Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

TikTok: Τέλος οι συναλλαγές ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ινδονησία

Η εξέλιξη αυτή είναι άκρως σημαντική καθώς η Ινδονησία ήταν η πρώτη χώρα που κυκλοφόρησε η πλατφόρμα το 2021 και μετέπειτα έγινε η μεγαλύτερη αγορά  της.

Το TikTok θα σταματήσει το TikTok Shop στην Ινδονησία για να συμμορφωθεί με την απόφαση της χώρας να απαγορεύσει τις συναλλαγές ηλεκτρονικού εμπορίου στις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων. Πρόκειται για ένα μεγάλο πλήγμα στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά της πλατφόρμας βίντεο.

Η κυβέρνηση της Ινδονησίας ανακοίνωσε τον νέο κανονισμό, ο οποίος απαγορεύει στις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να κάνουν πωλήσεις προϊόντων στις πλατφόρμες τους, στις 28 Σεπτεμβρίου σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τις μικρές επιχειρήσεις από τον ανταγωνισμό του ηλεκτρονικού εμπορίου, κατηγορώντας τις δημοφιλείς εφαρμογές για επιθετική τιμολόγηση.

Μια εβδομάδα πριν ανακοινωθεί η απαγόρευση, η μεγαλύτερη χονδρική αγορά της Νοτιοανατολικής Ασίας, η Tanah Abang, τέθηκε υπό έλεγχο. Οι πωλητές στην αγορά της πρωτεύουσας, Τζακάρτα, αντιμετώπιζαν απώλεια κερδών άνω του 50%, επειδή δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν τα εισαγόμενα προϊόντα που πωλούνται online σε πολύ χαμηλότερες τιμές, σύμφωνα με τον υπουργό Συνεταιρισμών και Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων Teten Masduki. Είπε ότι το TikTok συμμετείχε σε επιθετική τιμολόγηση που προκάλεσε ζημιές στις τοπικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και ότι ο νέος κανονισμός «θα ρυθμίσει δίκαια το δίκαιο εμπόριο στο διαδίκτυο και εκτός σύνδεσης».

Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της απαγόρευσης, το TikTok Indonesia δήλωσε ότι λυπάται για την απόφαση της κυβέρνησης, ιδιαίτερα για τον αντίκτυπο που θα είχε στα εκατομμύρια πωλητών που χρησιμοποιούν το TikTok Shop. Ωστόσο, η εταιρεία δήλωσε ότι θα σεβαστεί τους κανονισμούς.

Η εξέλιξη αυτή είναι άκρως σημαντική καθώς η Ινδονησία ήταν η πρώτη χώρα που κυκλοφόρησε η πλατφόρμα το 2021 και μετέπειτα έγινε η μεγαλύτερη αγορά  της.

Το TikTok, που ανήκει στην κινεζική ByteDance, αντιμετωπίζει επίσης έλεγχο από ορισμένες κυβερνήσεις και ρυθμιστικές αρχές λόγω ανησυχιών ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή για να συλλέξει δεδομένα χρηστών ή να προωθήσει τα συμφέροντά του. Χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Νέα Ζηλανδία έχουν απαγορεύσει την εφαρμογή σε κυβερνητικά τηλέφωνα, παρά το γεγονός ότι το TikTok αρνείται επανειλημμένα ότι έχει μοιραστεί ποτέ δεδομένα με την κινεζική κυβέρνηση.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις