Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Τι είδαμε στα events του EIT Food για την αγροδιατροφική ψηφιοποίηση

Οι εκδηλώσεις είχαν ως θεματικές την κλιματική αλλαγή, τις νέες τεχνολογίες και την συμβολή τους στην νέα γενιά των αγροδιατροφικών κλάδων.

H επίδραση της κλιματικής αλλαγής στον αγροδιατροφικό τομέα και οι ευκαιρίες στη γεωργία ακριβείας στην καλλιέργεια του ρυζιού και στον κλάδο της αμπελουργίας ήταν οι άξονες των δύο εκδηλώσεων που έγιναν σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη από τους Industry Disruptors Game Changers (IDGC) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό EIT Food.

Στην πρώτη εκδήλωση με θέμα «Κλιματική Αλλαγή & Ελληνικός Αγροδιατροφικός Τομέας», η οποία διοργανώθηκε στη Λάρισα, διακεκριμένοι επιστήμονες του κλάδου ανέδειξαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, αλλά και τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τους νέους αγρότες.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, τόνισε τη σημασία της ορθής διαχείρισης του νερού λέγοντας πως στη Θεσσαλία πρέπει να σταματήσουν οι γεωτρήσεις, ώστε να υπάρχει διαθεσιμότητα πόσιμου και ταυτόχρονα επιφανειακού νερού για να μειωθεί το κόστος παραγωγής για τους αγρότες.

Ο ιδρυτής των Industry Disruptors-Game Changers & διευθυντής του EIT Food Hub Greece, Μιχάλης Στάγκος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το EIT Food παρέχει μια σειρά από ευκαιρίες και εργαλεία για την ενίσχυση και τη βιώσιμη ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα. Βάζει στο προσκήνιο θέματα ψηφιακής ιχνηλασιμότητας, εναλλακτικές πρωτεΐνες, την εφοδιαστική αλυσίδα, τις βιώσιμες καλλιέργειες και ιχθυοκαλλιέργειες και χρηματοδοτεί την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών που ενισχύουν την κυκλική οικονομία.

Στόχος μας είναι η ενδυνάμωση του ρόλου μας ως EIT Food HUB Greece και η ανάδειξη των ευκαιριών που παρουσιάζονται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο». Το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε, όπως συμπλήρωσε ο κ. Στάγκος, είναι η διεκδίκηση της συμμετοχής περισσότερων ελληνικών εταιρειών, ερευνητικών και πανεπιστημιακών φορέων στα προγράμματα που σχεδιάζει και χρηματοδοτεί το EIT Food. 

Το συμπέρασμα με το οποίο έκλεισε η εκδήλωση ήταν ότι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη ορατές και ως εκ τούτου πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και οι πιέσεις που ασκούν οι φορείς για την ανάσχεσή της. «Χάνεται και ο πραγματικός πλούτος που είναι αυτός που παράγεται στη γη», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Κολλάτος, συντονιστής της εκδήλωσης και Διευθυντής Ειδήσεων ThessaliaTV. 

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Επιμελητήριο Λάρισας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο Συνεταιρισμός Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγη», το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.), ο Γεωπονικός Σύλλογος Ν. Λάρισας και οι εταιρείες «MSCOMM» και «Spirito».

Στη Θεσσαλονίκη, όπου έλαβε χώρα η δεύτερη εκδήλωση με θέμα «Agriculture 4.0: New Generation of Farming», επιχειρηματίες και επιστήμονες των κλάδων της αμπελουργίας και της ορυζοκαλλιέργειας συμφώνησαν πως οι νέες τεχνολογίες είναι πλέον απαραίτητος και χρήσιμος παράγοντας, ώστε το ελληνικό προϊόν να γίνει ανταγωνιστικό, καθώς και ότι πρέπει να αυξηθεί ο ρυθμός χρήσης και αξιοποίησής τους.

O Γρηγόρης Χατζηκώστας, Αντιπρόεδρος Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, Foodscale Hub και  συντονιστής των δυο συζητήσεων σημείωσε ότι «η διοργάνωση ήταν μια ευκαιρία στο να αντιληφθούμε πως δυο σημαντικοί κλάδοι στην Βόρεια Ελλάδα είναι ψηφιοποιημένοι και πόσο επωφελούνται από αυτό το γεγονός. Ενθαρρυντική είναι η προσέλευση νέων ανθρώπων που είδαν πώς μπορούν να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες και να τις εφαρμόσουν στη δουλειά τους.»

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις