Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Νέα έρευνα μας δίνει την ευκαιρία να λάμπουμε με… βιώσιμο τρόπο

Η βιομηχανία καλλυντικών χρησιμοποιεί περίπου 5.500 τόνους μικροπλαστικών κάθε χρόνο, μόνο στην Ευρώπη, αλλά ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ πιστεύουν ότι έχουν βρει μια βιώσιμη λύση, τουλάχιστον για τις γιορτές

Επιστήμονες με επικεφαλής την καθηγήτρια Silvia Vignolini, από το Τμήμα Χημείας Yusuf Hamied του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ δημιούργησαν ένα βιώσιμο, οικολογικό, μη τοξικό, vegan και βιοδιασπώμενο γκλίτερ (διακοσμητική σκόνη) από νανοκρυστάλλους κυτταρίνης που προσφέρει την ίδια λάμψη με αυτό του εμπορίου, αλλά και το πλεονέκτημα να μη ξεθωριάζει με τον χρόνο.

«Η φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική αυτή λύση αντιγράφει τον τρόπο με τον οποίο παράγονται -χρησιμοποιώντας κυτταρίνη  που βρίσκεται στα δομικά στοιχεία των κυτταρικών τοιχωμάτων στα φυτά, στα φρούτα και λαχανικά- μερικά από τα πιο φωτεινά χρώματα στη φύση. Πρόκειται για την ίδια διαδικασία που δημιουργεί  τα χρώματα στα φτερά της πεταλούδας και του παγωνιού», εξηγεί η  Vignolini, η οποία διερευνά τις φυσικές δομές φωτονικής, την αυτοσυναρμολόγηση της κυτταρίνης και τη διάδοση του φωτός μέσω πολύπλοκων δομών.

Οι νανοκρύσταλλοι κυτταρίνης είναι ανανεώσιμα κολλοειδή σωματίδια φυτικής προέλευσης ικανά να σχηματίζουν φωτονικά φιλμ με αυτοσυναρμολόγηση. Σύμφωνα με την ερευνήτρια το νέο γκλίτερ θα έχει όλο το εφέ του αυθεντικού, αλλά οι αποχρώσεις του δεν θα ξεθωριάζουν ακόμη και μετά από έναν αιώνα. Πέρα από το γκλίτερ, οι ερευνητές υποστηρίζουν  ότι αυτή η νέα τεχνολογία, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε βιομηχανική κλίμακα, θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα πλαστικά σωματίδια και τις μικροσκοπικές χρωστικές  που συναντώνται συχνά σε καλλυντικά.

Υπάρχουν ήδη πολλά “eco glitters” στην αγορά, αλλά ενώ μπορούν να περιέχουν λίγη κυτταρίνη, δεν είναι πλήρως βιοδιασπώμενα. Συνήθως περιέχουν ένα μικρό μεταλλικό στρώμα και ένα άλλο πολυμερές το οποίο μπορεί να είναι κυτταρίνη που περιέχει χρωστικές. Το μεταλλικό τμήμα σε αυτά τα προϊόντα, το οποίο λειτουργεί σαν καθρέφτης για να δίνει λάμψη στη χρωστική ουσία, μπορεί να είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο. Οι δε χρωστικές μπορεί να περιέχουν ορυκτό μαρμαρυγία, ο οποίος εξορύσσεται συχνά στις αναπτυσσόμενες χώρες, και διοξείδιο του τιτανίου, το οποίο απαγορεύεται στην Ευρώπη, ενώ η χρήση του σε προϊόντα διατροφής βρίσκεται υπό εξέταση στην Αυστραλία λόγω ανησυχιών για την υγεία.

Χρησιμοποιώντας μια roll –to- roll διαδικασία παρόμοια με εκείνη που χρησιμοποιείται για την παρασκευή χαρτιού από ξυλοπολτό, οι ερευνητές δημιουργούν μεγάλες μεμβράνες οι οποίες μπορούν στη συνέχεια να αλεστούν παράγοντας  φιλικά προς το περιβάλλον μικροσωματίδια σε μέγεθος γκλίτερ. Η μελέτη έδειξε ότι η όλη διαδικασία είναι λιγότερο ενεργοβόρα από τις συμβατικές μεθόδους.

Αν και χρειάζεται περισσότερη δουλειά για την εξέλιξη της  διαδικασίας, οι ερευνητές ελπίζουν να δημιουργήσουν μια εταιρεία- τεχνοβλαστό για να κάνουν τις χρωστικές και τα γκλίτερ τους εμπορικά διαθέσιμα τα επόμενα χρόνια. «Πιστεύουμε ότι αυτό το προϊόν θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στη βιομηχανία καλλυντικών παρέχοντας μια ασφαλή, βιώσιμη, βιοδιασπώμενη και vegan χρωστική και γκλίτερ», καταλήγει η Dr. Silvia Vignolini.

Πηγή:Sky News

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις