα άνοδος του δείκτη οικονομικού κλίματος μεταξύ των CEOs καταγράφηκε στο τέταρτο τρίμηνο του 2017, αποτυπώνοντας τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και τις θετικές προσδοκίες των CEOs για την εξέλιξη της Ελληνικής οικονομίας, αλλά έχουμε δρόμο ακόμα.

Έξι στους δέκα CEOs αξιολογώντας την εφαρμογή των μέχρι τώρα μεταρρυθμίσεων πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν είναι και τόσο ελκυστική στις ξένες επενδύσεις, ενώ παράλληλα το 65% των CEOs είναι σίγουροι ότι για τη διασφάλιση και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων απαιτείται η Ελλάδα να παραμείνει σε ένα πλαίσιο επιτήρησης μετά την ολοκλήρωση του υφιστάμενου προγράμματος.

Στις 153 μονάδες διαμορφώθηκε ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index) το 4ο τρίμηνο του 2017, όπως καταγράφηκε από την 3μηνιαία έρευνα που διεξάγεται σε  δείγμα 3.020 Διευθυνόντων Συμβούλων/Γενικών Διευθυντών των μεγαλυτέρων ελληνικών επιχειρήσεων από την Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) σε συνεργασία με την ICAP Group. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο 15/12/2017 έως 05/01/2018. 

Ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index) το τέταρτο τρίμηνο του 2017 συνέχισε την ανοδική του πορεία και διαμορφώθηκε στις 153 μονάδες. Η νέα αύξηση του δείκτη, αποτυπώνει την βελτίωση του οικονομικού κλίματος που οφείλεται στην  εκκίνηση της διαδικασίας νομοθέτησης και μελλοντικής υλοποίησης των προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης, η επιτυχής εφαρμογή των οποίων θα οδηγήσει την Ελλάδα πιο κοντά στην ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής και στην επαναφορά της οικονομίας σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων ανά κατηγορία μεγέθους δείχνει σημαντική άνοδο του δείκτη σε όλες τις κατηγορίες επιχειρήσεων. Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης (ΕΑΣΕ-CEO Current status Index) σημείωσε άνοδο και διαμορφώθηκε στις 146 μονάδες έναντι 140 το προηγούμενο τρίμηνο. Ο δείκτης προσδοκιών (ΕΑΣΕ-CEO Expectation Index) παρουσίασε νέα αύξηση στις 160 μονάδες έναντι 154 μονάδων του προηγούμενου τριμήνου.

«Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στο 4ο τρίμηνο του 2017 σημείωσε νέα αύξηση και διαμορφώθηκε στις 153 μονάδες έναντι 147 του προηγούμενου τριμήνου. Η άνοδος του δείκτη οφείλεται στις θετικές εξελίξεις που αναμένονται από την εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων και την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης από τους δανειστές, που θα θέσουν την Ελληνική οικονομία σε βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία. Παρ’ όλη την βελτίωση του κλίματος θα πρέπει να προβληματίσει την Πολιτεία ότι μόνο το 4% των CEOs θεωρεί ότι η χώρα μας είναι αρκετά ελκυστική στις ξένες επενδύσεις κυρίως μετά την μέχρι σήμερα εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, και μόνο το 6% των CEOs δηλώνει ότι μετά τη λήξη του προγράμματος δεν είναι απαραίτητη η παραμονή της Ελλάδος σε πλαίσιο εποπτείας ώστε να εξασφαλιστεί και να συνεχιστεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ICAP, Νικήτας Κωνσταντέλλος.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις