Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Yandex εξαγοράζει την κορυφαία ρωσική online τράπεζα για 5,5 δισ. δολάρια

Ο ρωσικός τεχνολογικός κολοσσός Yandex εξαγοράζει την Tinkoff, την κορυφαία διαδικτυακή τράπεζα της χώρας, έναντι 5,5 δισ. δολαρίων.

Η συμφωνία, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό ρυθμιστικό έλεγχο, πρόκειται να “ταρακουνήσει” την τεχνολογική και τραπεζική αγορά της Ρωσίας, αλλάζοντας τα μέχρι τώρα δεδομένα για τις εταιρείες των δύο κλάδων.

Η Yandex, μία από τις λίγες μηχανές αναζήτησης σε όλον τον κόσμο που έχουν – σε τοπικό επίπεδο – μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς από την Google, τον τελευταίο καιρό κινείται επεκτατικά σε τομείς όπως τα ταξί, το ηλεκτρονικό εμπόριο και η ψυχαγωγία.

Η Tinkoff από την πλευρά της, έχει κερδίσει το κοινό και τη βιομηχανία λόγω του ψηφιακού της χαρακτήρα αλλά έχει δυσκολευτεί να αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς έρχεται αντιμέτωπη με ισχυρό ανταγωνισμό, από τράπεζες όπως η Sberbank, η οποία επίσης επεκτείνεται επιθετικά στο “τεχνολογικό οικοσύστημα”.

Ο ιδρυτής της Tinkoff,  Oleg Tinkov, είχε προτείνει στον ιδρυτή της Yandex, τη συγχώνευση των δύο εταιρειών, ήδη από το 2019, θέτοντας του ένα βασικό ερώτημα: (Η Yandex) είναι με την Tinkoff ή με την Sberbank;

“Εάν συγχωνευθούμε πλήρως με την Yandex, τότε η κεφαλαιοποίηση της ενωμένης εταιρείας θα είναι πάνω από 20 δισ. δολάρια και η Sberbank δεν θα ξέρει τι τη βρήκε, γιατί αυτές οι δύο εταιρείες έχουν το πιο ταλαντούχο προσωπικό”, είχε πει τότε.

Σημειώνεται ότι η Yandex πρόσφατα έληξε μια μακροχρόνια συνεργασία της με την Sberbank, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την εξαγορά και δημιουργώντας τη “βάση” για να αποκτήσει ένα ενισχυμένο μερίδιο στην τραπεζική – και όχι μόνο – αγορά.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις