Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

H αξία των ρομπότ στις γραμμές παραγωγής ξεπέρασε τα 18,5 δισ. δολάρια

Τα τελευταία χρόνια η ρομποτική παίζει ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στην παγκόσμια παραγωγή προϊόντων. Ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν ειδικά ρομπότ με στόχο την περαιτέρω αυτοματοποίηση και την μείωση των λαθών στις γραμμές παραγωγής, ενώ την ίδια στιγμή διαθέτουν περισσότερους πόρους για την αύξηση της καινοτομίας και της παραγωγικότητας.

Τα ρομπότ αναλαμβάνουν όλο και περισσότερους ρόλους στην κατασκευή προϊόντων. Κυρίως χρησιμοποιούνται για τη διεκπεραίωση υψηλής έντασης αλλά και επαναλαμβανόμενων διεργασιών όπου η ταχύτητα και η ακρίβεια προσφέρουν πολλαπλά πλεονεκτήματα. Σε άλλες περιπτώσεις, τα ρομπότ χρησιμοποιούνται για τη στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού σε σύνθετες εργασίες όπως η ανύψωση και η μεταφορά βαρέων αντικειμένων.

Παράλληλα, πολλές επιχειρήσεις επενδύουν στις λύσεις της ρομποτικής ώστε να μειώσουν το κόστος κατασκευής, να καλύψουν την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και να παραμείνουν ανταγωνιστικές στην αγορά.

Το 2018, η συνολική αξία των συμβατικών και προχωρημένων συστημάτων ρομποτικής στον τομέα της παραγωγής ανήλθε σε 13,2 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την έρευνα της BCG. Το 2019, το ποσό αυτό αυξήθηκε στα 14,8 δισ. δολάρια ενώ μέχρι τα μέσα του 2021 αναμένεται να ξεπεράσει τα 18,5 δισ. δολάρια. Η έρευνα της BCG έδειξε επίσης πως η χρήση συστημάτων ρομποτικής στα εργοστάσια του μέλλοντος θα αυξηθεί με ταχύτατους ρυθμούς. Μάλιστα 7 στις 10 επιχειρήσεις χαρακτήρισαν τη ρομποτική ως κινητήριο δύναμη στους τομείς της παραγωγής και των logistics.

Μεταξύ των κλάδων που αξιοποιούν την τεχνολογία της ρομποτικής, στην πρώτη θέση βρίσκεται ο τομέας των μεταφορών, των logistics και της τεχνολογίας όπως φυσικά και ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ευρώπη και Ασία κατέχουν τα ηνία στη χρήση εξειδικευμένων συστημάτων

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της BCG οι επιχειρήσεις της Ευρώπης και της Ασίας κατέχουν σημαντικό προβάδισμα στην αυτοματοποίηση της παραγωγής, με τις ΗΠΑ και τον Καναδά να υστερούν σημαντικά. Επιπλέον, αυξημένο ενδιαφέρον καταγράφεται και στις λεγόμενες αναδυόμενες οικονομίες. Συγκεκριμένα, Κίνα και Ινδία βλέπουν με «καλύτερο μάτι» τη χρήση ρομποτικών συστημάτων σε μεγάλη κλίμακα από ότι οι χώρες της Δύσης.

Μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, η Γερμανία χρησιμοποιεί τα ρομπότ περισσότερο από κάθε άλλο κράτος της Γηραιάς Ηπείρου, με 346 εγκαταστάσεις αυτοματοποιημένων συστημάτων ανά 10.000 υπαλλήλους. Ακολουθούν η Σουηδία, η Δανία και η Ιταλία με επίσης μεγάλη αναλογία μεταξύ υπαλλήλων και ρομπότ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις