Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Άνοιξε η αυλαία του 6th Athens Investment Forum

Το 6th Athens Investment Forum ξεκίνησε με ομιλίες από τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργο Στασινό, τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, τον Υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα και τον Εδουάρδο Καρρέρ, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Vertical Solutions.

Με τίτλο «Το όραμα της βιώσιμης ανάπτυξης και οι προκλήσεις για την ελληνική οικονομία» και με ομιλίες από τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργο Στασινό, τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, τον Υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα και τον Εδουάρδο Καρρέρ, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Vertical Solutions, άνοιξε την αυλαία του, το 6th Athens Investment Forum, που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής και συνδιοργανώνουν το ΤΕΕ και η Vertical Solutions.

Γ. Στασινός: «Ο μόνος δρόμος να τα καταφέρουμε είναι να αδράξουμε τις ευκαιρίες όλοι μαζί»

«Ο μόνος δρόμος για να τα καταφέρουμε ως χώρα, μέσα στις προκλήσεις και τις αλλεπάλληλες κρίσεις, είναι να αδράξουμε τις ευκαιρίες όλοι μαζί. Να συνεργαστούμε τα επόμενα λίγα χρόνια με στόχο να πετύχουμε τους στόχους, όλοι μαζί. Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας. Σε μια συνολική προσπάθεια. Για την προκοπή όλων. Αυτό δήλωσε κατά τον εναρκτήριο χαιρετισμό, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, στο πλαίσιο του 6 th Athens Investment Forum που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ο κ. Στασινός αφού ανέλυσε τις δυνατότητες που προκύπτουν από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και της δύσκολης συγκυρίας των πολέμων αλλά και των σύνθετων προκλήσεων της οικονομίας, εξήγησε ότι απαιτείται συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αφήνοντας πίσω νοοτροπίες και πρακτικές του παρελθόντος. Επεσήμανε δε, ότι «οι επαγγελματίες, οι επιστήμονες, οι επιχειρήσεις, θα υλοποιήσουμε σχεδόν κάθε δράση που σχεδιάζει το δημόσιο. Το δημόσιο λοιπόν πρέπει να σχεδιάζει ορθά, να επιβλέπει επαρκώς, να παραλαμβάνει εγκαίρως, και να πληρώνει στην ώρα του. Και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να τρέξει να προλάβει τα χρονοδιαγράμματα».

Κάλεσε μάλιστα όλους «τουλάχιστον για τα επόμενα λίγα χρόνια, να αφήσουμε πίσω νοοτροπίες και πρακτικές του παρελθόντος και να συνεργαστούμε», όπως είπε. Η προσπάθεια για την ανάληψη του έργου δεν αρκεί. Κρισιμότερη είναι η υλοποίηση. Σας καλώ, τόσο ως εκπροσώπους εταιρειών, επιχειρηματίες, στελέχη και εργαζόμενους, όσο και ως στελέχη του δημόσιου τομέα, της πολιτικής ή της διοίκησης, να κάνουμε όλοι το καλύτερο δυνατό. Ας μην επαναπαυόμαστε στους αριθμούς και τις εντυπώσεις, ας δώσουμε βάρος στην ουσία. Το ΤΕΕ είναι εδώ για να βοηθήσει όσο περισσότερο μπορεί στην επίλυση των προβλημάτων και στη δημιουργία νέων διαδικασιών, νέων εργαλείων, νέων εφοδίων για ολόκληρο τον τεχνικό κόσμο», τόνισε.

To 6 th AIF έχει καταστεί πλέον θεσμός και πεδίο γόνιμου διαλόγου, ανέφερε από την πλευρά του ο διοργανωτής του συνεδρίου κ. Εδουάρδος Καρρέρ, πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Vertical Solutions. Επεσήμανε την ανάγκη καλής και εύρυθμης λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος την ανάγκη μίας μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος.

Κ. Χατζηδάκης: «Οι 9 προτεραιότητες να πετύχουμε και να διατηρήσουμε την ανάπτυξη»

«Για την κυβέρνηση η απάντηση προκειμένου να πετύχουμε και να διατηρήσουμε την ανάπτυξη έρχεται μέσα από δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις». Αυτό δήλωσε απ΄ την πλευρά του ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης στο 6 th AIF αναλύοντας τις εννέα προτεραιότητες της κυβέρνησης για την διατήρηση και την αύξηση της ανάπτυξης.

Ειδικότερα, όπως ανέλυσε, οι επενδύσεις το 2022 αυξήθηκαν το 2022 κατά 37% σε σχέση με το 2019 ενώ αναμένεται να αυξηθούν στο 8,3% το 2023, καθώς σημειώθηκαν 7,9 δις καθαρές άμεσες ξένες επενδύσεις. Ο κ. Χατζηδάκη αναφέρθηκε στις επί μέρους ξένες επενδύσεις, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα έχει καταστεί ελκυστική επενδυτικά». Πρόσθεσε ωστόσο, ότι δεν έχουμε καλύψει ακόμα το επενδυτικό κενό των τελευταίων χρόνων συμπληρώνοντας ότι απαιτείται περαιτέρω προσπάθεια προκειμένου να αποδείξουμε ότι αυτή η χώρα είναι ανοιχτή στις επενδύσεις.

«Η παραγωγική βάση της ελληνικής οικονομίας διαφοροποιείται, η χώρα είναι μπροστά σε ένα παράθυρο ευκαιρίας, πρέπει ωστόσο να εντείνουμε την προσπάθεια», τόνισε.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις εννέα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες τις κυβέρνησης για την ανάπτυξη: Δημοσιονομική σοβαρότητα, περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, ψηφιοποίηση του δημοσίου τομέα, ενδυνάμωση του τραπεζικού συστήματος, αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του νέα ΕΣΠΑ , αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, έμφαση στην φαρμακοβιομηχανία, στον αγροδιατροφικό τομέα και τις ΑΠΕ, στήριξη της καινοτομίας και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, κίνητρα για τη μεγέθυνση των επιχειρήσεων, κίνητρα για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση των επιχειρήσεων, μέτρα για την αύξηση των θέσεων εργασίας.

«Από εδώ και πέρα καλούμαστε δυναμικά να αγωνιστούμε με τη στήριξη των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων και σε αυτό τον στόχο θα παραμείνουμε αφοσιωμένοι. Είναι πατριωτικό μας καθήκον», κατέληξε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Κ. Σκρέκας: «Η Ελλάδα αλλάζει εν μέσω κρίσεων και πολέμων»

Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις τρεις ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες της Ευρωζώνης, η ανεργία έπεσε σχεδόν στο 10%, το χρέος έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη μείωση στην ευρωζώνη, οι άμεσες ξένες επενδύσεις έχουν αυξηθεί 57% το 2022. Η Ελλάδα αλλάζει και μάλιστα εν μέσω αλλεπάλληλων κρίσεων και πολέμων. Αυτό δήλωσε στο 6 th AIF, o Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

Τρεις άξονες ανέλυσε ως βασικές προτεραιότητες για την κυβέρνηση:

α) Η έμφαση στην ενεργειακή μετάβαση. Όπως είπε, έχει αλλάξει το δόγμα της Ελλάδας, στον τομέα. Πενταπλασιάστηκε η ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρας μας, καθώς το 50% της χώρας μας προέρχεται ήδη από ΑΠΕ. Η Ελλάδα έχει πλέον ανταγωνιστικό πλεονέκτημα όσο αφορά τον κόστος παραγωγής ενέργειας, και αναφέρθηκε στις διασυνδέσεις που υλοποιούνται και οδηγούν στη σοβαρή ενίσχυση του ρόλου της χώρας μας σε ενεργειακό και γεωπολιτικό επίπεδο.

β) Η μετατροπή της χώρας μας σε logistics hub, καθώς και η ενίσχυση των λιμανιών, προκειμένου να μετατραπεί η χώρα σε διαμετακομιστικό κέντρο

γ) Η ψηφιοποίηση και η μετατροπή της χώρας μας σε digital hub καθώς και η έμφαση στην έρευνα και την καινοτομία.

Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στις προοπτικές του τουρισμού, της βιομηχανίας, αλλά και στη παραγωγική βάση της χώρας μας.

Τέλος, ανέφερε ότι με τη βοήθεια του ΤΕ, αλλάζουμε τη δυναμική και δημιουργούμε μία επανάσταση με το “Εξοικονομώ” και έτσι σήμερα η Ελλάδα υλοποιεί ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων της.

Βασίλειος Ψάλτης: Ορόσημα η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και η συμφωνία Alpha Bank με τη UniCredit

«Αναπτυσσόμαστε πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, οι επενδύσεις αυξάνονται, η ανεργία βαίνει μειούμενη, και όλα αυτά δεν ήρθαν τυχαία», ανέφερε ο κ. Βασίλειος Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος Alpha Bank κατά τη διάρκεια του 6 th AIF.

Χαρακτήρισε ως ορόσημα για την ελληνική οικονομία την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας καθώς και τη συμφωνία της Alpha Bank με την UniCredit. Ο κ. Ψάλτης ανέλυσε τα οφέλη της συμφωνίας τόσο για την τράπεζα όσο και για την αγορά και την ελληνική οικονομία γενικότερα. Έκανε λόγο για νέες απαιτήσεις για την αναβάθμιση των λειτουργικών προτύπων και λειτουργιών των εταιρειών της χώρας μας. Επιπλέον, τόνισε ότι η χώρα μας καλείται να αξιοποιήσει την ευτυχή συγκυρία, επισημαίνοντας την ανάγκη για τόνωση των επενδύσεων. Ο τραπεζικός κλάδος καλείται να επιτελέσει τον στρατηγικό του ρόλο στην ελληνική οικονομία και την ελληνική παραγωγή, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε μάλιστα, τις προοπτικές που δημιουργούνται μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και τους κλάδους που μπορούν να προσελκύσουν επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, ενώ επεσήμανε τα περιθώρια για έρευνα για την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της διπλής πράσινης και ψηφιακής μετάβασης. Κλείνοντας, ο κ. Ψάλτης δήλωσε ότι η Αlpha Bank στόχο έχει να καταστεί φορέας αλλαγής, με χρηματοδοτήσεις εξωστρεφών τομέων. Πεποίθησή μας είναι ότι η χώρα, η οικονομία και ο τραπεζικός τομέας έχουν αλλάξει σελίδα, χωρίς να παρεκκλίνουμε από τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και της οικονομικής προόδου.

Βασίλης Γρηγορίου: Σημαντικές προοπτικές και δυνατότητες του υδρογόνου

Απαιτείται μεγαλύτερη υποστήριξη των εταιρειών τεχνολογίας από την ελληνική πολιτεία, ανέφερε ο κ. Βασίλης Γρηγορίου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ADVENT, εταιρεία πρωτοπόρος στην τεχνολογία του υδρογόνου, καθώς όπως τόνισε υπάρχουν ελληνικές εταιρείες που θα μπορούσαν να προχωρήσουν πολύ γρήγορα.

Ο κ. Γρηγορίου, ανέλυσε τις επενδυτικές πρωτοβουλίες της εταιρείας του τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ όπως είπε, το δυνατό σημείο μας είναι η τεχνολογία μας. Ο κ. Γρηγορίου ανέλυσε τις δυνατότητες του υδρογόνου στο πεδίο της αποθήκευσης ενέργειας, καθώς και στις λύσεις που δίνει στους τομείς των μεταφορών για βαρέως τύπου οχήματα, της ναυτιλίας, της άμυνας.

Τέλος, μίλησε για το έργο Green HiPo στη Δυτική Μακεδονία, για το οποίο όπως είπε, δημιουργείται η προοπτική για τη χώρα μας να πρωταγωνιστήσει στον τομέα του υδρογόνου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις