Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Συνιδρυτής της Ελληνο-καναδικής Startup Vleepo ο δολοφονηθέντας Matthew Staikos

Ο Ελληνο-καναδός Matthew Staikos (δεξιά στη φωτογραφία) βρέθηκε νεκρός από σφαίρες στο κεφάλι την περασμένη Δευτέρα στο Τορόντο του Καναδά, ήταν συνιδρυτής της Startup Vleepo με έδρα τον Καναδά και κέντρο ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Μαζί με τον Χάρη Καλογήρου είχαν ιδρύσει την Vleepo το 2016 με την ομάδα ανάπτυξης όπως προαναφέραμε να είναι στη Λάρισα. Η Vleepo είναι μια εφαρμογή για iOS ομαδικής συνομιλίας εμπλουτισμένη με διάφορες πληροφορίες και δεδομένα όπως δραστηριότητες, οργάνωση χρόνου, φωτογραφίες, blogs κ.α.

Ο Staikos ήταν μηχανικός υπολογιστών, είχε ιδρύσει το 2003 την Torch Mobile Inc. στον Καναδά και είχε φτιάξει από τους πρώτους mobile web browsers με περιβάλλον αφής. Η Torch Mobile εξαγοράστηκε από την Blackberry το 2009 με τον Staiko να εργάζεται σαν υπεύθυνος των τεχνολογιών web για 4 χρόνια και για τον Blackberry Torch πλοηγό μέχρι και για το Blackberry 10.

O οργανισμός Λίντο της Λάρισας και η Γωγώ Δημοπούλου είχε μιλήσει με τους δυο ιδρυτές της Vleelo το 2016. Παραθέτουμε μέρος της συνέντευξης, την υπόλοιπη θα την βρείτε εδώ.

Γ.Δ. Πώς έγινε η συνάντηση μεταξύ σας;

Χάρης Καλογήρου: Με τον Matthew γνωριστήκαμε ουσιαστικά λόγω των games που έφτιαχνα εκείνη την περίοδο. Είχα φτιάξει ένα παιχνίδι, το pop-corny το οποίο έγινε σχετικά μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό. Αρχικά το παιχνίδι ήταν μόνο για Αpple τηλέφωνα και Αndroid. Η Blackberry, στην οποία δούλευε τότε ο Matthew, ενδιαφέρθηκε να κάνει το παιχνίδι endorse, και να βοηθήσει δηλαδή να μεταφερθεί στην πλατφόρμα της. Μέσα από αυτό ουσιαστικά γνωρίστηκα με σημαντικά στελέχη της Blackberry. Στη συνέχεια ο Matthew έφυγε από την Blackberry για να κάνει δικά του πράγματα και καταλήξαμε σήμερα στο να δουλεύουμε μαζί. Το Pop Corny ήταν η αφορμή να γνωριστώ και με έναν από τους εργαζομένους που έχουμε σήμερα στην εταιρεία. Τον γνώρισα επειδή ήταν για ένα μεγάλο διάστημα ο καλύτερος παίχτης αυτού του παιχνιδιού στην Ελλάδα.

Matthew Staikos: Είχαμε μία ιδέα να δημιουργήσουμε ένα software στο Τορόντο. Ψάχναμε για καλούς engineers για να το κάνουμε, αλλά πέρα από αυτό, θέλαμε ιδανικά να βρούμε engineers στην Ελλάδα. Οπότε, όταν συναντηθήκαμε με τον Χάρη αποφασίσαμε να συνεργαστούμε. Αυτό που σχεδιάζαμε να κάνουμε αρχικά ήταν τελείως διαφορετικό από αυτό που προέκυψε να κάνουμε στο τέλος. Το προϊόν άλλαξε, αλλά και η επαγγελματική μας σχέση άλλαξε. Ξεκινήσαμε διαφορετικά και τώρα είμαστε μία ομάδα.

Γ.Δ.: Τι είναι το Vleepo, πώς γεννήθηκε η ιδέα του και ποιο το όραμά σας για αυτό;

Matthew Staikos: Η ιδέα του Vleepo είναι κάτι που σκεφτόμουν πολλά χρόνια, αλλά όχι ακριβώς στη μορφή που είναι τώρα. Με λίγα λόγια, είναι καινούριο search tool που σε αφήνει να αναζητήσεις πράγματα που γίνονται γύρω σου, σε όλο τον κόσμο ή ακόμα και με φίλους σου, να επικοινωνήσεις μαζί τους, κ.ά.. Το κάνει πολύ πιο εύκολο. Αν κοιτάξεις το τεχνολογικό τοπίο γενικότερα θα δεις πως υπάρχουν πολλά εργαλεία αναζήτησης, όπως Google, Opentable, Eventful, καθώς και πολλά application κοινωνικής δικτύωσης, που προσπαθούν να κάνουν εύκολη την αναζήτησή σου, αλλά δυστυχώς μερικές φορές δεν το πετυχαίνουν. Από την άλλη μεριά, υπάρχει μία πληθώρα εργαλείων επικοινωνίας, όπως What’s up, Messenger, iMessage. Οπότε, αυτό που καταφέραμε ήταν να δημιουργήσουμε μία πλατφόρμα που να ενoποιεί όλα τα παραπάνω.

Χάρης Καλογήρου: Γενικά, όταν ο κόσμος σκέφτεται startups και νέες ιδέες, φαντάζεται κάποιον να κάθεται ένα απόγευμα… και καθώς σκέφτεται, κάποια στιγμή να του “ανάβει ένα λαμπάκι” με μία νέα ιδέα, την οποία αμέσως ξεκινά να υλοποιεί και τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες. Η πραγματική διαδικασία είναι πάντα λίγο διαφορετική. Στη συγκεκριμένη περίπτωση με τον Matthew, είχαμε ξεκινήσει πάνω από ένα χρόνο πριν να υλοποιούμε κάποιες ιδέες μας, προσπαθώντας να καταλάβουμε κι εμείς πού είναι η λύση στο πρόβλημα που θέλαμε να λύσουμε. Έτσι, κάποια στιγμή καταλήξαμε σε αυτό που είναι σήμερα το Vleepo. Την ιδέα τη σκεφτήκαμε περίπου μέσα στον Ιανουάριο του 2016 σε ένα meeting στη Λάρισα. Η ιδέα ήταν αρκετά διαφορετική από αυτό που ετοιμάζαμε έως τότε, και προβληματιζόμουν πολύ για το αν πρέπει πραγματικά να την παρουσιάσω ή όχι. Τελικά, αποφάσισα να το κάνω, και όλοι συνειδητοποιήσαμε ποια είναι η λύση που ψάχναμε και έκτοτε συνεχίζουμε πάνω σε αυτό.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις