Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι ευρωπαϊκοί μονόκεροι του 2019 – Μέρος 2ο

Το 2019 αποτέλεσε χρονιά – ρεκόρ για την Ευρώπη όσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις startup επιχειρήσεων. Έρευνα της Atomico που κυκλοφόρησε πριν από ένα μήνα, έκανε λόγο για κεφάλαια 34,3 δολαρίων που “μπήκαν” στην ήπειρο από τις αρχές του έτους!

Το ποσό αυτό ενισχύθηκε λόγω ενός πρωτοφανούς αριθμού mega-rounds – επενδύσεων δηλαδή άνω των 100 εκατ. δολαρίων – τα οποία αντιστοιχούν στο 40% των συνολικών φετινών επενδύσεων! Αξίζει να αναφερθεί για λόγους σύγκρισης ότι το 2018, οι συνολικές επενδύσεις στην ευρωπαϊκή τεχνολογική βιομηχανία ήταν στα 24,6 δισ. δολάρια ενώ το 2017 ακόμη χαμηλότερα, στα 22,6 δισ. δολάρια. Όσον αφορά τα mega -deals, το 2019 αποτελεί πραγματικά ορόσημο. Ενδεικτικά αναφέρουμε την επένδυση ύψους 575 εκατ. δολαρίων που “σήκωσε” η βρετανική Deliveroo τον Μάιο και τη χρηματοδότηση της HealthTech Babylon με 550 εκατ. δολάρια.

Κι επειδή οι χρηματοδοτήσεις οδηγούν “απευθείας” σε μονόκερους, το 2019 είδαμε πολλούς! Συνολικά 17 εταιρείες από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα είδαν την αξία τους να υπερβαίνει το 1 δις και άλλαξαν και επίσημα status!

Οι ευρωπαϊκοί μονόκεροι του 2019 – Μέρος 1ο

Παρακάτω θα δείτε οκτώ εταιρείες που φέτος τα “κατάφεραν”:

FlixBus (Γερμανία): Η Flixbus είναι μια γερμανική εταιρεία που προσφέρει υπηρεσίες υπεραστικών λεωφορείων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι ιδιοκτησία της FlixMobility GmbH, η οποία επίσης διαχειρίζεται τα FlixTrain και FlixCar. Η FlixBus δεν διαθέτει λεωφορεία και δεν χρησιμοποιεί οδηγούς. Οι υπηρεσίες της λειτουργούν σε συνεργασία με περιφερειακές εταιρείες λεωφορείων. Η εταιρεία τον Ιούλιο σήκωσε χρηματοδότηση – μαμούθ ύψους 531 εκατ. δολαρίων.

Έγινε μονόκερος: Ιούλιος 2019

Αξία σήμερα (σε δις): $2.25

Babylon Health (Ηνωμένο Βασίλειο): H Babylon Health έχει αναπτύξει έναν ιατρικό σύμβουλο Τεχνητής Νοημοσύνης σε μορφή chatbot. Το chatbot να κάνει διάφορες ερωτήσεις στον ασθενή έτσι ώστε να καταφέρει να κάνει μια πρώτη διάγνωση, ενημερώνοντας παράλληλα τον χρήστη. Το αμέσως επόμενο βήμα είναι η πραγματοποίηση μιας κλήσης video με έναν συνεργαζόμενο ιατρό με χρέωση 25 λίρες Αγγλίας ή μέσω χαμηλής μηνιαίας συνδρομής.

Έγινε μονόκερος: Αύγουστος 2019

Αξία σήμερα: $2

Numbrs (Ελβετία): Η Fintech Numbrs έχει δημιουργήσει μία εφαρμογή, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να διαχειρίζονται τους υπάρχοντες τραπεζικούς τους λογαριασμούς σε ένα σημείο, να αγοράζουν χρηματοπιστωτικά προϊόντα και να εξοικονομούν χρήματα με τη χρήση μηχανικής μάθησης. Παρ’ότι η εταιρεία δεν έχει καταφέρει να έχει ουσιαστικά κέρδη ακόμα, μπήκε στο κλαμπ των unicorns, μετά την τελευταία της χρηματοδότηση, ύψους 36 εκατ. ευρώ.

Έγινε μονόκερος: Αύγουστος 2019

Αξία σήμερα: $1

CMR Surgical (Ηνωμένο Βασίλειο): Βρετανική MedTech εταιρεία με έδρα το Cambridge. Έχει δημιουργήσει ένα ρομποτικό χειρουργικό σύστημα που ονομάζεται Versius. Ιδρύθηκε το 2014 και μέχρι το 2018 είχε πάνω από 170 υπαλλήλους. Φέτος σήκωσε χρηματοδότηση 240 εκατ. δολαρίων για να λανσάρει το ρομπότ της σε Ευρώπη και Ασία.

Έγινε μονόκερος: Σεπτέμβριος 2019

Αξία σήμερα: $1

Deposit Solutions (Γερμανία): Η Deposit Solutions παρέχει μια πλατφόρμα Open Banking και ουσιαστικά συνδέει τράπεζες και καταθέτες. Ιδρύθηκε το 2011 και σήμερα δραστηριοποιείται σε 18 Ευρωπαϊκές χώρες, συγκεντρώνει πάνω από 30 εκατ. καταθέτες μέσω διαφόρων καναλιών και έχει πάνω από 300 υπαλλήλους. Τον Σεπτέμβριο, η Deutsche Bank εξαγόρασε μετοχικό μερίδιο της εταιρείας, της τάξης του 5% και την “μετέτρεψε” σε μονόκερο.

Έγινε μονόκερος: Σεπτέμβριος 2019

Αξία σήμερα: $1.12

Acronis (Ελβετία): Παγκόσμιος ηγέτης στην κυβερνοασφάλεια. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2003, έχει έδρα στη Σιγκαπούρη και στην Ελβετία (από το 2008) και έχει σήμερα πάνω από 1.400 υπαλλήλους σε 18 χώρες. Τις λύσεις της χρησιμοποιούν πάνω από 5 εκατ. καταναλωτές και 500 χιλ. επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένου του 80% των εταιρειών του Fortune 1000 και πολλές επαγγελματικές ομάδες ποδοσφαίρου, μπέιζμπολ και αγώνων αυτοκινήτων.

Έγινε μονόκερος: Σεπτέμβριος 2019

Αξία σήμερα: $1

Vinted (Λιθουανία): Το Vinted, ένα online marketplace μεταχειρισμένων ρούχων με έδρα τη Λιθουανία  έγινε φέτος ο πρώτος tech μονόκερος της χώρας. H εταιρεία ιδρύθηκε το 2008 έχει την έδρα της στο Βίλνιους ενώ διατηρεί γραφεία και σε Σαν Φρανσίσκο, Μόναχο, Παρίσι, Βαρσοβία και Πράγα. Στο marketplace της, οι χρήστες μπορούν να πουλήσουν, να αγοράσουν και να ανταλλάξουν μεταχειρισμένα ρούχα. Μέχρι σήμερα, η εταιρεία έχει σηκώσει συνολικά περίπου 260 εκατ. ευρώ.

Έγινε μονόκερος: Νοέμβριος 2019

Αξία σήμερα $1.1

Rapyd (Ηνωμένο Βασίλειο): Η Rapyd, μια startup με έδρα το Λονδίνο με μότο το “fintech as a service” έχει δημιουργήσει μια πλατφόρμα η οποία δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες της να πραγματοποιήσουν πληρωμές, να εισπράξουν και να εκταμιεύσουν κεφάλαια, να εκδώσουν κάρτες και πολλά άλλα, μέσω των API της.

Έγινε μονόκερος: Δεκέμβριος 12/2019

Αξία σήμερα: $1.2

Wefox Group (Γερμανία):  Το Wefox Group έχει δημιουργήσει την κορυφαία InsurTech πλατφόρμα στην Ευρώπη. Από το λανσάρισμά της το 2015, η εταιρεία έχει καταφέρει να πετύχει έσοδα που υπερβαίνουν τα επίπεδα των 140 εκατ. δολαρίων, ενώ οι περίπου 400 υπάλληλοί της εξυπηρετούν περισσότερους από 500.000 πελάτες σε συνολικά επτά χώρες.

Έγινε μονόκερος: Δεκέμβριος 2019

Αξία σήμερα: $1.76

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις