Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η τεχνολογία βοήθησε τον τραπεζικό κλάδο να ανακάμψει

Οι τράπεζες αξιοποίησαν τις νέες ψηφιακές εφαρμογές, ανακάμπτοντας μετά την πανδημία.

Ο τραπεζικός τομέας επηρεάστηκε σημαντικά από την πανδημία του κορωνοϊού, καταγράφοντας απώλειες σε κρίσιμα μεγέθη όπως η κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Ωστόσο, ο τομέας βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης, με θετική αύξηση της κεφαλαιοποίησης της αγοράς.

Σύμφωνα με στοιχεία της Finbold, μέσα σε μόλις 12 μήνες μεταξύ του β’ τριμήνου του 2020 και του 2021, η κεφαλαιοποίηση του παγκόσμιου τραπεζικού τομέα αυξήθηκε κατά 39,62%, προσθέτοντας 2,1 τρισ. ευρώ, από 5,3 τρισ. ευρώ, σε 7,4 τρισ. ευρώ.

Στην πορεία για την ανάκαμψη, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς υποχώρησε ελαφρώς το γ’ τρίμηνο του 2020 στα 5,2 τρισ. ευρώ, πριν κερδίσει 17,3% το επόμενο τρίμηνο.

Κατά το α’ τρίμηνο του 2021, η αγορά διαμορφώθηκε στα 7,3 τρισ. ευρώ. Προ πανδημίας, ο τομέας κατέγραφε την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση αγοράς στο δ’ τρίμηνο του 2019 στα 7,6, η οποία έπεσε κατά 35,5% στα 4,9 κατά τη διάρκεια του α’ εξαμήνου 2020.

Αλλού, μεταξύ των τραπεζών της Δυτικής Ευρώπης, η ισπανική τράπεζα BBVA κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό συνολικής απόδοσης των μετόχων με 19,7% μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου 2021, ακολουθούμενη από τη γαλλική Société Générale με 13,8%, ενώ η Banco Santander, επίσης από την Ισπανία, κατατάσσεται τρίτη με 12,1%.

Η Unicredit από την Ιταλία κατέγραψε επίσης απόδοση 11,9% ενώ ακολουθεί η σουηδική Nordea Bank με 11,7%. Η Barclays από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η τράπεζα με τη χειρότερη απόδοση με TSR -8%. Άλλες τράπεζες με χαμηλή απόδοση είναι η βρετανική Standard Chartered (-7,7%), η βρετανική HSBC (-1,4%), η Credit Suisse (-1,1%) και η UBS (-1%).

Η ψηφιακή μετάβαση συμβάλλει στην τραπεζική ανάκαμψη

Σύμφωνα με την ερευνητική έκθεση, η άνοδος του τομέα επιταχύνθηκε και από άλλους παράγοντες, όπως η αυξημένη υιοθέτηση τεχνολογικών τάσεων και προ-υπάρχοντών πρακτικών, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η βιωσιμότητα.

Η ψηφιοποίηση των εργασιών έχει υποστηριχθεί από τους καταναλωτές που είναι πρόθυμοι να πραγματοποιούν συναλλαγές μέσω του διαδικτύου, όπως και από τις τράπεζες που αναβαθμίζουν τις πελατειακές υπηρεσίες με ανέπαφες εργασίες και πλατφόρμες.

Ταυτόχρονα, η ψηφιακή μετάβαση έδωσε μια επιπλέον ανταγωνιστική προοπτική στον τομέα, με τα ιδρύματα που είχαν καθιερώσει μια διαδικτυακή παρουσία να επωφελούνται περισσότερο από τις νέες συνθήκες της πανδημίας, χωρίς να μένουν πίσω στις κινήσεις.

Το ενδιαφέρον, παρόλα αυτά, θα επικεντρωθεί στο κατά πόσον οι τράπεζες θα διατηρήσουν την ανάπτυξη, ιδίως ελλείψει κυβερνητικής στήριξης που αφορά σε δομές και μεταρρυθμίσεις.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις