Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το deepfake «σκάνδαλο» με την Taylor Swift ξυπνά νέους φόβους για την AI

Οι ψεύτικες AI-εικόνες της τραγουδίστριας του «Cruel Summer» προκάλεσαν κύμα οργής στα social media

Κύμα οργής άλλα και ανησυχίας έχει προκληθεί τις τελευταίες ώρες στα social media λόγω των ψεύτικων AI φωτογραφιών ερωτικού περιεχομένου της Taylor Swift που κυκλοφόρησαν στο X (πρώην Twitter). Το γεγονός ότι οι deepfake αναρτήσεις που απεικονίζουν την τραγουδίστρια του «Cruel Summer» ξεπέρασαν τα 45 εκατ. views δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, αλλά και φόβο για το κατά πόσο το φαινόμενο μπορεί να αντιμετωπιστεί επαρκώς.

Η πηγή των συγκεκριμένων φωτογραφιών παραμένει ακόμα άγνωστη, ωστόσο οι εικόνες βρίσκονταν αναρτημένες στο X για 17 ολόκληρες ώρες, πριν η πλατφόρμα τις κατεβάσει.

Τα ξένα μέσα αναφέρουν πως η ίδια η Taylor Swift εξετάζει το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά, αφότου έμαθε πως οι φωτογραφίες έγιναν viral.Άνθρωπος από το στενό περιβάλλον της τραγουδίστριας δήλωσε στην Daily Mail πως «το αν θα ληφθούν νομικά μέτρα ή όχι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, αλλά ένα είναι σίγουρο: Αυτές οι ψεύτικες, AI-εικόνες είναι καταχρηστικές, προσβλητικές και έγιναν χωρίς τη συγκατάθεση της», ενώ συμπλήρωσε ότι «ο λογαριασμός στο X που τις δημοσίευσε δεν υπάρχει πια. Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης τις άφησε να ‘’ανέβουν’’».

Τα deepfakes δεν είναι νέο φαινόμενο, όμως η ραγδαία ανάπτυξη της ικανότητας να δημιουργούμε όλο και πιο αληθοφανείς εικόνες με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης φέρνει μπροστά μας πρωτόγνωρες προκλήσεις. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει τέτοιου είδους εικόνες να χρησιμοποιούνται για προπαγανδιστικούς σκοπούς ή για τον εκβιασμό των θυμάτων. Οι έρευνες δείχνουν ότι το 96% των deepfakes έχουν πορνογραφικό περιεχόμενο, ενώ τα θύματα είναι σχεδόν αποκλειστικά γυναίκες.

Η ευθύνη για την πρόληψη της διασποράς ψεύτικου ή παραπλανητικού περιεχομένου την έχουν πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, η αφαίρεση των μηχανισμών ελέγχου στο Χ μετά την εξαγορά του από τον Ίλον Μασκ, έχει δυσκολέψει πολύ την αντιμετώπιση του φαινομένου. Μάλιστα, πρόσφατα η Κομισιόν ξεκίνησε επίσημες διαδικασίες για να αξιολογήσει το εάν η X παραβίασε τον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA) σε τομείς που συνδέονται με τη διαχείριση κινδύνου και τη συγκράτηση περιεχομένου.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις