Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Startup format για τον όμιλο Fourlis!

Το νέο High Tech κέντρο αποθήκευσης και διανομής ειδών θα πολλαπλασιάσει την παραγωγή

Ο όμιλος Fourlis παρουσίασε χθες (17/5) το νέο υπερσύγχρονο Logistics Center στα Οινόφυτα, με σκοπό την εξυπηρέτηση των αναγκών των Intersport και The Athlete’s Foot και μελλοντικά της Holland & Barrett.

Ο όμιλος αποκτά νέο χαρακτήρα καθώς εισάγει μια νέα καινοτομία στην διαχείριση των logistics.

Όπως επισήμανε ο Managing Director της Trade Logistics,  Ανέστης Παρταλίδης «Tο σύστημα είναι χαοτικό. Υπάρχουν 90 ρομποτάκια, τα οποία διακινούν τα χιλιάδες κιβώτια και γνωρίζουν τι βρίσκεται σε καθένα από αυτά. Με την χρήση ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης τα υπερσύγχρονα ρομποτάκια δέχονται τις παραγγελίες και αυτά αποφασίζουν αυτοβούλως, με κριτήριο την παραγωγικότητα, για την προτεραιότητα. Αν π.χ. υπάρχει ένας κωδικός σε δύο διαφορετικά κιβώτια αποφασίζουν από ποιο κιβώτιο θα συλλέξουν το προϊόν».

Η καινοτόμος αυτή λύση συμβάλει σημαντική στην αύξηση της παραγωγικότητας- δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στη βιωσιμότητα και την μείωση του χρόνου που απαιτείται για την διαχείριση τέτοιου είδους θεμάτων, τονίζει ο Αν. Παρταλίδης: «Έχουμε φροντίσει το σύστημα να έχει χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. Είναι πολιτική του ομίλου, προτεραιότητα που συνεχώς αυξάνεται η βιωσιμότητα. Όλοι οι ραουλόδρομοι κινούνται με πεπιεσμένο αέρα, άρα υπάρχει πολύ μικρή κατανάλωση ενέργειας. Οι σταθμοί συλλογής και τα lift χρησιμοποιούν τεχνολογία inverter, οπότε και εκεί έχουμε πολύ χαμηλή κατανάλωση ενέργειας».

Η κτιριακή υποδομή ανήκει στην Trade Estates και ο εξοπλισμός στην Trade Logistics. Η επένδυση είναι ύψους 12 εκατ. ευρώ και θ’ αυξήσει κατακόρυφα την παραγωγή. Βασίζεται στη «σύγχρονη τεχνολογία ρομποτικής, η οποία υποστηρίζεται και από Τεχνητή Νοημοσύνη. Το σύστημα μπορεί ταυτόχρονα να διαχειρίζεται παραγγελίες από το e shop και παραγγελίες αναπλήρωσης καταστημάτων. Πρόκειται για την μεγαλύτερη επένδυση στην χώρα όσον αφορά στα συστήματα αυτοματισμού.

Το σύστημα δίνει μεγαλύτερη προτεραιότητα στις ηλεκτρονικές παραγγελίες.

Παρακάμπτει οτιδήποτε άλλο υπάρχει μέσα και εξελίσσεται εκείνη τη στιγμή και μπορεί η παραγγελία σε λιγότερο από μία ώρα να είναι έτοιμη από εμάς να παραδοθεί στον μεταφορέα.

«Έχει ως στόχο να πετύχουμε ταχύτερη και καλύτερη τροφοδοσία των καταστημάτων αλλά κυρίως η επένδυση έγινε για να έχουμε γρήγορη ανταπόκριση στις ηλεκτρονικές παραγγελίες. Πιστεύουμε ότι αυτό θα δώσει στον όμιλό μας ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, τόσο στον εγχώριο όσο κι στον διεθνή ανταγωνισμό» ανέφερε ο Managing Director της Trade Logistics, Ανέστης Παρταλίδης.

Απασχολεί 70 εργαζόμενους και διαθέτει 5 σταθμούς συλλογής παραγγελιών. Με δυνατότητα παραγωγής 500 τεμάχια την ώρα με ετικετοκόλληση, αυτόματα στη γλώσσα (ελληνικά ή βουλγάρικα ή ρουμάνικα) της χώρας προορισμού.

«Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, σε μία συμβατική αποθήκη ένας εργάτης κάνει στη βάρδιά του 300 με 350 τεμάχια. Εμείς με τους πέντε σταθμούς μπορούμε να βγάλουμε, σε δύο βάρδιες, 40.000 τεμάχια. Είναι η μεγαλύτερη επένδυση στη χώρα σε σύστημα αυτοματισμού» πρόσθεσε ο κ. Παρταλίδης.

Η επένδυση… αθλητής/ια και η διανομή μέσω πύργου ελέγχου

Ο Managing Director της Intersport, Βαγγέλης Μπάτρης, παρομοίασε την επένδυση του ομίλου Fourlis με έναν αθλητή ή μια αθλήτρια: «Για να πετύχουν υψηλές επιδόσεις θα πρέπει η καρδιά τους να είναι δυνατή, το σώμα γυμνασμένο και το μυαλό να δουλεύει στη σωστή κατεύθυνση» είπε.

Κατόπιν, έκανε τους συσχετισμούς: «Η κεντρική αποθήκη είναι η… καρδιά του/της αθλητή/ιας. Το… σώμα του/της είναι… τα καταστήματα και το… μυαλό του/της είναι οι omnichannel υπηρεσίες.

Η κεντρική μας αποθήκη δίνει παλμό και ενέργεια στα καταστήματα. Στο ηλεκτρονικό, αφού μπορεί να έχει 24ωρη παράδοση στους πελάτες μας στα κύρια αστικά κέντρα, για παραγγελίες home delivery και clik and collect. Στο φυσικό γιατί μας βοηθήσει να έχουμε, κατά 40%, καλύτερη διαθεσιμότητα προϊόντων».

Η… εκγύμναση του σώματος γίνεται με την ανακαίνιση (ως τώρα έχει υλοποιηθεί στο 60% του δικτύου) των καταστημάτων, βάσει ενός concept νέας γενιάς. Το retail concept Intersport που προσφέρει πολλές υπηρεσίες μέσα στο κατάστημα και θα «τρέχει» για τα επόμενα 3-5 χρόνια. Στόχος την πρώτη τριετία να έχουν… γυμναστεί και τα 120 καταστήματα.

Για να γίνει κατανοητό το… μυαλό (omnichannel), ανέφερε τέσσερις υπηρεσίες.

Το πολυκαναλικό πρόγραμμα πιστότητας για μέλη, το score for  more. Δουλεύει online και offlineείναι ποντοδοτικό και λειτουργεί με ΑI αλγόριθμους για προσωποποιημένη επικοινωνία στους πελάτες.

Η χρήση tablet στα καταστήματα από το προσωπικό, ώστε ο πελάτης να ενημερώνεται άμεσα για τη διαθεσιμότητα των προϊόντων, για τεχνικά χαρακτηριστικά, χρώματα, μεγέθη, να παραγγέλνει.

Με software που χρησιμοποιεί AI παρέχεται βοήθεια στον online πελάτη να κατανοήσει τα μεγέθη του προϊόντος που θέλει ν’ αγοράσει. Στα φυσικά καταστήματα, για τα παπούτσια, αυτό γίνεται με πελματογράφο.

Στα καταστήματα νέας γενιάςσε όλα τα παπούτσια υπάρχει ταμπελάκι με QR code. Ο πελάτης το σκανάρει με το κινητό του και μεταφέρεται στη σελίδα του προϊόντος για να δει τα τεχνικά χαρακτηριστικά, διαθέσιμα χρώματα, τη διαθεσιμότητα εντός του καταστήματος ή/και να παραγγείλει.

Την επόμενη βδομάδα θα λειτουργήσει, όπως είπε ο κ. Μπάτρης, το Control Tower. Ένα software που -τοποθετείται μεταξύ του e shop και των κούριερ- κανονίζει ποια παραγγελία θα πάρει ποιος κούριερ και που θα την παραδώσει.

Θα δουλέψουμε με πολλούς couriers και με πολλαπλά delivery pointsΥπάρχει συμφωνία με τη BoxNow και θα παραδίδουμε σε 360 σημεία σε όλη την Ελλάδα. Έχουμε clik and collect σε 55 σημεία, θα χρησιμοποιήσουμε και τα Hamptons Couriers, θα έχουμε και πολλαπλούς couriers.

Πενταετές πλάνο 200 εκατ. ευρώ και εισαγωγή στο χρηματιστήριο για την ΑΕΑΠ Trade Estates

Ο πρόεδρος του ομίλου Fourlis, Βασίλης Φουρλής, ανέφερε -μεταξύ άλλων- πως η Trade Estates θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο νωρίτερα από την καταληκτική ημερομηνία (καλοκαίρι του 2023). Προσθέτοντας πως υπάρχει συμφωνία με τουλάχιστον έναν επενδυτή που θα πάρει διψήφιο ποσοστό αλλά κάτω από 15%.

Ακόμα ξεκαθάρισε πως «ως όμιλος θα διατηρήσουμε ένα ποσοστό και μετά την εισαγωγή στο χρηματιστήριο, το οποίο θα κυμαίνεται μεταξύ 30% και 45%. Θα έχουμε μία ισχυρή συμμετοχή σε μία ανεξάρτητη ΑΕΑΠ».

Η Trade Estates αποσχίστηκε από τον όμιλο παίρνοντας μαζί της 5 καταστήματα ΙΚΕΑ και ένα Logistics Center και από «185 εκατομμύρια ευρώ που ήταν η αρχική απόσχιση πλησιάζουμε τώρα τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Έχουμε μπροστά μας ένα πενταετές επενδυτικό πλάνο με άλλα περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ. Μεγάλο μέρος από αυτά αφορούν τα επόμενα δύο χρόνια. Το εμπορικό πάρκο του Ηρακλείου, της Πάτρας, των Σπάτων και φυσικά το Ελληνικό. Επίσης, δουλεύουμε για καινούργια Logistics Centers τρίτων. Αλλά πάντα Retails».

Ενώ, είπε πως υπάρχει «στρατηγική συμμαχία με την ολλανδική Ten Brinke, με την οποία κάνουμε 50-50 το development. Δηλαδή, παίρνουμε μαζί το οικόπεδο, τα χτίζουμε και μετά έχουμε προσυμφωνία για την αγορά όλη από εμάς».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις