Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Θάνος Μαρκαντώνης στον Μονόκερο: «Θεωρώ ότι στο κομμάτι της τεχνητής νοημοσύνης είμαστε αρκετά ψηλά»

Στο πλατό του τηλεοπτικού Μονόκερου με τον Γιάννη Διονάτο, βρέθηκε ο Θάνος Μαρκαντώνης,Vice Chairman της AI Catalyst.

Πότε ακριβώς δημιουργήθηκε ο Όμιλος Τεχνητής Νοημοσύνης και ποιος είναι ο σκοπός του;

Ο κ. Μαρκαντώνης εξηγεί: «Αρχικά, ο Όμιλος Τεχνητής Νοημοσύνης είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο με πολλά στελέχη από την Ακαδημία, το business αλλά και την πολιτεία. Ο στόχος του είναι διττός. Από τη μια να βοηθήσει το οικοσύστημα να μάθει τι είναι τεχνητή νοημοσύνη και να εκπαιδεύσει φορείς, πολιτεία και εταιρείες, καθώς και να καταφέρει να ενώσει τις εταιρείες μαζί με την πολιτεία και τους ακαδημαϊκούς φορείς (Πανεπιστήμια), έτσι ώστε όλοι μαζί να αποτελέσουν το κρίσιμο τρίγωνο, για να μπορέσει να προχωρήσει η χώρα μας πιο γρήγορα σ’ αυτή τη νέα βιομηχανική επανάσταση».

Ωστόσο, τι ακριβώς σημαίνει τεχνητή νοημοσύνη;

Η απάντηση απλή και περιεκτική: «Ουσιαστικά η τεχνητή νοημοσύνη προϋπήρχε. Η τεράστια υπολογιστική ισχύς των υπολογιστών σήμερα και η δυνατότητα αξιοποίησης των πάρα πολλών δεδομένων που υπάρχουν, φέρνει τη δυνατότητα να μπορέσουν οι μηχανές να έχουν και γνωσιακό επίπεδο. Είναι δηλαδή η δυνατότητα της μηχανής να αποκτά γνωσιακό επίπεδο και να μπορεί να προχωρήσει σε πολύ υψηλότερα επίπεδα  γνώσης, αξιοποιώντας τα ατέλειωτα data που συνεχώς εισέρχονται».

Ο κ. Μαρκαντώνης σε ερώτηση του κ.Διονάτου αναφορικά με τη θέση της Ελλάδας στην τεχνητή νοημοσύνη, απαντά: «Θεωρώ ότι στο κομμάτι της τεχνητής νοημοσύνης είμαστε αρκετά ψηλά. Μάλιστα σε συζητήσεις που έκανα και με εμπειρογνώμονες από την Ευρωπαϊκη ‘Ενωση, είμαστε σίγουρα στην πρώτη δεκάδα και από επίπεδο στελεχειακού δυναμικού και δυνατοτήτων. Απλά πρέπει να εκμεταλλευτούμε όσο μπορούμε, όλο το έμψυχο δυναμικό των Ελλήνων του εξωτερικού και σε συνεργασία με τους φορείς εδώ να μπορέσουμε να πάμε παραπέρα».

Έπειτα από το 2ο Συνέδριο που πραγματοποίησε η AI Catalyst στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, ο κ.Μαρκαντώνης επισημαίνει ότι το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: «Δεν πρέπει να φοβόμαστε την τεχνητή νοημοσύνη, πρέπει να την αξιοποιήσουμε. Είναι απαραίτητο να υπάρχει η ρύθμισή της. Επομένως, πρέπει όλοι να δούμε, τι καλά έχει να μας προσφέρει και να μην εστιάσουμε στα άσχημα. Αυτά, θα τα ελέγξουμε και θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να τα αποβάλλουμε».

Ο κ.Διονάτος συνεχίζει τη συζήτηση εστιάζοντας σε αυτό που ο κ.Μαρκαντώνης ανέφερε νωρίτερα: Τρίγωνο Ακαδημαϊκής – Κυβερνητικής και Επιχειρηματικής Κοινότητας. Εστιάζοντας στη μια «πλευρά του τριγώνου», αυτό της Κυβέρνησης, ο κ. Μαρκαντώνης αναφέρει:

«Σίγουρα θέλουμε βοήθειες στο να μπορέσουμε να πάμε σε επόμενα και γρηγορότερα βήματα με κύριο σκοπό την πλήρη αποτύπωση του οικοσυστήματος της τεχνητής νοημοσύνης. Είμαστε σε συζητήσεις με το Υπουργείο. Μάλιστα με το Παρατηρητήριο τεχνητής νοημοσύνης βρισκόμαστε σε έναν πολύ καλό δρόμο. Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ κρίσιμο το να αποτυπωθεί όλο το οικοσύστημα τεχνητής νοημοσύνης στη χώρα. Ποια Πανεπιστήμια δραστηριοποιούνται; Ποιες startups έχουν άμεση σχέση με αυτό και τι κάνουν; Η Πολιτεία τι θέλει να πετύχει; Η Ελλάδα, έχει κάποιους τομείς που την ενδιαφέρουν πολύ περισσότερο. Πηγαίνοντας στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται και στην Ακαδημία που ερευνά, μπορείς πολύ γρήγορα, ενώνοντας όλα αυτά τα κομμάτια, να δημιουργήσεις πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα εξέλιξης».

Μιλώντας με νούμερα, όσο αυτό είναι δυνατόν, ο κ.Μαρκαντώνης εξηγεί: «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από σαράντα startups που ασχολούνται με την τεχνητή νοημοσύνη. Πολλές εταιρείες λένε ότι ασχολούνται, ωστόσο, ουσιαστικά, δεν ασχολούνται τόσες πολλές. Υπάρχουν και εταιρείες, πολύ μεγαλύτερες, οι οποίες έχουν δημιουργήσει τμήματα, τους ενδιαφέρει να μπουν σε αυτή τη διαδικασία αλλά ακόμα όλο αυτό είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα».Όπως συνέβη και στο παρελθόν, όσο η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει στις ζωές μας, όλο και περισσότεροι δηλώνουν ότι ασχολούνται με αυτή. Είναι όμως αλήθεια; Ο κ. Μαρκαντώνης ως στέλεχος επιχειρήσεων, μοιράζεται την εμπειρία του:

«Είμαι στο business level και ασχολήθηκα με αυτό το χώρο, του Finance, για πάνω από τριάντα χρόνια. Χρησιμοποιήθηκαν αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης στο Finance και στο Χρηματιστήριο από τη δεκαετία του ‘90 αλλά σε άλλα επίπεδα. Τώρα αλλάζουν τα πάντα. Αρκετός κόσμος μπορεί να λέει ότι ξέρει, ωστόσο πολύ λιγότεροι είναι αυτοί που ξέρουν πραγματικά. Σε business level, ξέρω πολλά ενώ σε τεχνικό level, ξέρω πολύ λιγότερα. Όσον αφορά τα επενδυτικά προϊόντα και γενικότερα στο finance και την Τραπεζική, αλλάζουν πολλά πράγματα με την τεχνητή νοημοσύνη. Η διαχείριση καρτών, οι αυτόματες απαντήσεις σε μεγάλα τηλεφωνικά κέντρα τραπεζών, η διαχείριση του ρίσκου και του τρόπου επιλογής του καλύτερου δανειολήπτη, διευκολύνονται πάρα πολύ με την τεχνητή νοημοσύνη. Πιστεύω θα δούμε επανάσταση και σε άλλους τομείς όπως είναι ο τομέας της υγείας και τα logistics».

Στον τομέα των επενδύσεων, ο ίδιος αναφέρει ότι τα αποτελέσματα της τεχνητής νοημοσύνης θα είναι πολύ πιο γρήγορα, κυρίως λόγω των πάρα πολλών δεδομένων και της αξιοποίησής τους μέσω σύνθετων αλγορίθμων.  Επιπλέον, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Τράπεζα Ελλάδος, θα μπορούν να κάνουν πιο γρήγορους, ολοκληρωμένους και σύνθετους ελέγχους.Αναφορικά με την προσωπική του πορεία, ο κ.Μαρκαντώνης δηλώνει: «Ουσιαστικά, η πορεία μου ξεκίνησε από τη δεκαετία του 90, δουλεύοντας σε τράπεζες τους εξωτερικού και της Ελλάδος. Υπήρξα πολλά χρόνια χρηματιστηριακός εκπρόσωπος σε μεγάλους Ομίλους, επομένως ξέρω πολύ καλά το επενδυτικό κομμάτι. Είμαι Partner στη Eurocapital Partners, μια επενδυτική εταιρεία εξειδικευμένη σε χρηματοοικονομικά προϊόντα. Ασχολούμαι πολύ με την startup κοινότητα ,οπότε έχω επενδύσει, έχω «αποεπενδύσει» και έχω χάσει. Έχω δοκιμάσει τα πάντα».

Κλείνοντας και σε ερώτηση του κ.Διονάτου αναφορικά με τον κλάδο που θα κάνει «την επανάστασή του» στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, ο κ.Μαρκαντώνης δηλώνει: «Θεωρώ ότι ερχόμαστε σε πολύ μεγάλες αλλαγές και πιστεύω ένας πολύ μεγάλος κλάδος που έχει ενδιαφέρον, είναι τα logistics.Η Ελλάδα έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που είναι ο τουρισμός που και εκεί έρχονται αλλαγές».

Δείτε όλη τη συνέντευξη του κ.Θάνου Μαρκαντώνη παρακάτω:

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις