Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Uber και στη παράδοση φαγητού

Η Uber, ένας μεγάλος παίκτης στα ταξί κατά παραγγελία μέσω app, επεκτείνεται δυναμικά και στη παράδοση φαγητού με δικό της στόλο δικύκλων και την Uber Eats.

Αν και είχε ξεκινήσει πιλοτικά σε μερικές πόλεις, σύμφωνα με το Reuters έχει ξεκινήσει μια παγκόσμια διαδικασία επιλογής προσωπικού με βάση τις ΗΠΑ και άλλες 22 χώρες δείχνοντας τη θέλησή της να περάσει και σε μια άλλη – διαφορετική αγορά από τα ταξί.

Στην Ευρώπη καλύπτει το Παρίσι, Λονδίνο και Άμστερνταμ ενώ θα προστεθούν και οι ΒρυξέλλεςΣτοκχόλμη τους επόμενους μήνες. Επίσης αναμένεται δραστηριοποίηση στο Ντουμπάι, Γιοχάνεσμπουργκ, Τόκιο, Χονγκ Κονγκ, Ταϊπέι, Τζακάρτα και Μπανγκόκ.

Η αγορά της παράδοσης φαγητού είναι ένα πεδίο μαχών μεταξύ μεγάλων εταιρειών και επενδυτών με το ύψος των επενδύσεων να έχει φτάσει το αστρονομικό νούμερο των 10 δισ. δολ. απο το 2014.

Στην Ευρώπη οι μεγάλοι παίκτες είναι η αγγλική Just Eat και οι Γερμανικές Delivery Hero και Takeaway.com οι οποίες προωθούν τα τοπικά εστιατόρια και αλυσίδες αλλά η παράδοση γίνεται από τα εστιατόρια. Μικρότεροι παίκτες όπως για παράδειγμα η Take Eat Easy και η Pronto, η οποία ετοίμαζε τα γεύματα και τα διένειμε, σταμάτησαν τη λειτουργία τους λόγω ανταγωνισμού και μη εύρεσης κεφαλαίων.

Εκτός από την Uber και η Amazon μπαίνει σιγά – σιγά στη παράδοση φαγητού και αν και δεν είναι σίγουρη η επιτυχία ωστόσο δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι δυο αυτές εταιρείες έχουν πολύ χρήμα και τεράστια βάση χρηστών την οποία θα χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους. Όταν η Uber Eats για παράδειγμα διαφημίζει εγγυημένη παράδοση φαγητού σε 30 λεπτά, για να καταφέρουν να ακολουθήσει ο όποιος ανταγωνισμός θα πρέπει να επενδύσει σε ένα κοστοβόρο και απαιτητικό σύστημα logistics.

Φυσικά ο ανταγωνισμός δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, το Takeway.com είναι σε φάση συγκέντρωσης κεφαλαίων, οι Deliveroo και η Foodora έχουν τους δικούς τους οδηγούς, ενώ Takeway και Just Eat με  αντάλλαξαν πόλεις στην Ευρώπη, ενώ ένα σημαντικό σημείο επιτυχίας θα είναι η διάθεση των μεγάλων αλυσίδων, Πίτσας για παράδειγμα, αν θα θελήσουν να συνεργαστούν με τους νέους παίκτες.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις