Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Ιαπωνία ετοιμάζεται να εκτοξεύσει τον πρώτο ξύλινο δορυφόρο στον κόσμο εντός του 2024

Η Διαστημική Υπηρεσία της Ιαπωνίας συνεργάζεται με τη NASA για να κάνουν τις διαστημικές πτήσεις πιο βιώσιμες

Η NASA και η Διαστημική Υπηρεσία της Ιαπωνίας (JAXA) σχεδιάζουν να εκτοξεύσουν στο Διάστημα τον πρώτο ξύλινο δορυφόρο στον κόσμο σε μια προσπάθεια να κάνουν τις διαστημικές πτήσεις πιο βιώσιμες, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian.

Πιο συγκεκριμένα, ο LignoSat, ένας δορυφόρος σε μέγεθος κούπας καφέ, ο οποίος έχει κατασκευαστεί από ξύλο μανόλιας πρόκειται να εκτοξευθεί στην τροχιά της Γης μέχρι το καλοκαίρι του 2024.Ο συγκεκριμένος δορυφόρος κατασκευάστηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κιότο και την εταιρεία υλοτομίας Sumitomo Forestry

Όπως τονίζουν οι επιστήμονες το ξύλο δεν καίγεται ούτε σαπίζει στο διαστημικό κενό, παρά μετατρέπεται σε λεπτή στάχτη κατά την επανείσοδο στην ατμόσφαιρα της Γης, κάτι που το καθιστά μια πολύ καλή επιλογή για τους δορυφόρους του μέλλοντος.

Μετά την επιτυχή δοκιμή ξύλινων δειγμάτων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ) φέτος, οι επιστήμονες αποφάνθηκαν πως ο δορυφόρος τους είναι έτοιμος για εκτόξευση.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι πάνω από 9,300 τόνοι διαστημικών αντικειμένων – συμπεριλαμβανομένων των διαστημικών σκουπιδιών όπως οι δορυφόροι που δεν λειτουργούν ή τμήματα χρησιμοποιημένων πυραύλων- βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε τροχιά γύρω από τη Γη. Μάλιστα, τα γυαλιστερά μέταλλα από τα οποία είναι κατασκευασμένα τα αντικείμενα αυτά, όπως το τιτάνιο και το αλουμίνιο, αυξάνουν τη φωτεινότητα του νυχτερινού ουρανού κατά τουλάχιστον 10% προκαλώντας φωτορύπανση.

Ακόμα, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου British Columbia, το αλουμίνιο από τους δορυφόρους θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή καταστροφή του στρώματος του όζοντος που προστατεύει τη Γη από την υπεριώδη ακτινοβολία. Έτσι λοιπόν το πρόβλημα αυτό λύνεται με τους ξύλινους δορυφόρους όπως ο LignoSat, ο οποίος, όταν καίγεται καθώς εισέρχεται ξανά στην ατμόσφαιρα μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις