Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Spin-offs: Ευκολότερη στο εξής η επιχειρηματική αξιοποίηση της έρευνας

Eπένδυση στο μέλλον της Ελλάδας, η οποία περνά μέσα από την καινοτόμο βιώσιμη παραγωγή, τη εξεύρεση λύσεων σε μείζονες σύγχρονες προκλήσεις, χαρακτήρισε τη βελτίωση του ερευνητικού πεδίου στη χώρα, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Με τις διατάξεις για τις εταιρείες-τεχνοβλαστούς, «η έρευνα πλέον μπορεί, πιο εύκολα, γόνιμα και αποδοτικά, να αξιοποιείται επιχειρηματικά.» τόνισε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, σε τοποθέτησή της επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων για τις στρατηγικές επενδύσεις, το οποίο επεξεργάζεται η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Με το γ’ μέρος του νομοσχεδίου, τίθεται για πρώτη φορά ένα πλήρες και ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο, που διευκολύνει σημαντικά τη διαδικασία ίδρυσης εταιρειών-τεχνοβλαστών από τους ερευνητικούς οργανισμούς της χώρας, είπε η κ. Κεραμέως και πρόσθεσε: Η έρευνα πλέον μπορεί, πιο εύκολα, γόνιμα και αποδοτικά, να αξιοποιείται επιχειρηματικά, να διασυνδέεται με τη παροχή καινοτόμων λύσεων και την παραγωγή ερευνητικών προϊόντων, να δίνει κίνητρα στους ίδιους τους ερευνητές και να προσελκύει επενδυτές, αποτελώντας, εν τέλει, αναπτυξιακό εργαλείο για τη χώρα μας είπε η υπουργός Παιδείας.

Σύμφωνα με την κ. Κεραμέως, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τις εταιρείες-τεχνοβλαστούς:
  • απλοποιούνται οι διαδικασίες
  • δίνονται κίνητρα σε ερευνητές, ερευνητικές ομάδες και οργανισμούς
  • ευνοούνται οι συνέργειες
  • ενισχύεται θεσμικά η πανεπιστημιακή έρευνα και οι ερευνητικοί φορείς.

Ζωτική η ανάγκη βελτίωσης του ερευνητικού πεδίου

Όπως επισήμανε η κ. Κεραμέως, η βελτίωση του ερευνητικού πεδίου στη χώρα μας συνιστά μια ζωτική ανάγκη, μια επένδυση στο μέλλον χώρας, η οποία περνά μέσα από την καινοτόμο βιώσιμη παραγωγή, τη εξεύρεση λύσεων σε μείζονες σύγχρονες προκλήσεις, όπως αυτή της πανδημίας, της κλιματικής αλλαγής και την αναβάθμιση ποιότητας της ζωής μας.

Παράλληλα τόνισε ότι «η πρόσβαση στις αγορές και η βιομηχανική αξιοποίηση της έρευνας δεν πρέπει να αποτελεί ταμπού. Το εξαιρετικό επιστημονικό μας προσωπικό έχει υψηλή κατάρτιση και διεθνές βεληνεκές, κάτι που αποδεικνύεται από τις δεκάδες συμπράξεις των πανεπιστημίων μας με κορυφαία ξένα πανεπιστήμια, στο πλαίσιο των συνεργασιών που αναπτύξαμε με ΕΕ, ΗΠΑ, ΗΒ και Κίνα».

Οφείλουμε, συνέχισε, «να εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να μπορέσει το πανεπιστήμιο να αφοσιωθεί στην ερευνητική του δραστηριότητα, να καινοτομήσει, να επικεντρωθεί στη μετατροπή των ερευνητικών του αποτελεσμάτων σε καινοτόμα προϊόντα με βιώσιμες λύσεις και δυνατότητες εμπορικής αξιοποίησης».

Ο στόχος, κατέληξε, «είναι αυτό το νέο συνεκτικό πλαίσιο, να αποτελέσει τον καταλύτη για την περαιτέρω ανάπτυξη της έρευνας και την παραγωγή προϊόντων έντασης γνώσης που θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες και, εν τέλει, να αποτελέσει αναπτυξιακό μοχλό, για την ίδια την ερευνητική δραστηριότητα στη χώρα μας.

Η σύνδεση της έρευνας με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα αποτελεί έναν από τους στρατηγικούς στόχους της κυβέρνησής μας, είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με αρμοδιότητα την Έρευνα και την Καινοτομία, Χρίστος Δήμας.
Αναφερόμενος στο γιατί ήταν αναγκαία η ρύθμιση για τις εταιρείες-τεχνοβλαστούς (spin-off), είπε ότι στη διεθνή πρακτική, οι λεγόμενες «spin-off», είναι οι εταιρείες που δημιουργούνται σε ερευνητικούς οργανισμούς για να αναπτύξουν και εκμεταλλευτούν εμπορικά τη διανοητική ιδιοκτησία ή επιστημονική γνώση, που παράγεται από τους ερευνητές του εκάστοτε οργανισμού και να αναπτύξουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.
Όπως επισήμανε, στις περιπτώσεις που έχουν αναπτυχθεί εφευρέσεις ή καινοτομία που έχει σημαντική δυναμική στην αγορά, οι εταιρείες-τεχνοβλαστοί είναι το αποτελεσματικότερο όχημα για να γίνει αποτελεσματικά και προσοδοφόρα η εμπορική εκμετάλλευση της έρευνάς τους. Σημείωσε, μάλιστα, ότι στην Ελλάδα αναπτύσσονται συνεχώς σημαντικές εφευρέσεις, και παράγεται διεθνώς πρωτοπόρα επιστημονική γνώση με σημαντική δυναμική εμπορικής αξιοποίησης στη διεθνή αγορά.
Χρειάζεται ωστόσο ώθηση και υποστήριξη, ώστε η γνώση αυτή να μεταλλάσσεται σε προϊόντα υπηρεσίες και οφέλη για την κοινωνία, παρατήρησε ο κ. Δήμας: Γι’ αυτό ήταν αναγκαίο να ενισχυθεί και αναμορφωθεί το νομοθετικό πλαίσιο που ρυθμίζει τις εταιρείες-τεχνοβλαστούς.
Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις